tornado1.jpg (13019 bytes)Tornado tekmeler
(Dıştan içe içten dışa tekmeler)

Dövüş sanatları tarihi iyi incelendiğinde Kore'de yıllar önce Hwarangdo olarak bilinen üst sınıf dövüşçüler çalışma ve antrenmanlarında doğayı bir tamamlayıcı ve bütünleyici olarak kullanmışlardır.Şakırdayarak akan çağlayanların altında otururlar ve arkalarında çağlayan suyun o akan gücünü içlerinde hissetmeye çalışırlardı.Kış boyunca temel tekme, yumruk ve bloklarını buz gibi soğuk havada kar içinde çalışarak kuvvetlendirirlerdi.Bazen dışarıda çalışırlarken her türlü zorluğa tahammül ederler, vahşi fırtınalara karşı dururlar rüzgarın o insanı içine çeken gücünü ve kuvvetini elde etmeye çalışırlardı.Hawarangdo savaşçıları çalışmalarında niçin doğayı seçtiler.
Bu sorunun cevabı aynı anda bir derinliğin ve sırrında cevabıdır.hwarangdolar doğaya bakarak , çevreleriyle derin ruhi,manevi birliktelikler keşfettiler.Doğanın gücüyle bir olarak ,gücün kaynağını kullanmaya başladılar.
Hawarando,doğadaki çok sert ve katı şatlara tahammül etme disiplinini geliştirdi.Doğal olmayı öğrendiler, Doğada oluşan hareketleri gözlemleyerek kendi hareketlerindeki akışkanlığı sağladılar.Çevreyle birliktelikleri ve yaşamı paylaşımları sonucu  ruhi   felsefi yönlerini doğanın gücüyle birleştirdiler.

Tornado temelleri
Mükemmelliği gösteren, süper bir gücün varlığını ortaya çıkaran kendine özgü çok doğal ve içinde birkaç tekniğin kombinasyonunu gerektiren kombine bir üst seviye tekniktir.
Tornadonun dinamik gücü, içinde birçok kombine tekniği kapsadığından gelir.İyi taekwondo icra edenler bilirler ki; İçeri ve dışarı doğru bu yarımay şeklindeki tekmelerdir.Dıştan içe doğru yarımay tekme,ayağın dışarıdan içeri doğru yarım dairevi şekilde,ayağın düz tabanı ve iç yan yüzünün rakibin ayağına çarpması şeklinde kullanılmasıdır.

tornado2.jpg (19868 bytes)İçeriden dışarı tekmelerde de ayak içeriden dışarı doğru yarım ay şeklinde bir kavis yaparken ayağın tabanının dış kenarı ve ayağın yan dış yüzü rakibin yanağına çarpma yapacak şekilde kullanılır.Tornado teknik bu iyi bilinen iki tekniğin kombinasyonudur.Bir ayakla İçten dışa yarım dairevi tekmeyi diğer ayağın dıştan içe yarım dairevi tekme ile tamamlamasıdır.Durmaksızın icra edilmesi gereken çok dinamik bir tekniktir.ayağın açısal dairevi bir dönüş hareketi olduğundan doğal gücü tıpkı bir kasırganınkine benzer gücü çok rahatlıkla bir ayaktan diğer ayağa kendi momentinizle aktarabilirsiniz.
Siz kasırganın ortasındaymış  gibi son derece sakinken ve durgunken  rakibiniz tekmenin şiddetini ve rüzgarını hisseder ve anında yere yıkılır.(tıpkı bir kasırga(hortum) düşünün kenarlarındaki dairesel harekette her şeyi yerle bir eden bir şiddet vardır ancak kasırganın ortası çok durgun ve sabittir.İşte bu kasırgayı siz oluşturuyorsunuz .merkezinde sakin ve sabır şekilde  siz varken ayaklarınız peşpeşe bu kasırganın çevresel kuvvetini meydana getiriyor.)
tornado3.jpg (22854 bytes)
tornado3a.jpg (18246 bytes)Tornadonun dinamiği:
1-Sol ayak ileri adımda durarak harekete başlayınız.sol elinizi sışarı konumda düzgün bir şekilde ileri tutarak hedef yapınız.Elin bu şekilde hedef yapılması size tekmenizin en doğru yere ve en doğru şekilde yapılmasına yardımcı olacaktır.
2-Sağ ayağınızla dıştan içe doğru kavisli tekme atınız (ayağınızı vucudunuzun sağ yanından sol yanına doğru -dışarıdan içeriye- yarım dairevi şekilde yükseltiniz hafifçe sol elinizin avuç içine vurunuz.Ayağınızın en yükseldiği nokta hedefe vurma noktasıdır.
3-Ayağınız yere indiği zaman ayağınız ilk konumdan başlayarak 180 derecelik bir yarım daire çizerek yere inmiş olmalıdır.
4-sol ayağınızı kaldırınız ve İleri öne dönerek  sol ayağınızla içten dışa yarım daire tekme atınız.Bu sefer içten dışa doğru olacak ve yine sol ayağınız hareketi tamamladığında 180 derecelik bir daire çizecek.
5-Yine sol elinizi hedef olarak kullanacaksınız.ve sol ayağınızla vuracaksınız
Pratikte bu iki tekme çok hızlı olarak birbirini takip etmelidir.Birinci tekmeden ikinci tekmeye hızlı geçerseniz ilk tekmenin momentumu ,spini (dönüşü) ve  hızı ikinci tekmeyi çok kolaylaştıracaktır..Biri diğerine durmaksızın yol gösterici olur.Bu şekildeki hızlı dairevi spinler merkez kaç kuvvetin etkisiyle çok dinamik bir güç meydana getirir.
Uçan Tornado:
Öncelikle birinci tekmeden ikinci tekmeye akıcı bir şekilde rahatlıkla geçebilirsiniz.İlk tekmeden sonra ikinci tekmeye atlamayı ekleyiniz etrafınızda havada uçarak bir daire çizmeye çalışınız.Önce sol ayakla dıştan içe doğru dairevi tekmeyi atıp 180 dereceyi tamamladığında  buke sağ ayakla ama sıçrayarak dıştan içe doğru kontra tekme atınız.Merak etmeyin ikinci tekme dışarıdan içeri doğru sizin vücudunuz etrafında atacağınız spinle zahmetsizce tekniği gerçekleştirir.Sıçradığınız anda vuruşun gerçekleşmesi gerekir.Bunu dönüş süratinizin yardımıyla yapmalısınız.Bu tabi ki zor ama mükemmel bir tekniktir.
Alıştırmalar:
tornado tekme çok özenli dikkatli pratik çalışma  isteyen bir tekniktir.Koordinasyon ve az hata yapmama  yeteneği bir yardımcı ile birlikte çalışmak suretiyle giderilebilir.Arkadaşınızın  tekmeleriniz içim eldiven tutması bu konuda çok faydalı olur.Biz bu konuda vurunca ses getiren çift tabakalı vuruş elliklerini salık veririz bunlar vurunca ses getirdiği için daha belirgin oluyorlar.Tabi bu konuda daha geniş ve kalın güçlü ellikler olduğu gibi thai boks eldivenleri de bu çalışmada yardımcı olabilir.
yardımcınız elliği ayağınızın çizeceği dairenin en üst noktasında tutmalıdır.Bu şekilde önce dıştan içe doğru dairevi tekmenizi atınız ve ellikten ses getiriniz.Ayağınız yere inince spin atarak diğer ayağınızda bu sefer dıştan içe dairevi(hilal şeklinde) tekmenizi atınız.Doğru olarak icra ederseniz dengenizi devam ettirirsiniz.Her tekmede muhakkak elliğe çok sert vurunuz.
Arkadaşınız elliği derece derece yukarı kaldırarak daha yükseğe vurmanızı sağlamalıdır.Bu şekilde alçaktan gittikçe yükseğe doğru bir çalışma yöntemi geliştirin.Dikkatli olun amaç çok yapmak değil ,doğru ve hatasız yapmaya çalışmaktır
çeşitli varyasyonlar yapabilirsiniz,misal tekmeleriniz arasında elliği tutan arkadaş bir adım geri çekilebilir.Siz ikinci tekmeyi bir adım ileri sıçrayarak atabilirsiniz.Her zaman elliğe iyi vurabilmek için aradaki doğru mesafeyi iyi ayarlamalısınız.Çünkü bu mesafe iyi ayarlanmazsa tekmeler çok kapalı veya açık olur ki etkisini kaybeder ve dengenizi bozmuş olursunuz.

tornado4.jpg (17953 bytes)
Uygulamalar;
Tornado tekme yerine göre harika birer müdafaa ve saldırı tekniği olarak kullanılabilir.Rakip bir yumruk  çıkardığı zaman veya yan tekme attığı zaman ilk bölüm tornado ile yani yandaki şekildeki gibi dışarıdan içeri hilal şeklindeki vuruşla blok yapılır iyi bir spinle  çok çabuk dönülerek sol ayakla bu sefer içten dışa bir vuruşla kontratak yapılır.İkinci tekme çok hızlı bir şekilde yapılacak spinin( kendi etrafında çok süratli dönüş) sürati yardımıyla yapılır.Rakibe ikinci tekme bir sürpriz olacağından blok yapmada gecikecektir.

BU teknikte değişik çeşitlemeler yapabilirsiniz.Yani içten dışa teknikle, dışardan içeriye vuruşlar yer değiştirebilir.Spinlerinizde değişiklikler yapabilirsiniz.Veya sadece birini atar bekleyebilirsiniz.Kaideler hemen hemen aynıdır.
Rakiplerin yumrukla veya bir silahla saldırdığı zaman mesafeyi korumada ve savunmada bu teknik çok etkili ve mükemmel bir yöntemdir.Geri ve ileri adımlarda rakibin çarpmasından çapraz adımlarla kurtulabilirsiniz.

tornado5.jpg (18834 bytes)Bu teknik silahlı saldırılarda da kullanılan etkili bir tekniktir.Saldırgan bıçakla veya hafif delici bir aletle size saldırdığında ilk tekme blok yapmada ikincisi ise rakibi bertaraf etmede kullanılır.İki tekme ile direk rakibin el bileğine vurularak silahı elden düşürülür.Spin atılarak ikinci tekme atılır.
Bu teknik  çok çalışma ister.Bilhassa ayakların yerden kesildiği andaki hareketleri ve vücudun dengesi çok önemlidir.
Bir rakibe direk bu teknikle saldırmak yerine önce ön,yan tekme gibi seri tekniklerle rakip dağıtıldıktan ve rakibin gardı düşürüldükten sonra spin atarak veya atlayarak yapılan tornoda tekniklerinden biri uygulanabilir.