yunus.jpg (11574 bytes)Antrenör sporculardaki müsabaka
heyecanını nasıl yok eder

Şöyle yandaki gibi sevimli bir minik sporcunuz var.Turnuvaya ilk defa katılacak.Ancak yeterince iyi olmadığı, hazır bulunmadığı inancında ,herkesin kendisini seyredip beğenmeyeceği veya yenilirse ailesine ve çevresine ne diyeceği korkusu içinde bulunmakta ise bu öğrencinizi nasıl teşvik edip cesaretlendireceksiniz?
Aslında bu o anlık değil, aylar öncesinden başlayan bir çalışma olmalıdır. Çalışmalarınızda haftada en az 1,5 saatinizi müsabık öğrencilerinizin ileriye dönük motivasyonu için değerlendirmeli pratik veya teorik olarak özel müsabaka dersleri vermelisiniz. Müsabık öğrencilerinizi aylar öncesinden diğer öğrencilerden farlı olarak bir eğitime tabi tutmalısınız. Tabi ki bu dersler müsabık öğrencilere verilse bile katılmak isteyen diğer öğrencilerde katılabilir ve izleyebilirler.Müsabakalara katılan her öğrenciye cesaret ve motivasyon bu tür grup halindeki derslerde grup ve toplum psikolojisi içinde verilmeli, bir takım ruhu oluşturulmalıdır. Kişi bir takımın ve grubun elemanı olarak müsabakalara hazırlandığının şuuru içinde bulunmalıdır.Sporcu nasihat ve önerileri ve her türlü teşvikleri ancak bu şekilde daha iyi kavrar ve alır.
Bu derslere sadece müsabaka teknikleri örnekleri değil müsabakanın tüm detayları ve teorik bilgileri verilmelidir. Müsabaka sahasına nasıl girilir ve terk edilir, teknik masa kontrolü nasıl yapılır,hakem el sinyalleri nelerdir, müsabakadaki genel kullanılan terimler nelerdir gibi temel davranış şekilleri öğretilmelidir.Her öğrenci biri müsabık biri hakem olarak  müsabakada yapacağı tüm davranışları pratik ederek tecrübe kazanmalıdır.Gerekirse salonunuzu tiyatroya dönüştürerek öğrencilerinize hakem,teknik komite,doktor ,sporcu rolleri vererek eğlenceli bir tarzda müsabaka provaları yapınız.Bu konuda öğrencilerinizin eğlenmelerini, gülüşmelerini ve birbirleri ile şakalaşmalarını önlemeyiniz. Her şeyiyle kendilerinin idare ettiği, birbirlerine puan verdikleri, ceza puanı verdikleri ,ihtar verdikleri ,alkışladıkları ,bağırıp çağırdıkları örnek müsabaka oyunları oynatın.Alınan ve kaybedilen puanları tartışın.Yenik pozisyondaki sporcuyu teşvik ederek müsabakayı kızıştırın.Hatta bu arada biraz şımarsalar ve işi dalga geçmeye vardırsalar da aldırmayın.Yaptıkları bu işten zevk alsınlar ve eğlensinler ki ,ileride müsabakayı da bir eğlence görecek kadar rahat ve güven içinde olsunlar.Çünkü bir sporcu yaptığı işten zevk alır ve eğlenirse başarılı olur ve herkese de zevk verir. Kısaca sonuçta ne olursa olsun, bilhassa yeni müsabıklar için, gerçek müsabakaya benzer atmosferler oluşturun.
sporcunuz bu şablon müsabakalarda
müsabakada hangi kıyafeti giyeceğini
Müsabaka başlangıç ve bitiş şekillerini
müsabaka süresini
Raunt aralarında dinlenme şekil ve süresini
Hakem davranış şekillerini
Başına bir darbe aldığında,yenik duruma düştüğünde veya puanca önde iken davranış biçimlerini
Kendisine karşı rakibin davranış reaksiyonlarını
Antrenörün pozisyonu ve konumunu vs iyice öğrenecektir.
Sonuçta müsabakalara çok hazırlıklı ve heyecansız çıkacaktır
Müsabaka gününde tüm takım ,desteklemeye gelen aileleri ve arkadaşları ile birlikte oturmalıdır.Müsabaka boyunca aileler tezahürat yapmalı ve sporcuları cesaretlendirmelilerdir.İlk müsabakaya çıkacak çocuklar asla yalnız bırakılmamalı ,gerekirse antrenör sürekli yanında bulunmalı,ona sürekli gülümsemeli ve müsabakaların bir eğlence ve sosyal organizasyon olduğu duygusu verilmelidir.
Sporcu müsabakayı kaybettiği anda da asla yalnız bırakılmamalı ,gerek arkadaşları gerekse antrenör tarafından moral olarak desteklenmelidir.Müsabakalar sonunda eğitmen tüm sporcuları toplayarak yense veya yenilsede sonuçta güzel ve eğlenceli bir gün geçirildiği, yeni arkadaşlarla tanışıldığı , sosyal ilişkiler kurulduğu ve sonuçta da her zaman kazançlı çıkıldığını anlatan bir konuşma yapılmalı.
Sonunda da şehirdeki bir lunaparka veya eğlence mekanına birlikte eğlenilmeye ve stres atılmaya gidilmelidir.