Taekwondoda Salon Yönetimi

Salon Yönetimi:
Becerikli yönetim, öğretimin vazgeçilmez bir parçasıdır.Okul idaresinin nasıl olduğu, salon atmosferindeki ciddiyet öğrencilerin öğrenme yetenek ve kabiliyetlerini de etkiler.İyi bir salon idaresi 4 karakteristik özellik içerir.
1-Öğrenciler neyi yapacaklarını bilirler ,verilen komutları yerine getirmede genellikle başarılıdırlar.
2-Öğrenciler sürekli öğretmen rehberliğinde çalışırlar.
3-Boşa harcanan zaman, düzensizlik ,karışıklık çok azdır. Her zaman çalışma ciddiyeti hakimdir
4-Saçmalık ve şımarıklık yoktur.Ancak eğlencenin hakim olduğu,sıcak samimi ve içten bir arkadaşlık havası vardır.
                      Bunlardan ilk üçü direkt olarak sizin yetenek ve kabiliyetinizle ilgilidir.İyi bir çalışma planı ve ve hedef tespiti çok  önemlidir.Sporcuları haftada kaç saatlik bir çalışma yaparak,belli bir sürede hangi seviyeye getirebileceğinizin planlamasını iyi yapmanız gerekir.Bu her taekwondo çalıştırıcısının üstesinden geldiği bir durumdur.Çünkü sonuçta başarı için eğitilmişlerdir.
                       Dördüncüsü ise çok kolay gibi görünen ama taekwondo çalıştırıcılarının en zorlandıkları bir şık olarak karşımıza çıkar.Salonda hem bir ciddiyet havası hem de arkadaşlık, samimiyet ve eğlencenin hakim olduğu bir atmosfer oluşturabilmek tam bir pedagojik formasyon ister.Yani bir psikiyatrisi gibi her çocuğun ayrı ayrı karakterini tespit edip samimi bir iletişim ağı oluşturabilmek bir bilgi ve kültür işidir.
     Evet çoğu antrenörlerin çalışma atmosferleri ciddi ve serttir.Pek azı samimi ,içten ve sıcak bir çalışma ortamı oluşturmaktadırlar. Çoğu salonda sporcular cezalandırılma korkusu içerisinde kalıp basit isteklerini dahi antrenöre iletmekten korkarlar.  Taekwondoyu bir fiziksel ve ruhi eğitim faktörü olarak kullanmak istiyorsanız bu tür sert ve ciddi atmosferleri taekwondonun yapısında olsa bile artık tarih kitaplarının derinliklerine yollamanız gereklidir.
   Başarılı antrenörler, öğrencileri için hoş, tatlı bir çalışma ortamını ve ceza ile korkutma değil mükafata ile motivasyon yöntemini kullanabilen kimsedir.
   Hoş ve tatlı bir çalışma ortamı sıradan bir eğlence şeklinde algılanmamalıdır.Çocuklardan yapılacak bir hareket istendiği zaman ,çocuklar bu hareketi yapmaktan zevk almalıdır.İleriki tarihte yapılacak bir müsabaka için antrenman yapmak kadar sıkıcı bir şey yoktur.Çocuklar o an ,o zaman için çalışmalı ,çalışmayı zevk aldıkları ve hoşlandıkları için yapmalıdırlar.Tıpkı bir piyanistin çalışması gibi.Piyanist belki ileriki tarihteki bir konserine hazırlanıyordur .Ancak o an için çaldığı ve ortaya koyduğu eser kendisine bir zevk ve heyecan verir.O anki çalışı ile konserdeki piyano çalışı arasında her hangi bir kalite farkı yoktur.Bir satranç ustası ileriki tarihteki müsabakası   için antrenman yapar  ama o anki antrenmanı da kendisine sonsuz zevk verir , çünkü antrenmanı ile müsabakası arasındaki yaptıkları aynı şeylerdir.Taekwondoda sporcular antrenmanı , müsabaka için katlanılması ve çekilmesi gerekli bir çile olarak ele almamalı ,her antrenmanı zevk ve neşe aldığı için yapmalıdır.Sporcuları o an için yaptıklarından eğlenir ve zevk alır hale getirebilen antrenör mükemmel bir çalıştırıcıdır.

ÖDÜLLENDİRME YÖNTEMİ
Sporcuların çalışmalarını zevkli ve eğlenceli hale dönüştürürken ,aynı anda çalışma temposunun arttırılması için en etkili yöntem ödüllendirme yöntemidir.Bu salonda eğlenceli bir rekabet duygusu doğurur.Burada yapılması gereken, kaybeden veya kazanan arasındaki dengeleri kurmanız ,her sporcunun bunun aslında bir eğlence olduğunun farkında olmasını sağlamanızdır.
Bunu 4 değişik şekilde uygulayabilirsiniz.
1-Ferdi müsabaka yöntemi: Çalışmalarda bir ödül koyabilir bu ödüle en iyi çalışan veya teknikleri en mükemmel yapan ilk beş öğrenciyi faydalandırabilirsiniz.Bu şekilde bir yarışma ortamı doğurabilirsiniz.

2-Ferdi ödül yöntemi:  Belli bir seviye tayin edip ,bu seviyeyi geçebilen her sporcuyu ödüllendirebilirsiniz.Sporcuyu kendi kendisiyle yarışır konumda tutabilirsiniz.
3-Gurup müsabakaları - Öğrenciler iki ,üç veya sayıya göre dört guruba ayrılırlar ve her gurup önceden tespit edilen ödülü kazanmak için birbirleri ile yarışırlar.. Örneğin: 100 sağlı sollu paldingi hangi gurup daha önce bitirirse ödülü o guruba vermek gibi.Yine belli bir poomseyi hatasız hangi gurup topluca çiziyorsa ödüllendirmek gibi..

4-Grup ödüllendirmesi: Ödüller her gurubun performansına göre verebilirsiniz.Misal antrenman sonunda  ayaklarını 180 derece açabilen gurubun sporcularına ödül vermek gibi.Bunun içinde 1-4 hafta gibi bir zaman verilir.Süre bittiğinde de kontrol yapılır.Bu şekilde grubun tüm elemanları siz komut vermeseniz de her antrenman sonunda ayaklarını açmaya çalışacaklar ve bunu bir eğlence içinde yapacaklardır.

Ödüller ne olabilir.;
Daha önce velilerle görüşerek bu ödüllenmenin gerekli olduğunu izah etmeli ve masraflarını katlanmalarını sağlamalısınız.
1-Başarı kartları (Diploma benzeri ve odalarına asabilecekleri türde), madalya, taekwondo rozetleri,taekwondo armalı kalemler vs. gibi ucuz ama albenisi yüksek basit eşyalar olabilir.
2-Taekwondo posterleri (Bu tür posterleri toplu olarak bastırmak çok ucuzdur.Ödül amaçlı olarak bu posterlerden çokça yaptırabilir ve kullanabilirsiniz), basit cebe sığabilen taekwondo logosu taşıyan ufak cep takvimleri, haftalık ders program kartı türünden basit eşantiyon eşyaları
3-Grubun toplu yiyeceği baklava pasta, çikolata, şeker veya ,içecek türleri olabilir.
4-Piknik, seyahat, toplu halı saha maçı , sinema gibi salon dışı eğlence türünden aktivasyonlar