Taekwondoda eğitmenin müsabakadaki gerçek rolü

Dünya taekwondo Federasyonu eski başkan yardımcısı
Grandmaster Chong Woo Lee'nin makalesinden tercümedir.


mert01.jpg (27261 bytes) Modern taekwondonun karakterini,yapısını  düşündüğümüz zaman onu sadece bir spor olarak algılamak işin basit tarafıdır. Özellikle de taekwondo müsabakaları söz konusu olduğunda, taekwondonun sadece bir dövüş sporu olduğunu kolaylıkla aklımıza getiriveririz.Taekwondo müsabakası hakkındaki fikrimiz sadece bir spor ise gerek müsabıkları ,gerekse eğitmenleri spor önceliklerine göre tanımlamamız gerekir.Bir spor dalında eğitmenin birinci önceliği sporcusundan en yüksek spor performansının elde etmesidir.O halde sadece bir spor dalı olarak ele alınırsa taekwondoda da eğitmenin ilk önceliği sporcusunun iyi bir dövüş çıkartması olacaktır.  Bu mükemmellikte yarışmanın sonucu ile belirlenir.Yani sporcu madalya kazanmışsa iyi bir taekwondocu,kazanamamışsa kötü bir taekwondocu olarak kabul edilmelidir.Peki böylemi..Elbette ki hayır.Taekwondonun birinci önceliği asla müsabaka ve madalya değildir.Bu taekwondo eğitmenlerinin çok iyi bilmeleri gereken bir gerçektir.
                       Taekwondo fiziksel gelişimin sağlanmasına yarayan potansiyel bir sistem olmasına rağmen değer olarak  asla sıradan bir spor dalıyla tarif edilemez.Diğer spor dallarından ayırmak gerekir.Taekwondonun sadece fiziksel gelişime faydalarını esas olarak bir değerlendirme yaparsak ,Taekwondo eğitmenini ,fiziksel bir eğitmen olarak tarif ederiz.Ancak bu tarif son derece yetersiz kalır.Çünkü bir taekwondo eğitmeni, sporcusunun fiziksel   gelişimi kadar ruhi, psikolojik ve sosyal gelişimi ile de yakından ilgilenir. Bu   nedenle taekwondo salonları, çok önemli derslerin verildiği ve kişiyi sosyal hayata hazırlayan birer sınıf niteliğindedir.
                        Başarı için motive edici gücün çok önemi vardır.Bir eğitmen her müsabaka sonucundan ,öğrencisine aktarabileceği olumlu dersler çıkarma yeteneğinde olmalıdır.Bizde taekwondo eğitmeni, müsabaka sahasında sporcunun neler yapması gerektiğini belirleyen tek yetkilidir. Bir sporcu taekwondo hakkındaki ve taekwondo müsabakası hakkındaki tüm bilgileri eğitmeninden alır. Aldığı bu bilgileri sahada kullanır.Dolayısı ile müsabaka sahasındaki başarı veya başarısızlığın en büyük payı bir anlamda da eğitmene aittir. Sporcunun saldırganlığı, agresifliği, müsabakadaki faulleri, sinirsel tepkileri ,şımarıklığı, küstahlığı eğitmenin başarısızlık hanesine yazılır.Bu tür davranışlarda sporcu kadar, eğitmende ayıplanır ve kariyerini kaybeder.Taekwondo müsabakaları sporcunun sadece madalya kazanıp kaybettiği yerler değil,yıllar boyunca aldığı eğitimin sınandığı bire imtihan salonu kabul edilir. Sadece sporcu değil aynı anda eğitmende bu müsabaka içinde kabul edilir.
Bu nedenle Eğitmen müsabakayı sadece  bir spor gibi kazanma ve kaybetme olarak değil,sporcusu için bir eğitim sahası olarak görmelidir.Sporcusunun nefsi,karakteristik yapısının gelişmesinde, kazanma ve kaybetmesinden sonraki ruhi şekillenmelerinin rolü büyüktür.Karakter yapısı ile örnek bir sporcu yetiştirmek, müsabaka sahasındaki yönlendirmelerle daha kolay ve basit bir hal alır.
                             Taekwondoda, sabır, tevazu, hoşgörü, birliktelik, paylaşma ,sevgi,aşk gibi insancıl duygular verilmeye çalışılır. Bir taekwondocuya bu duyguların ve tekniklerin ne kadar iyi verildiğinin ortaya çıktığı yer müsabakadır.Kişinin   tüm bu duyguları ve nefsi isteklerini ne kadar kontrol ettiği zorluklar karşısında ortaya çıkar. Müsabaka, sporcunun aldığı eğitimin kalitesini ortaya koymak açısından bir değerlendirme sahası olarak ele alınmalıdır. İyi bir antrenör sporcusunun müsabaka performansına ve müsabakadaki ruhi değişimlerine göre eğitimini ve yönlendirmelerini gözden geçirmelidir.Yenilen bir sporcunun saldırganlığı, başka spor dallarında kabul görebilir ama taekwondo bunu asla kabul etmez.Sporcunun eğitmeninin kalitesizliğine bağlanır.Bir sporcu müsabakayı sayı olarak kazansa bile şımarık tavırlara girer ve gurura kapılırsa  bu eğitmenin tüm değer ve itibarını kaybetmesine yol açar.;
                        Taekwondoda sporcular eğitmenlerinin yıllarca özenle ilmek ilmek işlediği birer sanat eseri gibi kabul edilirler.Müsabakada yarışan sadece fiziksel kapasiteleri değil, eğitmenlerinin yıllar vererek harcadıkları alın teridir.