TAEKWONDO’DA İDEAL HAKEM

 2010 yılını son günlerindeyiz, kısa bir zaman sonra yeni bir yıla, 2011’e gireceğiz. Herkesin kendine göre her yeni yıl gelişinde o yıldan beklentileri, hayalleri vardır. Birçok yeni proje, karar yeni yılda başlanmayı düşünülerek planlanır.

 Ama bu arada da, Dünya’daki teknolojinin hızla gelişmesi, sporu birçok yönden etkilemeye devam ediyor. Sporun yardımcı malzemeleri, kendi alanlarında yüksek performansa uygun hale geldi. Öte yandan artan zenginlik ve azalan çalışma saatleri, daha çok insanın gerek sporcu, gerekse izleyici olarak sporla ilgilenmesini sağladı.

 Gelişen iletişim ve kitle ulaşım araçları,  spora ilginin artmasını da sağladı. Bugün önemli spor karşılaşmalar için binlerce insan, şehirden şehre, ülkeden ülkeye seyahat edebilmekte, bunu yapamayan milyonlarca insan ise televizyonlarının başında müsabakayı anında ve canlı olarak izlemektedir.

 Böylece spor çağımızın en önemli toplumsal kurumlarından biri oldu. Sporcu, antrenör ve hakemin taşıdığı önemde değişti. Çeşitli insan ve meslek gurupları arasına spor, sporcu, antrenör ve hakem de girdi. Bundan 30-40 yıl önce spor için “boş zamanlarını değerlendirme aracı idi”

 Spor da bugün görülen bu değişimler hakemlik kurumunun önemini artırmış, olayı basit müsabaka yönetiminin dışına taşımıştır.

 Bunların sonucunda, müsabakaların sonuçları olması gerektiğinden çok daha fazla önemsenmeye başlandı. Bu da, müsabakanın en önemli kişisi olan hakem üzerine olan baskıların artmasına neden olmuştur.

 Baskı altında kalmak istemeyen iyi bir hakem öncelikle dikkat edeceği önemli konular; Uluslararası Hakemlik kurallarını çok iyi bilmek, insanlar arası ilişkileri daha doğru tanıyabilmek için yeterli psikoloji kültürüne sahip olmak, fiziksel bakımdan güçlü olmak, kendine güvenli ve bağımsız bir kişilik yapısına sahip olmak, yaptığı hataların hesabını verebilecek cesarete sahip olmaktır.

 Ülkemizde aşağı yukarı 15 yıl Taekwondo hakemliği severek ve uygulayarak yapmış birisiyim. Bugün ve gelecekte hakem olmak isteyen sporcu ve hakem arkadaşlarıma, nacizane birkaç tavsiyem;

 BUGÜN HAKEM OLSAYDIM.

-        Hafta da en az üç gün en az 45 dakikadan az olmamak kaydı ile, özel güç geliştirme antrenmanı yaparım

-        Hafta da iki gün en az 60 dakika bölgemin Taekwondo salonlarına misafir olarak katılıp antrenman yaparım

-        Uluslararası Taekwondo kuralları, inceliklerini ve müsabaka yönetim taktiğini dikkatle incelerim.

-        Uluslar arası bir dil öğrenme çabalarını arttırırdım.

-        Hakem ve Antrenör arkadaşları ile menfaat duygularından uzak ve tümü ile karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı kalıcı dostluklar kurarım.

-        Sigara ve içki gibi, hakemlik başarısını tehdit edecek zararlı alışkanlıklardan uzak dururdum.

-        Yönettiğim her müsabakadan sonra, kendi özeleştirimi yapar ve not tutarım.

-        MHK’nin sezon içinde hakemler için yapılmış tüm eleştirilerini not alır dosya halinde tutarım.

-        Mümkün ise yönettiğim müsabakaların videolarını seyrederek, not alırım

-        Mümkün ise diğer hakem arkadaşlarının yönettiği müsabakalarının videolarını izler, yapılan müsabaka eleştirilerini de ayrı not alırım.

-        Yönettiğim müsabakalarda sporcuların, seyircilerin ve antrenörlerin kişisel yada toplu davranışlarını anlamaya ve nedenlerini bulmaya çaba harcarım.

-        Uluslar arası müsabakalarda, kendi hakem kararlarım ile müsabakayı idare eden hakemlerin kararlarını kıyaslayarak değerlendirmeler yaparım.

-        Müsabaka öncesi ya da sonrası sporcu, antrenör ve seyirciler tarafından gösterilen aşırı ilgi ya da olumsuz davranışları büyütmez, tarafsızlığımı tehdit edecek her türlü ilişkiden kaçınırım.

-
        Her türlü kışkırtma yada sinir bozucu olay karşısında, mevcut koşullar ne olursa olsun, soğukkanlı olmaya ve görevimi tam sorumluluk duygusu içinde devam ettirmeye kararlı olurdum.

-
        Büyüklük duygusu yaratacak iltifatlardan ve bu gibi taktikler kullanan kişilerden uzak durarak, alçakgönüllü fakat otoriter bir hakem kişiliğini düstur kabul ederim.

-
        Meslek ve İş ilişkilerimi ve özel çevremde huzurlu düzeni korur, ruh sağlığımı en yüksek düzeyde tutar, tedbir alırım

-
        Hakemlik yaşamı boyunca; sporcular, antrenörler ve seyircilerin psikolojilerini anlamaya çalışır, bu açıdan bilinçlenirken, hakemi yanıltacak rolleri benimsemiş bazı sporcuları da tanımaya çalışırdım.

Kendinize iyi bakın Sevgiyle kalın..

Metin DALGIÇ