Kurallar

Taekwondo Yeni Kurallar ve Düzenlemeler ile ilgili AÇIKLAMALAR

  Ekim, 2017

1-      Yumruk puanı: kol düz olarak ve sıkılı yumruğun tamamen ön kısmıyla yapılan güçlü vuruşlardır. Yumruk, düzgün bir kolla ve güçlü şekilde icra edilmezse puan verilmez.

 

2-      Akrep tekmesi 3 puandır (4 değil), Balık tekmesi 2 puandır. Sporcu puandan önce tutuş yaparsa puan silinir ve ceza verilir.

 

3-      Kafaya veya yüze gelen güçlü bir tekme var; ancak puan çıkmaması durumunda: Orta hakem saymalı ve Video İncelemesi talep etmelidir. Eğer kafaya veya yüze gelen tekme geçerli bir vuruşsa. Video Jürisi 3 veya 4 puanı verir. Sayma için anahtar cümle “güçlü bir tekmedir.”

 

4-      Knock-down olan sporcuya hakem saymaya başladığında, sporcu 8 sn. içinde maça başlamak için toparlanamazsa hakem 10a kadar sayar. Bu sporcuya knock-out olduktan sonra yere düşmeden dolayı GamJeom verilmez.

 

5-      Dizle blok yapmanın el sinyali dizle saldırıyla aynıdır. ( yükseltilen sağ dize sağ avuç içiyle dokunmak)

6-      Hakem “Kalyeo” dedikten sonra gerçekleşen suçlarda ceza verilmez (düşme itme vs.) Kalyeo’dan sonra kasıtlı saldırılar hariç.

Hakem Kalyeo deyip knock-down için saymaya başladıktan sonra, hakem saydığı esnada sporcu, düşer veya sınır çizgisini geçerse bu hareketlere GamJeom verilmez.

 

7-      PSS seviyesinin üstüne uygulanan içeri kayma ve tekme hareketleri için sporcuların 3 sn’si vardır. Atak yapan ayak 3 sn içerisinde mindere tekrar değmelidir.

 

8-      Bacak kaldırma ve Kesme Tekme için gam-jeom cezasının uygulanması:

“Kesme Tekme Hareketi” bel seviyesi altına uygulanan herhangi bir tekme hareketi demektir.

Belden aşağıya bir tekme hareketini takiben kombine olarak bir atak tekniği uygulandığında ceza verilmez.

Eğer Kesme tekme PSS seviyesi altına iki veya daha fazla kez yapılırsa, ardından kombine olarak yukarı seviye bir tekme uygulansa dahi, gam-jeom cezası verilir ve puan çıkarsa silinecektir.

Kesme tekme PSS seviyesi altına iki kere yapıldığında GamJeom verilir. Birinci kesme tekmenin ardından ikincisi belden yukarıya yapılırsa ceza verilmez.

 

Sporcu ayağını havaya kaldırma veya kesme tekme ardından,  geriye doğru bir kayma ve derhal bir tekme uyguladığında, bu hareket kombine şekilde bir taktik olarak yapılırsa GamJeom verilmez.

 

9-      Eğer bir sporcu, rakibinin onu itmesinden dolayı dışarı çıkmış numarası yaparsa bu sporcuya GamJeom verilir. El sinyali ise, sus işareti yapar gibi, işaret parmağı dudakların üzerine getirilerek yapılır. (uygunsuz davranış)

 

10-  Tutmanın tanımı:  çok küçük tutmalar tolere edilir. Maçı çok fazla kesintiye uğratmayın.

Eller veya kolların, rakibin vücudunun arkasına geçmesine aşağıdaki durumlarda müsaade edilir.

a-     Eller dobok’un kollarından veya yeleğin arka bantlarından tutamaz.

b-     Bir kol veya kollar rakibin gövdesi etrafına sarılamaz.

c-      Kollar rakibin vücudunu sıkıştıramaz.

d-     Kollarını, rakibi etrafında çevirmek için kullanamaz.

 

11-  Orta hakem maça odaklanmalı ve maçı yönetmek için sporcuların etrafında dönmelidir. İhlal yapıldığından eminseniz GamJeom cezası verin. Eğer Hakem olarak,  GamJeom verip vermeme hakkında bir şüpheniz varsa veya emin değilseniz sporcuyu cezalandırmayın.

 

 

12-  Ciddi bir yaralanmada, hakem muayene için yetkili doktoru çağırmalıdır.

Ağrı bir sakatlanma değildir.  Eğer aşağıdaki durumlar varsa sakatlanan sporcu için “Kyeshi” verilecektir.

a.     Kanama

b.     Omuz veya eklemlerin çıkması

c.      Ayak bileği burkulması

d.     Boyun veya kasığa tekme gelmesi

Tıbbi acil durum: Ciddi bir yaralanma olduğunda, doktorun doğru teşhis koymasına yardım etmek için, hadise hakkında doktoru bilgilendirin.

 

 

13-             Düşen bir rakibin tanımı: sporcunun ayak tabanları dışında herhangi bir vücut kısmının yere değmesine düşme denir. Düşen rakibe saldırma cezalandırılır.

A-     Düşen rakibe saldırıda temas olsun veya olmasın (agresif ve kötü niyetli ise) ceza verilebilir.

B-     Eğer bir sporcu, rakibi henüz yere düşmeden önce puan alırsa, puan kalır düşen sporcuya GamJeom verilir.

C-     Sporcu, rakibi yere temas ettikten sonra puan alırsa, puanlar silinir ve düşen rakibe saldırmadan dolayı, rakibine de yere düşmeden dolayı birer GamJeom verilir.

D-     Antrenör “düşen rakibe saldırıdan” dolayı GamJeom isteyebilir. (hakemin, düştükten sonra vuruşa ceza verip çıkan puanları silmesi için)

 

14-           İki sporcuda tekme atar ve her ikisi de düşerse GamJeom verilmez. (çarpışarak düşmeyle aynı prosedürü uygulayın)

 

15-           Her iki sporcunun da 9 GamJeom’ı varken: sporcuların ikisi de neredeyse aynı anda bir ihlal yaparsa, misal karşılıklı tutma veya sınır çizgisini geçme gibi, lütfen GamJeom’ı ihlali ilk yapan sporcuya verin. Örnek: bir sporcu atak yaparken diğer sporcu dışarı çıkıyor ve hemen ardından atak yapan da dışarı çıkmışsa 10. Gamjeom’ı dışarı ilk çıkan sporcuya verin.

 

16-           Dövüşmeme için 5/10 sn. kuralı: Ekrandaki süre sayacını takip edin. Eğer bir tekme girişimi varsa süre sıfırlanır. Hakem 5 saniyeden sonra dövüş sinyali uyarısı vermişse. 10 saniye sonra geri geri giden müsabıka derhal Gam-jeom cezası verecektir. Eğer her iki sporcu sadece step yapıyorsa her ikisine de ceza verir.

 

17-           TA ve Video Jürisi maça odaklanmalıdır.

TA maç kâğıdını doldurmayı bilmelidir. Ama TA’nın en önemli işi bilgisayar hakeminin zamanında maçı başlatıp durdurmasını takip etmek ve ceza ve puanları doğru şekilde kaydetmektir.

18-          “IVR” Reddedildiğinde, önce kota kartını cebinize koyun sonra büyük “X” (kollar çapraz) işaretini yapın.

 

19-         Maç esnasında koçla konuşmayın. Maç bittikten sonra koçun herhangi bir sorusu varsa onu Hakem Başkanına yönlendirin.

 

20-         Bilgisayar hakeminin cezayı uygun şekilde işleyebilmesi açısından, GamJeom vermek için Kalyeo’dan sonra bir sn. bekleyin.

 

21-         Tutmanın el sinyali omuz hizasından aşağıda olmalıdır. Diyafram seviyesini geçmeyiniz. Böylece bu el sinyali “yüze elle saldırı” ile karışmaz.

 

 

                            15 Mayıs 2016 WTF Kyorugi kurallarının yorumları:

 

1-             PSS Ekipmanlarının kontrolü için CHONG sağ ayağıyla yeleğe ve sol ayağıyla kaska vuracak aynı işlemi HONG yapacak çorapların çalıştığından emin olmak için.

2-             Shigan sadece iki durumda kullanılır.  Kafaya vurulan sağlam bir tekmeden sonra hakem sayar ancak puan çıkmazsa hakemin video incelemesi istediği durumda veya bir dakikalık Kyeshi süresi bitmeden önce doktor tedavi için ilave süre talep ettiğinde.

3-             Hakem Kalyeo dediğinde, Bilgisayar Operatörü bir saniye sonra süreyi durduracaktır.

4-             Köşe hakemleri ilave puan taleplerinde ayağa kalkacaktır.

5-             Müsabıklar sözle veya jestlerle koçuna Video incelemesi talep etmesini işaret edebilir.

6-             Eğer Maymun tekmesi, Balık tekmesi veya Akrep tekmesi uygularken tutma varsa Puan çıksın veya çıkmasın Kyongo verilecektir. Akrep tekmesi 3 puandır 4 değil. Balık tekmesi ise 2 puandır 3 değil.

7-             Eğer Antrenör 6 puan ister ancak video incelemesinde sadece 3 puan çıkarsa kart iade edilmez.

 

 

İlave Direktifler:

1-             Bir teknik değişimi esnasında kazayla yeleğin altına gelen tekme bir Gam-Jeom cezası değildir. Örneğin, İkili tekme uygulamasında ikinci tekme yeleğe vurmadan önce ilk tekme bacağa çarpabilir.

2-             Kaskın bağlama lastiğinin çenenin altında olduğundan emin olun. Dudakların altında değil.

3-             Koçlar RSC’ye (hakem kararı) Video itirazı yapamaz.

4-             Koç veya sporcu kolluk veya kaval korumalarını düzeltmek için Hakeme maçı durdurmasını söyleyemez bu Orta Hakemin takdirine bağlıdır. Eğer orta hakemin dövüş sinyaliyle uyarısına rağmen önemsiz talebinde ısrar ederse dövüşmemekten dolayı ceza verilir.

 

          Eğer elektronik çorap veya eldiven çıkarsa hakem maçı durduracaktır.

          Hakem koruyucu ekipmanlar gevşek gelirse maçı durdurmak zorunda değildir

 

ÖNEMLİ NOKTALAR:

1-             Altın vuruş raundunda puan çıkar ve hakem çıkan puanı silip ceza verirse, maç üstünlüğe kaldığında Teknik Asistan sistemde kayıtlı bu vuruşu manuel olarak silip galibi belirlemelidir.

2-             Sistemden kaynaklanan her türlü teknik konuda Orta hakem kendi kartını kullanmalıdır.

 

YENİ YARIŞMA KURALLARININ UYGULANMASINDA AÇIKLANAN BAZI KONULAR

(10 MAYIS 2017)

1-      Yere düşme için gam-jeom cezası, Orta Hakem knock-down için sporcuya saysa dahi verilecektir.

 

2-      Hakemin Knock-down sayma kriteri: uygulanan tekniğin gücüyle sporcunun sendelemesi veya maça devam edemeyecek şekilde yaralanmasıdır.

3-      Altın Puan Raundunda antrenör aşağıdaki durum için IVR (video inceleme) talep edebilir.

Antrenör, sporcusunun gövdeye yaptığı ayak vuruşuna PSS tarafından puan çıkmadan önce hakemler tarafından rakip sporcuya daha hızlı bir yumruk puanı çıkartıldığını düşünürse IVR talep edebilir. – Video Jürisi hem videoyu hem de maç skor döküm kütüğünü kontrol etmesi gerekir.

 

4-                 Hakem, gam-jeom cezası verdikten sonra yasaklanmış hareketten dolayı çıkan puanı silmeyi unutursa antrenör IVR talep edebilir.   Ayrıca orta veya köşe hakemleri de hadiseden sonra 5 sn içerisinde puan düzeltilmesi için toplanma talep edebilir.

 

5-      Hakem, antrenörün video inceleme talebinin sebebini sormalıdır.

-          Örnek: Hakem sınır çizgisini geçme için ceza verdiğinde, antrenör sporcusunun rakibin itmesi sonucu dışarı çıktığını ifade ederek gam-jeom’un silinmesini ister.---- Antrenör haklıysa video jürisi orta hakeme sınır çizgisini geçme için verdiği cezayı silmesini ve diğer sporcuya itmeden dolayı gam-jeom vermesini bildirir.

 

6-      Gam-jeom cezası verildikten sonra diğer sporcunun sakatlanma numarası yapması durumu.

Sakatlanma gerçek mi yoksa değil mi karar vermek hakemin objektif takdir hakkıdır. Hakemin, sakatlanma durumu için daima kullanabileceği “kye-shi” ve doktorun profesyonel görüşünü sorma imkânı vardır.

-          Eğer hakem sakatlanma veya ağrının derecesinin ciddi olmadığını düşünüyorsa “ayağa-kalk” diyerek sporcunun maça devam etmesini isteyebilir.

-          Eğer sporcu, hakemin 3. Kez “ayağa kalk” komutundan sonra maça devam etmezse, hakem RSC (hakem kararı) ile o sporcuyu mağlup ilan eder.

-          Eğer hakem, sakatlanma veya acının ciddi derecede olduğunu değerlendirirse “kye-shi” der ve doktoru çağırır.

-          Hakem, sporcunun maça başlamak için hazır olduğunu düşündüğünde “kye-shi” süresi esnasında herhangi bir zamanda “ayağa kalk” diyerek maçı tekrar başlatabilir.

-          Sadece orta hakem veya yetkili doktor, sporcunun maçı yapıp yapamayacağına karar verir. Hakem sakatlanmalarda doktorun profesyonel görüşüne başvurabilir.

 

7-       Yanlış gam-jeom el sinyali problem yaratabilir.

 

Örnek: hakem, “tutma” için “belden aşağıya vuruşun” el işaretini yaparsa; o zaman antrenör belden aşağı vuruş için verilen gam-jeom’un silinmesini talep edebilir. --- video jürisi belden aşağı vuruş olmadığından dolayı gam-jeom cezasını sildirmelidir.

 

8-      “kal-yeo” komutlarının sayısı minimize edilmeli.

 

Göğüs göğse pozisyonda maç kilitlendiğinde, sporcuların itmeyi de kullanarak kendiliklerinden birbirinden ayrılması için 10 SANİYE müsaade edin.

 

9-      Hakemin maç esnasındaki hareketlerinin çoğu sekizgen şeklindeki sınır hattının dış tarafında olmalıdır.