Taekwondoda Sürekli Değişim 
           1914 yılı aralık ayında bir gece, Thomas Edisonun laboratuarı bir yangın ile yerle bir oldu. Ertesi sabah çok solgun görünen Edison:
"Bütün hatalarımız yandı kül oldu, şimdi yeniden başlayabiliriz " dedi. Hayatta her şey değişiyor bir önceki gün yaptığı şeyler insana acemice ve yanlış geliyor.İnsan daha dün yaptığı şeyleri beğenmiyor ve daha iyisini yapabilirdim diyor.İnsanın düşünceleri sürekli yenileniyor ve tazeleniyor.
Hergün tutum ve davranışlarımız sürekli değişiyor.
Taekwondo bundan istisna değildir. Dünyadaki her şeyin olduğu gibi.Taekwondo da değişti ve değişmeye de devam ediyor. Kökleri antik taekyona dayanan taekwondo 1955te yeniden organize edildi, bu tarihten itibaren de hızlı bir değişime tabi oldu.
Bu değişimin olmasında değişik nedenler vardır.

1-Tekniklerin şekil ve uygulamaları değişti
2-Diğer do stilleriyle karışmadan etkilendi
3-Tekniklerin yanlış yorumlanmasından değişimler
4-Çalıştırıcıların kendine özgü öğretim metotları altında değişim yaşandı
5-Tekniklerin kullanma yeteneği ve güvenirliliğinde değişmeler yaşandı.Bazıları terk edilirken yenileri eklendi.

      Bir sporcudaki Taekwondo tekniklerinin ve uygulamalarının uzun zaman sabit durması demek temelde bir hata var demektir.Çalıştırıcılar ve gelişmiş sporcular sürekli olarak onu yükseltmeye ve yenilemeye çalışmalıdır.Değişme kaçınılmaz ve sürekli olmalıdır.
Her ne kadar geleneksel taekwondo kuralları hala geçerli ve yürürlükte ise de çoğu geleneksel taekwondo tekniği ve çalışma yöntemleri artık günümüz toplumunda yürürlükte değildir.Taekwondo sürekli olarak günümüz teknolojisine ve toplum yapısına göre değişimler göstermelidir.


Misal olarak:
Günümüz taekwondo self defans teknikleri çarpıcı bir şekilde değişti.Çünkü günümüzde uyuşturucu ilaç kullanımı arttı ve saldırılar genelde bali, hap, esrar, tiner, alkol alan kişiler tarafından yapılmaya başlandı.Sokaktaki kapkaççıların çoğu en azından tiner veya bali kullanıcısı ve bunlar yasal olarak her yerde rahatça bulunabilen maddelerdir.
Geleneksel sınırlı Taekwondo teknikleri bugün uyuşturucu ilaçların etkisi altında kalan saldırganların saldırıları karşısında etkisizdir.
Bu tür saldırganlar uyuşmuş basit incinmelere karşı duyarsızdırlar.Dolayısıyla bu tür saldırganları durdurmak değişik yöntemler ister.Normal bir şahsı el kilitleme (elini arkaya kıvırarak) yöntemi ile durdurabilirsiniz.Çünkü bu şahıs yapılan teknik sonucu incinme yaşar ve sizin onu etkisiz hale getirecek yapıda olduğunuzu anlar ve etkisizleşir. Ancak uyuşturucu etkisindeki bir kişi kolay incinmez ,saldırganlığı da daha çok şiddetlenir.Bıraktığınız anda delici veya kesici bir silaha sarılır.Bu nedenle ilaç tesiri altındaki bir saldırganın kolu arkaya kıvrıldığında kırılmalıdır ki silaha sarılıp saldırması önlenebilsin.

       Boksta iki tip boksörden bahsedilir.Boksör ve dövüşçü.Her ne kadar ikisi de rakibini yenmeye çalışırsa da, yaptıkları işteki  yaklaşım tarzı açısından farklılıklar arz ederler.
Gerçek boksör olan tekniktir, bokstaki geçerli olan gerçek ve düzgün teknikleri kullanır.Kavgacı tip ise teknik ile alakası olmadan ve mükemmelliği aramadan sadece kazanmak için rast gele dövüşür.Boksta basit bir iki teknik   varken bu iki sporcu arasındaki teknik üstünlük farkını kolayca anlarsınız.Halbuki yaptıkları iş  3 basit tekniğe dayalı yumruktan ibarettir.Aradaki fark kendini sürekli yenileyerek yapılan çalışmada yatar..
Taekwondoda böyledir teknik sporcu ve kavgacılar vardır.Yani müsabakaya çıkanları a-kazanmak için çıkanlar ve b-kavga etmek için çıkanlar diye ikiye ayırabiliriz.

     Teknik taekwondocu müsabakada önceden rakibe göre planladığı teknik kombinasyonları yapar.Az ama puan alıcı vurur .Performansını zamana yayar.
kavgacı taekwondocu ilgilendiği tek şey saldırmak, çok sert, fazla sayıda vurmaktan ibarettir.Sadece kazanmak hırsı vardır, nasıl doğru ve mükemmel teknik kullanacağını aklına bile getirmez.
Aslında taekwondoda boks gibidir temel basit bir iki teknik üzerine kuruludur.Sporcudaki teknik kapasite bu basit tekniklerden kombine teknikler oluşturabilme ve kendini yenileyebilme becerisinde yatar.Bir sporcu sürekli değişirken ve kendini yenilerken.Diğer sporcu belli teknikleri basma kalıp çalışmıştır.Çalışma süreleri aynıdır.Temel teknikleri belki aynı derecede bilirler.Ama sürekli değişme ve kendini yenileme yeteneği bambaşka bir beceridir.
W.T.F yenileme ve gelişme anlamında bu kombine teknikler daha çok değer vermekte ve puanlamada ön plana çıkarmaktadır.Artık müsabakalar basit bir tekniğin üzerine oturup kaçmakla değil,kombine tekniklerle kazanılmaktadır.
Son değişiklikler artık basit düz tekmelerin önemini azaltmış maçın sonucuna etkisini kaldırmıştır.Bu gelişime ayak uyduramayan çok tecrübeli sayıda sporcu,2003 yılında genç ama yeni kurallara göre yetişmiş sporcu karşısında hezimet yaşamıştır.

     Teknik kapasite demek tekniklerdeki zenginlik (çokluk) kadar güçlülük ve verimliliği de içerir.Günümüz toplumunda zaman çok değerli bir hediyedir.Hepimizin düşüncesinden saldırganlara karşı kendimizi savunmak isteği geçer.Ancak yüzlerce tekniği öğrenecek ve çalışacak kadar zamanımız yoktur.Hepimiz güzel ve kaslı bir vücut yapısını arzularız. Ancak buna ayıracak zamanımız olmadığından çalışamayız.Yağlı ve göbekli bir vücuda tahammül ederiz.Bu sporcularımızda da böyledir.Taekwondoya kısıtlı zaman ayırmaları, teknik hareket zenginliğini ortadan kaldırmaktadır. Az zamanda müsabakaya hazırlanma çabaları onları sadece basit teknikler üzerinde yoğunlaşmalarına sebep olmaktadır.

     Geleneksel taekwondo çalışanlar teknikte mükemmelliğe ulaşmak için bıkmadan sayısız tekrarlar yaparlardı.Onlara göre mükemmellik ölçüsü o tekniği kendilerinden başka birinin daha iyi yapamaması üzerine kurulu idi. Bir tekniğin mükemmelliği demek fiziksel kapasite olarak fazlalığı anlamına gelmez.Bir sporcu basit bir tahtayı bir teknikle kırabilir. bu mükemmel kabul edilir ve takdir görür.Başka bir sporcu gücü ile belki bir duvarı yıkar ama bu teknik olarak yeterli görülmeyebilir.Taekwondoda önemli olan insanlar içinde görüntü farklılığıyla öne çıkmak ve beğenilmektir.

     Günümüz toplumunda çok kimse kendilerini belli bir çalışma ile aylar sonunda değil hemen anında korumak istemektedirler.Temel tekniklerle uğraşıp onları mükemmel yapıp yapmama stresine girmektense ,hemen  hareketli işe yarar tekniklere geçmek isterler.Modern Taekwondo ilk çalışmaya başlayana fiziksel kondisyon, güç gelişimi, temel dövüş becerileri, dövüş taktikleri ve son olarak ta tekniklerde mükemmelleşmeyi öğretir.
Modern taekwondo öğrencileri belli fiziksel kapasiteye ulaştıktan sonra mükemmel teknikler yapabilirler.Yani belli bir süre geçmeden bir iki ayda mükemmelleşen bir sporcu olamaz. Mükemmellik yıllar gereken bir çapayı gerektirir.Günümüz modern taekwondosunda da, sadece tekniklerin mükemmelliği sporcunun kalitesini göstermez, tekniklerin müsabaka esnasındaki verimliliği de önemlidir.Bir sporcunun normal çalışmada mükemmel icra ettiği , ancak müsabakada kullanamadığı veya sürekli kontra tekme yediği tekniğin bir değeri yoktur.Bu teknik verimlilik uzun zaman çalışma ve tecrübe sonunda elde edilen bir özelliktir.

     Geleneksel taekwondo bir çok teknikte mükemmelliği araştırır.Bir teknikte veya temel hareketlerde mükemmelliğe geçmeden bir üst seviyeye asla müsaade edilmez.Bununla birlikte tekniklerde mükemmellik, tekniğin icrasında ön plana çıkmaz.Çünkü muhakkak surette hataya zorlanır.Bu yüzden modern taekwondo öğrencileri, kavrayabildikleri her tekniği hemen öğrenmelidirler.Bunların içinden kendilerine uygun olanları ( boy, kilo, çeviklik, yapılarına göre) seçerek mükemmelleştirme yoluna giderler.Temel tekniklerde elbette mükemmellik aranır.Ancak ileri seviye tekniklerde her sporcunun üzerine düştüğü ve yoğunlaştığı özel teknikler vardır.Bunların çoğu geleneksel taekwondo gelişimine pek uymayabilir.

     Öğrenmede üstünlük kavramına göre ilk öğrenilen şey sürekli akılda kalır ve asla unutulmaz ve diğer bilgilerin üstüne çıkar.Geleneksel Taekwondo bu nedenle yeni öğrencilere hyungs/ formlar/ modeller performansı içinde tekniklerin mükemmelliğini öğretir.Bu çalışma aylar boyu sürer.Ancak ondan sonra bu tekniklerin müsabakada verimli olarak kullanılmasını öğretir.Modern taekwondoda ise teknikler öğretilirken bunların formların icrası esnasında veya müsabaka teknikleriyle birlikte mükemmelleştirilmesine çalışılır.

     Geleneksel taekwondo tekmelerde yoğunlaşır.Taekwondo tekme teknikleri üzerine kuruludur.Tekmeler güçlüdür ancak bir ayağın yerden fazla miktar havada kalması  en son istenen durumdur.Tekme ile vital noktalara( başa) vuruş son derece az yapılabilir ve son derece zordur.Sokak müdafaasında tekme atabilmek için geniş dövüş sahası gerekir.Misal:Size sarılan bir insana tekme atamazsınız, bol elbiselere ihtiyaç duyulur ve çok enerji ve efor harcanması lazımdır. Profesyonel dövüşçüler bilirler ki en etkili, en hızlı, en risksiz, verimli ve sonuç getirici teknikler el teknikleridir.Tekme rakibi incitebilir ama yumruklar onu yok eder.Bu nedenle modern taekwondoda ayak teknikleri üzerine kurulsa bile el ve yumruk teknikleri daha çok vurgulanmaya başlamıştır.Bunda günümüz toplumunun da sokaktaki tehlikelerin daha çok artmasından self-defansın öne çıkması sonucu da olmuştur.

     Çoğu öğrenciler ,antrenörlerinin neyi nasıl öğrettiklerinin muhakkak doğru olduğunu zannederler.Halbuki çoğu antrenörlerin içine düştüğü bariz hatalar vardır.Antrenörler sporcularında öncelikle temel tekniklerin öğretimine değer verirler ve buna uzun zaman harcarlar.İleri teknikleri ise yüksek kuşak sporculara öğretirler .Halbuki modern taekwondo çok değişti.Sporcuların yetenek ve kabiliyetleri farklı farklıdır.Bazı sporcu çok kısa bir zaman diliminde kemer derecesi olmadan bile ileri seviye teknikleri mükemmel yapabilmektedir.Bu sporcuları kemer derecesi düşük diye  temel tekniklerde yormanın bir anlamı olmaz.Tıpkı okuma yazmayı bilerek okula gelen bir çocuğa A veya B harfini tarif etmeye benzer.Kısa sürede bu çocukların üst seviye tekniklere geçmesi ve müsabaka formlarını öğrenmesi , teknik gelişimini de bu esnada tamamlaması daha verimli ve etkili bir öğretim metodudur.

         Bazı geleneksel taekwondo çalıştırıcıları şunu ifade ederler: Eğer antrenmanda nasıl vurulacağını tam anlamıyla öğrenemezseniz veya tekme yenildiği andaki acıyı çalışmalarda hissetmezseniz , gerçek bir dövüşte asla gerekli tepkiyi gösteremezsiniz.Halbuki gerçek hayattaki bir saldırıya karşı savunma durumunda vücutta adrenalin seviyesi yükselir ve vücut fizyolojik olarak kavga etmeye veya kaçmaya hazırlanır.Bir kavgada normal zamanda sizi inciten tekme ve yumruklardan 7-8 tane bile yeseniz incinmezsiniz.Çünkü vücut olaya hazır konumdadır.Acıya dayanıklılık yeteneği ile antrenmanın bir ilişkisi yoktur.Modern taekwondoda artık daha çok güç gelişimi üzerine durulmaktadır.Taekwondo artık günümüz şartlarına göre adapte edilmeye başlandı.Sıradan insanların kendilerini savunabileceği teknikleri en kısa zamanda ve sürede öğretme yolunu seçti.Çünkü kişiler salonlara 10 yıl çalışayım da kendimi savunayım diye gelmiyorlar.Kısa süre ve zamanda verimlilik istiyorlar.Geleneksel taekwondonun uzun , yorucu ve günümüze göre çok saçma gelen ağır çalışma periyotları kalktı.Çünkü insanların geçmişte olduğu gibi bol zamanı yok.Taekwondo herkesin yapabileceği gibi basitleşmeye mahkumdur.
        Taekwondo çok değişti ve değişmeye de devam ediyor.Salon eğitmenlerimizin bu hızlı değişime ayak uydurmaları ve toplumun istekleri doğrultusunda kendilerini yenilemeleri şarttır.