Taekwondoda sürat (hız) çalışması

Aaaaa...Döğüş sporları için çok yaşlı değil misiniz ?
Yakınlarda bu soruyu duydunuz dimi.Belki de aynaya bakıp aynı soruyu kendi kendinize de sordunuz."ben bu sporlar için yaşlıyım" kanaatine kapıldınız.
Cevabını size ben vereyim..Kesinlikle hayır..Taekwondo çalışmanın insana verdiği fiziksel yükleme ,insanın normal hayattaki fiziksel uğraşlarından asla daha zor ve uzun değildir.
Taekwondo yaşın ilerlemesiyle birlikte gelişir ve güzelleşir.Evet, belki salonunuzdaki genç sporcular kadar hızlı ve esnek değilsinizdir.Ne kadarda antrenman yapsanız eski hızınızı geri getiremezsiniz , sıkı çalışmanız gençlik zamanlarınıza göre belki daha çok ağrı ve acı çekersiniz ve sallanmaya başlarsınız.
Düşündüğümüz zaman bunlar belli bir yaşın size getirdiği  küçük engellerdir. Ama yaşınızın size verdiği ve genç sporculara rehber olacak avantajlarda vardır.Bunlardan en önemlisi BİLGELİK tir.Olgunluğunuz ,bilgeliğiniz ,sosyal hayattan gelen tecrübeleriniz,içinizdeki sevincin ve aklınızın sonsuzluğunun dışa vurumu genç sporcular için bir rehber olur.Bu size niçin kırkından sonra taekwondo çalışmanın gerekliliğini izah eder.Genç sporcular kadar atlayamaz, sıçrayamazsanız da onlar kadar hızlı ve elastik olmasanız da dikkat edin her konuda size soru sorduklarını ve sizden yardım istediklerini fark edersiniz.Bu ilgi sizi belki de salona bağlıyan en önemli etkenlerden biridir.
Yaşlanmak her insan için kaçınılmaz bir süreçtir.Bu farklı insanlarda ,farklı şekillerde ve hızda olur.Kimi insanlar kısa sürede çökerken ,kimi insanlar ileri yaşlarına rağmen dinç ve sağlıklı bir görüntü içinde olurlar.Yaşlanmayı asla durduramazsınız ama geciktirebilirsiniz.Makalelerde eski hızınızı sürdürebilmenin ve geliştirebilmenin çeşitli yolları tartışılır durur.Burada da artan yaşınıza rağmen hızınızı korumanın ve geliştirmenin ana hatları izah edilecektir.Bu çalışmalarınızda bir artı kazanç olacaktır.

40 yaş üzeri taekwondocular için hız çalışması
Sporcular değişik tipte hız çalışma antrenmanları yaparlar.Reaksiyonel hız, başlama hızı, hızın devamlılığını sağlama gibi değişik hız çalışma tipleri vardır.
Reaksiyonel hız: Rakibinizin ataklarına karşı çok çabuk ve ani olarak cevap verebilme veya antrenörün komutunu en hızlı şekilde yerine getirme yeteneğini içerir.Bir uyarıcıya karşı en kısa sürede, ani olarak cevap verme kabiliyetidir. Bu sizin sinir sisteminizin ve kas sisteminizin hızına bağlı bir şeydir.
Başlama hızı sizin tek bir beceriyi başlangıcından sonuna kadar ne kadar çabuk icra ettiğinizi içeren ve vücudunuzun anaerobik enerji sistemlerinin hızlı ve verimli çalışmasına bağlı olan bir hız çalışmasıdır.
Devamlılık hızı ise ardı ardına kombine teknikleri maç süresince ,sürekli olarak aynı hız ve çabuklukta devam ettirebilme yeteneğidir ki kas hızına ,koordinasyona ve dayanıklılığa bağlı bir çalışmadır.
Hız aslında özel niteliği olan bir hareket biçimidir.Sağ elle Çok hızlı ve doğru olarak bir elle itme hareketi yapabilirsiniz ancak aynı hareketi sol elle daha yavaş ve daha vasat yaparsınız.Ayrıca tekniğin sürekli pratiğini yapmak ve tekniği tam anlamıyla kavramak ve o teknik için yeterli fiziksel yapıya sahip olmakta hızı arttıran faktörlerdendir.İsterseniz 100 metreyi 9 saniyenin altında koşun ,eğer döner tekmenin tekniğini bilmiyor ve antrenmanını sık yapmıyorsanız sıradan bir sporcu kadar bile hızlı bir döner tekme atamazsınız.Hız için en önemli faktör önce tekniği tam anlamıyla öğrenmek ve sık antrenmanını yapmaktır. Vücutsal yetenek ve kabiliyetler daha sonra gelir.
Tekniğe bağlı hız dışında vücudun genel hız ve süratini sağlayan bazı temel prensipler vardır.esneklik, başlama hızı,patlayıcı güç,konsantrasyon, reaksiyon zamanı gibi...Önce bu genel kurallar ve kaideler çalışıldıktan sonra bunları taekwondo becerileri ve teknikleri içinde kullanabilme yeteneği geliştirilmelidir.
HIZ ÇALIŞMA TİPLERİ
Tekniklerinizde hız ve çabukluğunuzu arttırmak için aklınızda tutmanız gerekli bazı kurallar.
1-Teknik hız çalışmanıza yardımcı olmalıdır.Hareketinizi tam tekniğine uygun yaparsanız o denlide hızlı yapabilirsiniz.Yanlış tekniği hızlı yapamazsınız.Çünkü taekwondo teknikleri uzun araştırmalar ve çalışmalar sunucu son şekillerini almışlardır.Bu şekil ve biçimden sapmalar vücut dengesini bozacağından hız çalışmanızı da enlerler.Önce hareketi hızlı yapmaktan çok doğru yapmaya çalışınız.Hız çalışmanız daha sonra olmalıdır.Hareketinizi temel fiziksel ,bio mekanik formlarına oturtmadıkça hızınızı geliştirmeye çalışmayın.Hız limitleri tekniğin mükemmel yapılmasıyla artmaya başlar.
2-Tekniğiniz mükemmelse hız çalışmasını havda kendi başınıza yapmayınız.Muhakkak bir partnerle veya torbaya karşı yapınız.Bu şekilde motor becerileriniz daha fazla adapte olur ve gelişir.
3-Gevşemek: Hız tekniğin başlangıcından vuruşa kadar vücudun tam anlamıyla gevşek ve esnek olmasına bağlıdır.Vuruş anıda aniden kasılan ve sertleşen kaslar ve vücut teknik bitince tekrar eski haline gelmelidir.Stres, korku. tereddüt,şüphe, sinirlilik hali,heyecan gibi psikolojik faktörler hızı azaltır.Antrenmanlarda sıkça her türlü düşünceden kurtulmayı ve hıza konsantre olmayı deneyin.

4-Hareketinizi sık tekrarlar şeklinde yapınız.Diyelim ki basit ön tekme atıyorsunuz.Attığınız tekmeler arasında çoktan başlayarak daha az periyotlarla dinlenmeler halinde hareketi tekrarlayınız.Kombine teknikler çalışıyorsanız .Teknikler arası zamanın gittikçe kısaldığını hissetmeniz gerekir.Kombine teknik bitince az bir süre dinlenerek ikincisini daha hızlı tekrar etmeyi denemelisiniz.
5-Bazı çalıştırıcılar hemen antrenmanın başlarında hız çalışmasına girebilirler.Kaslar dinlenirken ve taze iken hız çalışmasının daha verimli olacağını düşünürler.Kimi çalıştırıcılarda kasların ısınmasını ,çalışmasını ,gevşemesini beklerler.Daha sonra hız çalışması yaparlar.Antrenman sonu yapılan hız çalışmaları kaslar tam gevşediğinden daha verimli olmaktadır.Gerçi verimlilik vücut yorgun olduğundan biraz düşük olabilir.
6-Tekrarlarınız az ama şiddetli olsun.Mesela bir ön tekmeyi 10 taneden fazla atmayın.10 tane atın bir iki saniye dinlenin.Ama her periyot çok hızlı ve sert olmalıdır.Tam konsantrasyon,harekete odaklanma, rahatlık içinde tekniklerinizi yapınız.
7-Hızı hissedin: Her tekrarınızın bir öncekinden daha hızlı yapıldığını hissetmeniz lazımdır.Bu nedenle bir önceki süreden daha çabuk ve daha hızlı olarak tekme atmaya çalışın.İçinizdeki enerjiyi bir anda boşaltırcasına tekme atmaya çalışın ,vücudunuzun rahatlığını ,gevşekliğini , elastikiyetini ,enerji ve şiddetinizin dışa vuruşunu hissetmeniz gerekir.
8-Hız çalışmasını belli günler özel olarak yapın.Belli bir gün belli tekniklere çalışıyorsanız .Diğer bir aynı teknikleri en hızlı nasıl yapılacağına çalışın.Aynı kalıp teknik üzerine hız çalışmasını yoğunlaştırın.Bir teknikteki vücudunuzun hız limitlerini iyi öğrenin ve geliştirmeye çalışın.
9-Arkadaşlarınızla hız müsabakaları yapınız.Misal her ikinizde sadece ön tekme kullanarak puan almaya çalışınız başka bir teknik kullanmayınız.Ve birbirinize savunma yapmaya fırsat vermeden ön tekme atmaya çalışınız.Bu müsabakaları bir eğlence haline dönüştürünüz.Bu sizin hız ve çabukluk yeteneğinizi arttırır.