Hakemler, sporcular İçin Model Teşkil Ediyor

               Sporun olmazsa olmazları hakemler. Onların saha içindeki ve dışındaki davranışları ile yaşam biçimleri farkında olmasalar da genç sporcular tarafından dikkatle izleniyor.

               Sporun adalet dağıtıcıları, genç sporcular için bir model olarak görülüyor tarafsız, adil, dürüst ve güvenilir kişilikleri örnek alınıyor.

Sadece müsabakaları yönetmekle kalmayan ve toplumda bir model teşkil eden hakemler için Amerika’da, Amerikan Genç Sporcular Birliği tarafından bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre, genç sporcuların olgunluk devrelerine taşıyacakları davranışları öğrenmesinde annebaba ve antrenörler kadar hakemlerin de rolü olduğu belirlendi.

Amerikan Genç Sporcular Birliği, hakemlerin her yıl on binlerce genç sporcuyla temas kurduğunu ve genç sporculara bir çok anne babadan daha yakın olduğunu belirleyerek hakemlerin doğru birer model oluşturabilmeleri için bazı temel ilkelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

İyin bir Hakem’de Temel İlkeler

1-Oyun kurallarını iyi bilmek

2-Profesyonelce davranmak; dakik olmak

3-Toplantı ve seminerlere katılmak

4-Sporculara, antrenörlere, sporcu velilerine ve seyircilere saygılı olmak

5-İhtiyaç duyulduğunda kuralları açıklamak

6-Az deneyimli hakemlere yardım etmek

7-Antrenör ve sporculardan değerlendirme istemek

8-Oyunu daha iyi anlamak için maç yapmak

9-Gülümsemek ve oyunun tadını çıkarmak

10-Güvenilir, adil ve dürüst olmak

11-İstikrarlı olmak

12-Yalnızca doğru bir şekilde yerine getirilebilecek düzey ve sayıda görev kabul etmek

13-Dengeleyici olmak

14-Genel uygulamaları bilmek ve yerine getirmek

15-Her müsabakayı ciddiye almak

16-İyi yöneticilik nitelikleri göstermek

17-Cesaret ve özgüven göstermek, kibirden kaçınmak

18-Her zaman sakin olmak

19-Kendi psikolojisini sürekli gözden geçirmek, gerekiyorsa profesyonel yardım almak

Hakem Kişiliği Önemli

             Sporum her aşamasında hakemler vardır. Hakem kuralları uygulamak için sahadadır. Genç sporcular üzerinde model oluşturduğumuz doğru. Bu noktada hakem kişiliği çok önemli Müsabaka içerisinde sporcularla kurduğumuz diyalog kurallar dahilinde çok sert olmamalı. Hakem güler yüzlü ve eğitici olmalı

 

Kuralları uygularken sporcunun kişiliğine yönelik tepkiler verilmemeli. Hakem anlık tepkilerde tansiyonu düşürücü yaklaşımlarda bulunmalı. Bu hakemin işini kolaylaştırıcı gibi sporcularda da sakinleştirici bir etkendir. Hakemlikte tecrübenin çok önemli bir yeri var. Bu araştırmayı düşündüğümde belki hakemliğimin ilk yıllarında değil ama son yıllarında genç sporculara örnek teşkil edecek bir hakem olduğumu söyleyebilirim.

Eğitici ve Öğretici Olmalıyız

                   Sporun amaçlarından biri de gençleri topluma faydalı ve sosyal kişilikleri düzgün olarak yetiştirmektir. Biz hakemlerin de sporun en önemli parçalarından biriyiz. Görevimiz gerçekten çok kapsamlı İdare etmenin yanında öğretici ve eğitici olmakta gerekiyor. Müsabakalar eğitim için en iyi fırsat. Çünkü mücadele sırasında sporcuların psikolojileri çok değişik oluyor. Genç sporculara hatta çocuklara davranışlarımızda çok dikkatli olmalıyız. Bizim gereksiz bir sertliğimiz onları spordan soğutabilir.

Hakemin müsabaka içersindeki görevlerinden biride sporcuyu korumaktır.

Ülkeme ve Taekwondo’ya  yaklaşık 15 yıl hakem olarak hizmet ettim. 2004 Yılında Federasyon Başkanımızla yatığımız bir değerlendirmede bazı konularda fikir ayrılığına düştük, O gün hakemliği bıraktım. Geçmişte Sporumuza Adalet dağıtmaktan ve katkıda bulunmaktan dolayı onur duyuyorum. Ama gelin görünkü ne MHK nede Federasyon’dan hiç kimse 15 yıllık bir deneyimi ve birikimi olan bir hakeme “ hocam neden bıraktın, yada hakem olarak neden görev yapmıyorsun diye sormadılar”, aramadılar. Canları sağolsun.

Taekwondo’nun Türkiye’de koskoca 35-40 yıllık tarihinde sadece 30’a yakın Uluslararası Hakem yetişmiş olması, ve  WTF’nin en son düzenlediği “Hakem Gelişim Semineri”ne Komşumuz İran’ın 76 Uluslararası Hakemle katıldığını söylersem biraz düşünürsünüz değimli.

Yine Federasyonumuzun kendi Wep Sitesine göre,

Tescilli Kulüp Sayısı    : 884                Aday Hakem : 2588

1. Kademe Antrenör   : 863                İl Hakemi      :  658

2. Kademe Antrenör   : 522                Milli Hakem   :  623

3. Kademe Antrenör   : 258                Uluslar arası  :    31

4. Kademe Antrenör   :   47                ------------------------

5. Kademe Antrenör   :   21                HAKEM :     3870

-----------------------------------

           ANTRENÖR  : 1.741

Taekwondo Lisanslı Sporcu Sayımız : 324.505

Uluslar arası Arenada hakem lobisi çok önemlidir.  Sporun olmazsa olmazları Hakem, Antrenör, Sporcu üçgeninin korunması ve birlikte gelişmesinin çok büyük önemi vardır.  2009 yılında Türk Sporunun Lokomotifi olan Taekwondo Milli Takım Sporcularımızı ve Antrenörlerimizi yürekten kutluyor, Milli Takım Seçmelerinde görev yapan hakemlerimizi de tebrik ediyorum.  Başarı çıtasını yükselten sporcu kardeşlerime nice yeni şampiyonluklar dilerim.

Hakemliğimin en olgun döneminde, görev yaptığım, illerin birinin soyunma odasında rastladığım, ve çok beğendiğim bir hakem tarifi yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

HAKEM

              Cemiyet içinde saygınlığı olan, geçimini temin edecek iyi bir işi bulunan,   toplumda ve aile çevrelerinde her yönü ile itimat telkin eden sürat-i intikal sahibi olan,    cesur,    genel kültür ve spor kültürü itibariyle belirli bir seviye tutturan,   lisanslı olduğu spor branşında uluslar arası spor kurallarına yüksek seviyede vakıf olan,     spor disiplin ve ahlak kuralları ile uluslar arası oyun kurallarını taraftar ve sporculara,       hiçbir etki altında kalmaksızın tarafsız ve eşit olarak uygulayan ve peşin hükümlü olmayan kişidir.

Metin DALGIÇ3.Kademe Ant.  / 6. Dan