Müsabaka terbiyesi

Taekwondoda sporcunun çalışmalarının karşılığını göreceği yer müsabaka sahasıdır.Müsabka sahasındada bir sporcunun uyması gerekli belli görgü kuralları vardır.
Müsabaka sahasına kesinlikle ütüsüz bir tabokla çıkmayınız .Elbiseniz her zaman ütülü ve temiz olmalı ,üzerindeki armalar kurallara uymalı ,kurallar harici resimler ,yazılar kabartmalar taşınmamalıdır.Müsabaka sahasına  gelinirken taekwondo ayakkabısı veya çıplak ayakla gelinmeli harici ayakkabı veya ayakkabının üzerine basarak gelme gibi adaba yakışmayan davranışlar yapılmamalıdır.
Koruyucu başlıklar ve vucud koruyuculaı temiz olmalı özel müsabaka için kullanılmalıdır.
Kemerinizin rengi dışında kemer takmayınız.Hakemlerin gözünden kaçsa bile siz bunu taekwondoya duyduğunuz saygı gereği yapınız.
Müsabakaya girilirken ve çıkılırken hakem komutlarına göre hareket edilmeli ,kendi başına davranışlara girilmemelidir.
El ve ayak tırnakları kesik olmalı bu bir prensip haline getirilmelidir.
Müsabaka sahasına gelinirken birşeyler yenmemeli veya sakız ,benzeri şeyler çiğnenmemelidir.
Müsabaka sahasına girdikten sonra seyircilerle ilgilenmeyiniz.Müsabaka sahasında ve müsabaka esnasında gerekmedikçe hakemle konuşmayınız,
Taekwondoda görgü kuralları taekwondo çalışmasının en önemli yapı taşıdır.Taekwondo çalışması veya müsabakası belli görgü kuralları ile başlar ve biter.Taekwondoda bu kurallar Kyongnye'den ilham alınarak doğmuştur.Görgü kuralları bütün insanların uyması gerekli kaideleri içerir.İnsana verilmesi gereken saygı ,taekwondoda yerini bulur ve bu hürmet her zaman gösterilir.Kyongnye'de karşıdaki insana değer vermenin ifadesi baş eğmek suretiyle onu selamlamaktır.Taekwondo müsabakalarında veya antremanlarındada prensip öne doğu başı 15 derece eğerek rakibi selamlamak.Ona değer vermenin ve saygıyı belirtmenin ifadesi olarak kesinlikle yapılır.
Etkileyici,sinirli  bir selamlama görüntüsü ve rakibi etkilemek için,lakayt ,alaycı davranış taekwondo kültüründe hiç sevilmeyen bir tutumdur ve sporcunun kariyerini anında kaybetmesine yol açar.
Tojang(Çalışama salonu) salonuna girerken ve çıkarken olduğı gibi veya hocanızı selamlarken olduğu gibi aynı ciddiyetle ve saygı ile rakibinizi selamlayınız ,ona saygı duyduğunuzu ifade ediniz .Bu selamlama esnasında kesinlikle sert bakışlı olmayınız,alaycı tebessüm etmeyiniz.Aksi takdirde bu lakayt davranışınız taekwondo severler tarafından çok itici bulunacak,sizin terbiyesiz davranışınız taekwondo caimasını veya sizi yetiştiren hocanızı zan altında bırakacaktır.unutmayın rakibi yenen ona karşı alaycı tutumunuz değil akıl ve vucudunuzun uyumlu kombinasyonudur.
uluslararası maçlarda milli formayı giymiş,tecrübeli ve taekwondo kültürü ile yoğrulmuş sporcuları izlerseniz rakiplerine karşı fovori bile olsalar onlara karşı ne kadar saygılı ve hürmetkar olduklarını görürsünüz
.Müsabaka başlamadan rakibinize imkan varsa başarılar dileyip elini sıkınız.Zaten bir kültür olarak aynı davranış ondan gelmeye hazırdır.
Müsabaka devre aralarında köşenize gitmaden rakibinizi ve köşesini selamlayınız.Raunt bitimi ile hemen sırtınızı rakibe dönmek yerine biriki adım geri atarak ve selamlamanızı yaparak ringi terkediniz.Aynı selamlama işlemini maç bitimindede yapınız.Gerek hakem masasını, gerek rakibi, gerekse seyircileri selamlayınız.
Müsabaka esnasında rakiple konuşmayınız ,laf atmayınız,rakibi hakeme şikayet etmeyiniz.Unutmayın Taekwondo kurallar bütünüdür.Hakem cezalandırmıyorsa rakibinizde bir hata yok demektir.Siz hata aramayınız.
Maçı kaybedebilirsiniz.O andaki moral bozukluğu  sizi taekwondo terbiyesinden ayırmamalıdır.Maç sonunda yensenizde, yenilsenizde rakibinizi kutlayıp ,hocasını selamlayınız.Maçı kaybettiğinizde ,başlığınızı fırlatmak,el kol sallamak,rakibinizi iterek sırtınızı dönmek gibi agressif hareketler yapmayınız.
Maçı kaybetmeniz seyirci ve idareciler karşışında itibarınızı ve kalitenizi etkilemez ancak bu davranışlar hem sizi hemde sizi yetiştiren hocanızı seyredenler nezdinde komik duruma düşürür