ÖN AYAK DOLLYOCHAGİ

Ön ayağın diz çekilerek rakibe dairesel olarak yatay istikametten vuruşudur.
ön ayak dollyochagi alternatifi olan arka ayak vuruşu kadar sert ve etkili değildir. Ancak çok sinsice ,şimşek gibi hızlı  ve kısa mesafeden atılırsa hedefine ulaşan bir vuruştur.
    Kalça kemiği arka ayağa doğru aşağı düşürülerek vücut geriye ve yana yatırılmalı ve tüm vücut yükü arka ayağa aktarılmalıdır.Bu pozisyon sizin ön ayakla yukarı seviye dollyo-chagi vuruşunuzu sağlar.Rakibe çok yakın duruyor olsanız bile bu pozisyonla mesafeyi sağlar ve ön tollyochagi atabilirsiniz.
   Ön ayak dollyo-chagininde  en iyi icrası ön dizin hafifçe çekilerek yukarı kaldırılması ile olur.Bu vuruşun rakipten gizlenmesi içinde gereklidir.Dizin kaldırılmasına kadar ön tekme (ap chagi) yan tekme (palding chagi) veya dollyochagi atılacağı rakipten saklanmalıdır.Diz kalkınca ani olarak ayak yukarıya doğru ama dairevi bir hareketi çok hızla çizerek hedefe horizontal ( yatay) seviyeden vuruş yapmalıdır.
   Ayak vuruşunu ,ayağın üst kısmı ile yada ayak parmaklarının kökü ile yapar.Vuruş şekli tıpkı arka ayak dollyo-chagi de olduğu gibidir.
   Bu teknik normal dövüş mesafesinden rakip üzerinize geldiği anda atılan bir tekniktir.Yani rakibin kapalı dövüştüğü ve vuruş mesafenizin daha içine girdiği anda etkilidir.
Ayağın yükseltilmesindeki en büyük etken direk ayağı kaldırmak değil kalçanın geriye döndürülerek tıpkı bir tabanca horozu gibi ön ayağın yukarı çekilmesidir. Yani hareketin temeli kalça hareketidir.Çünkü rakibe yakın iken asla sadece ayağınızı kaldırarak bir vuruş icra edemezsiniz.Çünkü rakiple aranızdaki çok kısa mesafe buna müsaade etmez. Bu nedenle kalça arka ayak üzerine düşürülmeli ve ön ayağın otomatik yukarı kaldırılması sağlanırken gerekli mesafede kazanılmalıdır.
   Vuruş esnasında başın geriye aksi istikamette yatırılması aynı anda denge içindir.Vuruş esnasında her zaman olduğu gibi rakip dikkatle gözlenmelidir.yani bakışlar rakibe doğru olmalıdır.
----------------
  Taekwondo  pratiğinde Dollyo chagi  en kolay ve özel tekniklerden biri olarak kabul edilir. Ön ayak dollyo-chagi dizin kaldırılmasından hedefe vuruşa kadar sadece 0,19 sn biz zaman alır.Bu nedenle hızlı olmasından dolayı diğer tekniklere karşı (bande dollyochagi- Neoryochagi vs.) oldukça avantajlıdır.Ayrıca dollyo-chagi ile hedefe 1098 N bir yükle vurulur ki diğer tüm tekmelerden daha etkili ve güçlüdür.
zaman avantajı, sertliği ve netliği ile dollyo-chagi son derece tercih edilen bir tekmedir.Hem savunmada ve hem de saldırıda aynı etkinlikte kullanılabilmesi avantajlarından biridir.
Dollyo-chagide diz ekleminin kırılarak alt bacağa dairesel bir hareket verilmesi "hız" sağlanabilmesi içindir.Diz kıvrıldıktan sonra tekmenin atılması kişinin aklına zaman alacağı izlenimi getiriri.Ancak tekmenin hızlı ve etkili olması için bu şarttır.Hız kalça eklemi, diz eklemi ve ayak bileği ekleminin hareketlerinden meydana getirilir.
Dollyo-cahaginin en verimli atılışı için duruş pozisyonunda ayaklar arasındaki mesafe omuzlar arasındaki mesafe kadar olmalıdır.Kalça eklemi önce eğilip sonra vuruş yapılmaz. Hareketin başlaması ve kalçanın eğilmesi ve vuruş anı bir denge içinde beraber yürür.Yani ayak yukarı kalkarken kalça eğilmeli ve vuruş yapıldığında da kalça eğimi yani vücudun geriye yana yıkılımı son safhasına ulaşmalıdır.