Defansta önemli ipuçları 

 Defans yaparken akılda tutmanız gereken temel kaideler ve ilkeler vardır ki ancak bu şekilde rakibin araklarından kurtulmada veya kontra ataklarınızda daha başarılı olabilirsiniz. Tabiki bunlar değişmez sabit kurallar ve otoriteler tarafından belirlenmiş kesin kaideler değildirler.Değişebilirler.Bu kaideler yanlış yapmamaya özen gösterme çabasının ürünü olup kendi taekwondo çalışmalarımda öğrencilerime tavsiye ettiğim ve sonuç aldığım kaidelerdir.
1-Kontraatakların et etkilisi ve sonuç alıcı olanı savunmada iken ani çıkılan tekniklerdir.Çünkü rakibin atağı boşa alınıp yok edildikten sonra çıkılan teknik rakibin dengesizliği ve açığının yakalandığı andır.


2-Rakibin atağına karşılık verilecek en uygun zaman, rakibin ayaklarının birbirine yaklaştığı zamanlardır.Rakibin bir denge kurduğu eksen olarak aldığı ayağı ,birde teknik atacağı ayağı vardır.Rakibin tekme atacak ayağı yere temas ettikten sonra veya teknik atacak ayağı eksen ayağa yaklaştığı zaman sizin kontra atağınızın en uygun anıdır.


3-Dirseklerinizi her zaman uygun pozisyonda tutunuz gardınızı hiç bir zaman bozmayınız.Göğüs kafesiniz ve karnınız sürekli koruma altında olmalıdır.


4-Kontra atak yapmak demek rakibe muhakkak karşı saldırı yapmak değildir.Her durumda tekme atabilmektir. Misal olarak defans yapar geri çekilirkende yan tekmeyi kısa mesafede veya uzak mesafeden kullanabilmelisiniz. Rakiple sarıldığınız anda mesafe kaybolur.Ancak siz geri çekilerek mesafe yaratmayı ve oradan bir yan tekme çıkarmayı becerebilmelisiniz.Rakibin her tekniğine karşılık vermek kadar aptallık olmaz. 4-5 teknik yapmasını ve bu arada aptallaşıp kendini dağıtmasını bekler tek ama çok net bir teknikle kontra atak yapabilirsiniz.


5-Rakip başınız seviyesine elini uzattığı zaman kesinlikle vucudunun puan alıcı yerleri açılmış demektir.Veya yumrukları baş seviyesine yakınsa alt karın boşluğu sizin vuruş alanındadır.


6-Rakip vucudunuzun alt kısmına yumruk çıkardığı zaman baş kısmı açılmış korumadan uzak kalmış demektir.


7-Karşı atağın en güçlü yapıldığı bir diğer zaman rakibin tek ayak üzerine kaldığı zamanlardır.Bu konumda vucut dengeleri son derece zayıflamıştır.Ve tek ayak üzerinde iken asla sağa sola veya geriye kaçamazlar.


8-Eğer rakibiniz çok hızlı ise ve kontraatak yapacak vakit bulamıyorsanız  yani karşı tekme veya yumruk atarak oyununu bozamıyorsanız yapılacak en iyi şey tekmesinden kaçmak değil bilakis tekmesiniz (tekniğinin) içine dalmaktır.Tekniğini şıkıştırıp boğmak ve etkisiz hale getirmenin yolu budur.Oyunu kitler atağı zararsız hale sokarsınız.Yanlız bu arada rakibe sarılmamaya ve itmemeye özen gösterin.


9- Diğer bir yol ise yana kaçmalardır.Eğer rakip hızlı ve gelişine tekme veya yumruk atmaya zaman bulamıyorsanız sağa veya sola hareketlenerek.Döner ayak teknikleri deneyin.Rakibin aklındaki kurulu plan düzenini bozmaya ve başka teknikler atmaya zorlayın.Bu şekilde bir iki kez boşa düşürürseniz tekniklerini değiştirmek zorunda kalacaktır.


10-Eğer defasta geri çekiliyorsanız asla düzgün bit hatla geri çekilmeyin.Bu en son tercihiniz olsun.Çünki kesinlikle dengenizi kaybeder ve teknik yersiniz.Genelde gelen tekniği anında teknikle karşılayın olmaz ise tekniğin içine girin buda olmazsa sağa sola kaçın ama asla düz bir hatta geri kaçmayın çünki tek bir teknik değil kombine teknikleri yeyiverirsiniz.


11-Blokta gerideki gard yapan kolunuz her zaman ilerdeki elden daha önemlidir.Çünki rakip üzerinize geldiğinde ona vuruş yapan ve dağıtan gerideki elinizdir.Bu nedenle her zaman vuruşa hazır konumda olmalıdır.Rakip açığınızı bulup vuruş yaptığı anda öndeki el savunma şansını kaybeder.Bu nedenle arka gard eliniz savunma yapmak için bükülmeye ve kıvrılmaya daha müsaaittir


12-Asla bacaklarınız düzgün bir şekilde yanyana paralel durmasınlar .Bir ayağınız muhakkak önde diğeri ona destek olarak arkada yer almalı böylelikle vucut dengesi korunmalıdır.


13-Dizleriniz muhakkak surette kıvrık olmalı bacaklar devamlı esnek veya esnemeye hazır yay gibi olmalıdır.Bu şekilde ani çıkışlar yapabilirsiniz.Eğer dizler kıvrık olmaz ayaklarınız kazık gibi düz olursa kontraatak yapamazsınız.


14-Temel blok tekniklerini çok iyi bilmeli ve çalışmalısınızki savunmanız tam ve mükemmel olabilsin


15-Rakibiniz sağa sola stepler yapıyor ve sizi boşa düşürmeye çalışıyorsa sabırla ikinci hareketini yani tekniğini bekleyiniz.Rakibin yana hareketlerinde aceleci olup teknik çıkartmayın.Rakibin bu davranışının ardındaki amacını çözümleyin.


16-Başa gelecek darbeleri savuştururken yani başınızı sağa sola çekerken omuzlarınızı çenenin önüne alarak koruyucu bir kalkan olarak kullanmayı unutmayın.Omuzlar en teklikeli yer olan çene ve dişleri sert tekmelerden korur.Zaten başın diğer bölümleri koruyucu altındadır.


17-Gözlerinizi hiç bir zaman rakipten ve gözlerinden ayırmayın


18-Rakip muhakkak görüş alanınızda olsun.Omuzları, başı ,dizleri ,kalçalarını bir bütün halinde görüş alanınıza alın.Rakibi bir bütün olarak gözlemlerseniz rakibin düşünce ve fikirlerini önceden kavrayabilirsiniz.


19-Çoğu durumlarda rakip yapacağı atağın şekil ve biçimini yüz hatlarındaki ifadeden ele verir.Bu nedenle gözlerini ve yüz hatlarını iyi okuyun.Gözlerinden ve yüz hatlarından sakinliğini, sıkıntısını, heyecanını, sinirliliğini, atak başlangıcını vs. herşeyini okuyabilirsiniz.Bu ileri derece sporcuların yapabildiği bir uygulamadır.


20-Asla korku belirtisi göstermeyin ,rakibiniz bunu kavradığı anda çok rakatlar.Gevşek ,rahat ve kendinize güveninizi hareketlerinizle ortaya koyun.Saldırgan rakipler genelde sinirli ve agressif davranışlar ortaya koyarlar.Asla onlara uymayın kendinizi muhafaza ederek oyunu siz yönlendirin.Zaten bu agressif tavırları devamlı azalma meyili gösterir ve kaybedilir.Bu tavırlarla beraber teknik ve taktik düşüncelerinide kaybederler. Siz müsabaka başı ve sonunda aynı karakter yapısını çizin.Başta neyseniz müsabaka sonuna kadar karakter performansınızı kaybetmeyin.