Taekwondonun değişen çehresi

Taekwondoyu heyecan verici gerçek bir dövüş taktik2.jpg (17273 bytes)sporu olarak görmek için önemli çalışmalar yapılmaktadır. Dünya taekwondo federasyonun tüm yorumları taekwondonun seyredenlere heyecan vermesi,seyir zevki tattırması ve yapılan müsabakanın gerçeğe yakın olmasını sağlaması üzerinedir? Tüm taekwondo çalıştırıcıları, taekwondonun sadece bu spor dalında uğraş verenlere değil, tüm seyredenlere ve sıradan insanlara da seyir zevki tattırmasını istiyorlar.Taekwondo maalesef sıradan seyirciler için zevksiz ve sıkıcı bir görüntü arz etmektedir.
Taekwondonun seyredenlere bir spor ziyafeti sunamamasının sebebi nedir?
Seyreden insanlar puanlama sistemini anlamıyorlar.Müsabıklara ne şekilde puan verildiğini bilmiyorlar.Herkesin anlayabileceği aksiyoner hareketler puanlama sisteminden dolayı yapılamıyor sporcular pasivite üzerine maç kurgusu yapıyorlardı. Taekwondoda atak yapmak riskli olduğundan ve saldıran sporcu aldığı riskin karşılığını puan olarak göremediğinden sadece defans kurgusu üzerine kurulu maçlar ve risksiz olan düz tekmeler taekwondoya bir sokak kavgası görüntüsü veriyordu.Bir spor düşünün üç raunt üzerine kurulu.Ortada sporcular ring ortasında sallanıp duruyorlar.Birbirlerini takip ediyorlar.Arada bir sokakta çocukların birbirine attığı tekmelere benzer tekme atıyorlar.Maç sonunda ya berabere yada anlayamadığınız bir şekilde bir sporcu lehine 1-0 bitiyor.Ne kadar can sıkıcı değil mi?
Olimpik bir spor olunca WTF bu problemin üzerine ciddiyetle gidiyor..Büyük değişiklikler yaparak taekwondoyu olimpiyatlarda değer bulacak bir yapıya büründürmeye çalışmaktadır.
Son olimpiyatlarda, çocuklarımız taekwondo ile ilgilendiğinden ailece televizyon başına geçtik ve gelen misafirlerle birlikte Sydney oyunlarında taekwondo müsabakalarını seyrediyoruz.Biz taekwondo hastası bir aile olmamıza rağmen ve sporcular dünya klasmanında sporcular olmasına rağmen bize bile ne kadar sıkıcı geldi ,birde hiç taekwondo bilmeyen insanların ne kadar sıkıldığını düşünün.Nitekim başka bir kanalı seyretmek zorunda kaldık.Zira taekwondo televizyon yayınlarında da bu sıkıcılığından dolayı fazla yer tutmadı ve seyirci çekemedi.Geç saatlerde ve özetler halinde yayınlandı.O zaman şu teşhisi koymuştum ki bir spor dalı olimpik olacaksa seyredenler tarafından anlaşılabilir ve heyecan verici olması lazımdır. Taekwondonun bir futbol,basketbol,yüzme,halter, box kadar basit kurallı olması gerekmektedir.Seyir zevkini sağlaması için
-Kuralları basit ve herkesçe anlaşılabilir.
-Müsabakanın hızlı ve sert
-Gerçek hayattakine yakın
olması gerekmektedir.
WTF nin muhakkak ciddi değişiklikler yapması gerekmekte diye düşünmüştüm.Nitekim Wtf den ciddi değişiklikler gündeme geldi.Bunlardan en önemlisi ise puanlama sistemindedir.En geç bu kasımdan sonra WTF ye bağlı tüm federasyonlar tarafından uygulanması mecbur olan bu puanlama sisteminde esas amaç.Puanın farklı olsa bile her an diğer sporcunun lehine değişebilir olması özelliğidir.Bunu WTF, "Differential Scoring" olarak tarif etmektedir.Tıpkı basketboldaki gibi çok sayının olduğu ama maç bitimine kadar kazanan sporcunun belli olmayacağı bir müsabaka şekline ve puanlama sistemine gidilmektedir.Önceden maç başında tek puanı alan sporcu,hele hele 2 puan öne geçen bir sporcu maçı kazanmış sayılabilirdi.
Şimdiki puanlama sisteminde ise farklı ataklar farklı ve yüksek puanla değerlendirilmektedir.Kore federasyonu ve WTF bu puanlama sistemini bu yıl içinde birkaç kez kullandı ve uygulanabilirliğini gördü, nihayet son Dünya Kupasında bu puanlama sistemi geçerli oldu.
Buna göre:
-Gövdeye yapılan yumruk ve tekmeler 1 puan.
-Başa yapılan tekmeler 3 puan
olarak değer buymaktadır.Tekniğin görünüşüne göre de farklı puanlar verilmektedir .Bununda belli kriterleri vardır.Mesela -Vücudun 360 derece dönerek attığı tekmeler gövdeye gelse bile 2 puan olmaktadır.
-Yine bu 360 derecelik tekmeler yüze geldiği anda 4 puan olmaktadır.

Yani maçı 3-0 kaybetmekte veya 7-0 kaybetmekte olan bir sporcunun bile hala maçı kazanma şansı vardır.
Zor teknikler ile zor hedeflere vurulan tekmelere daha fazla puan verilmesi üzerine kurulu olan bu yeni puanlama sistemi kısa sürede benimsenecektir.
Tabiî ki elektronik skorbordlar söz konusu olunca çoğu insan şimdiden spekülasyon yapmakta, puan hakemlerinin bu sistemde çok hata yapacaklarını söylemekte ve 3 veya 4 puanın nasıl ortak kanaatle gösterilebileceği tereddüdü yaşamaktadırlar.Bu problemin tam olarak çözülmemiş olduğu sıkıntısını dile getirmektedirler.Şu var ki elektronik sistemlerdeki düzenleme ile bu problem kolaylıkla aşılacak durumdadır.

deisiklik.jpg (13783 bytes)Diğer bir konu nasıl hareketli,durmaksızın bir maç oluşturulabileceği meselesidir.
Bu nedenle WTF kare şeklinde olan müsabaka sahasını dairevi şekle sokma çalışması içindedir
Bu maç oluşumunun olumsuzluğunda ringin görüntüsünün de yan etkileri olmaktadır.Taekwondo ringi köşeli olduğundan köşelerdeki ölü noktalar müsabıkların hareket yeteneğini daraltmakta ,müsabaka dışına çıkma riskini arttırmakta ve müsabıkı bu nedenle hareketsizleştirmektedir.Bunun yerine 12 metre ve 8 metre çaplı iç içe 2 dairevi şekil teklif edilmekte ve önerilmektedir.Dairevi şekildeki bir müsabaka sahası sporcu hareketlerinin daha olumlu yapılmasını sağlayacaktır.
Çünkü dairevi şekil müsabaka sahasını daraltacaktır ve sporcuların daha fazla temas imkanını sağlayacaktır.Şu anki müsabakaları göz önünüze bir getirin .Orta hakem bu köşe noktalarda maç sıkışmasından dolayı kaç kere maçı durdurup müsabıkları ortaya getirerek yeniden maç başlatıyor.Belki bir maç içinde 7-8 kez tekrarlanıyor .Buda maçı soğutup öldürüyor.Çoğu sporcu önde iken mahsustan köşelerdeki bu ölü bölgelere kaçıp maçın ortaya getirilmesini sağlayarak zaman çalıyor.Burada bir iki ihtar almayı göze alarak maçı öldürüp soğutuyor.


WTF beraberliklerde maçı uzatmaya götürüp altın vuruş ve altın puanla maçı kazanmaya götürme çalışması içindedir.
Şu sıralar taekwondoda kullanılmakta olan bir değişiklik ,artık taekwondoda beraberliğe yer
taktik1.jpg (19381 bytes) kalmamasıdır.Önceden skorbortta puanları eşit olan sporcular hakemlerin inisiyatifine bırakılırlardı.Bir iki dakika beklerler ve kararın çıkmasını gözlerlerdi.Artık bu durum kalkmış olup, beraberlik skorlarında maç devam ederken skorbortta sporcu beraberliğin aleyhine gittiğini ve maçı kaybedeceğini görmektedir.Yani defans yaparak maç kazanma şansı tarihe karışmıştır.Rauntlarda aktif olmak raunt sonunda sporcuya teknik puan kazandırıyor ki beraberliklerde sonucu bu teknik üstünlük puanı belirliyor.Bu da skorbortta net olarak izlendiğinden maç bitimi itirazlarını ortadan kaldırıyor.Ancak buda yeterli bir önlem olarak görülmemektedir.
WTF bununla yetinmeyip maçı uzatmaya götürmeye ve bu arada tek puan alan sporcuyu kazandırma yoluna gitme çalışmaları yapmaktadır.Unutmayın yakın gelecekte tüm bunlar gerçekleşecektir.Bunu WTF "sudden death" olarak adlandırıyor.
Yukarıda saydığımız değişikliklerin bazıları misal puanlama sistemi kasım sonu itibariyle Tüm dünyada mecburi puanlama sistemi olarak kullanılacaktır. Diğer değişiklikler ise 2003 yılı itibarıyla üzerinde çalışılan değişikliklerdir ki gerçekleşmeleri kesin gibidir.Bu nedenle tün sporcu,antrenör ve hakemlerin daha şimdiden bu değişikliklere ön hazırlık yapmaya başlamalıdırlar.