İLHAN AŞKIN HOCAMIZDAN MÜKEMMEL BİR TAEKWONDO GELİŞİM PROJESİ

TAEKWONDONUN TEMEL TAŞI; DEĞERLİ ANTRENÖR ARKADAŞLARIM

 

     GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE EŞ ZAMANLI OLARAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇIRAKLIK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜGÜNE VERDİĞİM PROJENİN TAM AYRINTILI OLMAMAKLA BİRLİKTE BİLGİ EDİNMEMİZ VE POROJEYLE İLGİLİ KANAAT OLUŞTURMAMIZ ACISINDAN BAZI

BÖLÜMLERİNİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.

 

BU POREJE BAZI BRANŞLARINDA HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE SPORUNU TANITMAK VE AVRUPA BİRLİĞİ UYUM CERCEVESİNDE BRANŞA YARDIM, ANTRENÖRLERİNE İŞ VE MADDİ KAZANÇ SAĞLAMAK İÇİN YAPTIĞI CALIŞMALAR GİBİ BENDE TAEKWONDO İÇİN GENİŞ CAPLI BİR PROJE HAZIRLADIM. PROJEMİN AMACINI, KAPSAMINI ETKİ ALANLARINI UYGULAYABİLİRLİĞİNİ ACIK ACIK YAZARAK İLGİLİ YERLERE SUNDUM.

 

       PROJEYİ KISACA ANLATACAK OLURSAM PROJE DESTEK GÖRÜRSE BİR KAÇ BRANŞA DESTEK GELDİĞİNİ BİLİYORUM ŞAYET TAEKWONDO İÇİNDE DESTEK GELİRSE, AVRUPA BİRLİĞİ PROJE DESTEK FONUNDAN DİREK HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE SADECE TAEKWONDO ANTRENÖR VE CALIŞTIRICILARININ KULLANILMASI İÇİN MADDİ CALIŞTIRMA PARASI VE MALZEME YARDIMI YAPILACAKTIR. BU MADDİ DESTEK İSE SADECE VE SADECE KURS ÖĞRETİCİLİĞİ YAPAN TAEKWONDO ANTRENÖRLERİNE VERİLECEK VE MALZEME YARDIMIYLA DA DESTEKLENECEKTİR.

 

   AKTARILAN PARANIN BAŞKA BİR BRANŞA AKTARILMASI VE KULLANILMASI KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. İLLERDE TAEKWONDO POTANSİYELİNE UYĞUN VE NUFUSA VE LİSANS SAYISINA GÖRE ANTRENÖRLER BELİRLENECEK VE CALIŞMALAR YAPILACAKTIR. MALİYETLERİ İL İL VE LİSANSLI SPORCU SAYILARINI BURADA UZUN OLDUĞU İÇİN PORJENİN ANA HATLARINI AMACINI KAPSAMINI SİZLERLE PAYLAŞAMIYORUM SADECE KABUL EDİLDİKTEN SONRA NE GİBİ CALIŞMA YAPABİLİRİMİZİN BİR KAÇ ÖRNEĞİNİ SUNDUM.

 

 PROJE UYGULAMA ALANLARI YİNE KENDİ SPOR SALONLARIMIZ VEYA GEÇNLİK SPOR İL MÜDÜRLÜGÜ SPOR SALONLARIDIR. EĞER SPOR SALONLARIMIZI CALIŞMA YERİ GÖSTERİLİRSE SPORCUDAN KESİNLİKLE PARA TALEP EDİLİMEYECEK AYRİYETEN SALONLARIMIZA NAKDİ YARDIM YAPILACAKTIR. UMARIM VE İSTERİMKİ PROJE VE POROJELER HAYATA GECİRİLİRDE EMEKTAR CEFAKÂR GÖNLÜ GENİŞ YÜREĞİ BOL AMA MADDİ İMKÂNSIZLIKLAR İÇERİSİNDEKİ ANTRENÖR ARKADAŞLARIMIZIN SIKINTILARINA ÇARE OLMUŞ OLUR.

 

      TÜM KALBİ DUYGULARIMLA TAEKWONDO AİLESİNİ SELAMLIYOR VE 2009 YILININ BİZLERE MÜSLÜMAN ALEMİNE ÖZELLİKLE FİLİSTİNDEKİ KARDEŞLERİMİZİN İSRAİL ZULMÜNDEN KURTULUŞUNUN YILI OLMASINI DİLİYOR SAYGILAR SUNUYORUM.

İLHAN AŞKIN

MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ

 

 

 

                                               T.C.

BAŞBAKANLIK

GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜGÜ

ANKARA

 

 TAEKWONDO

MODÜL PROĞRAMI

(HALK EĞİTİM MERKEZİ)

 

 

TEMEL EĞİTİME DESTEK PROJESİ

 

 

 

 

PROĞRAMLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

ALAN: SPOR

KURS SÜRESİ: 120 SAAT

 

 

İlhan AŞKIN

ÇORUM GSİM KADROLU 4. KADEME ANTRENÖR

TAEKWONDO MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ

 

 

ÇORUM 2008

TAEKWONDO

PROĞRAMIN TANIMI:

 

BU PORĞRAMIN AMACI, TEMEL TAEKWONDO TEKNİKLERİNİ UYGULAYABİLEN, TAEKWONDO SPORUNU YAPABİLEN OYUN KURALLARINI BİLEN VE TATAMİDE UYGULAYABİLEN, TAEKWONDO SPORUNU YAPABİLEN VE ANLATABİLEN AYNI ZAMANDA TAEKWONDOYLA BİRLİKTE KİŞİLİKLİ, ÜLKESİNİ SEVEN, İKİLİ İLİŞKİLERDE BİRBİRİNE SAYGILI,KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK KİŞİ VE KİŞİLER YETİŞTİRMEKTİR. PROĞRAM DÖRT ÜNİTEDEN OLUŞMAKTADIR VE SÜRESİ TOPLAM 120 SAATTİR.

 

PROĞRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ GENEL ACIKLAMALAR:

 

 

1.   Kursiyerlerin her birinin kişisel özellikleri, giriş yeterlilikleri ve öğrenme ihtiyaçları belirlenecek, her kursiyer için bireysel öğretim planı (BÖP) hazırlanacaktır.

2.   Her kurs için bir kurs öğretim planı hazırlanacaktır. Kursun içinde yer alan her ünite için bir ünite planı (ÜP) ve her kurs için günlük ders palanı (GDP) hazırlanacaktır. Bütün planlarda hızlı öğrenen, geç ve güç öğrenen, zihinsel ya da bedensel özürlü, deneyimli ve deneyimsiz, kadın ve erkek, yaşlı ve genç ile farklı statülerdeki kursiyerler için yapılacak farklı uygulamalara bu planlarda yer verilecektir.

3.   Öğretim yapılmada öğrenci merkezli öğretime yer verilecek, öğrenmenin öğrenci tarafından gerçekleştiği dikkate alınacak, aktif öğretim stratejileri öğretimde esas alınacaktır. Temel becerilerin kazanılmasında ve geliştirilmesinde davranışçı öğretim esas alınırken daha ileri düzeydeki bilgi ve becerilerin kazandırılmasında bilişsel öğretim stratejilerine yer verilecektir.

4.   Kursiyerlerin bireysel gelişimleri esas alınırken sosyal gelişimleride dikkate alınacak bu amaçla probleme dayalı öğrenme, işbirliğine dayalı öğrenme, grup çalışmaları gibi stratejilere de yer verilecektir.

5.   Öğretim materyallerinin seçiminde görsel, işitsel öğretim materyalleri ile kursta kullanılacak öğretim materyalleri Antrenör tarafından belirlenecektir.

 

6.   taekwondo Öğretim etkinliklerinin belirlenmesinde, öğretimin amacı, öğretim sürecinin gerekleri ve çoklu zekâ esas alınacaktır.

 

7.   Taekwondo Öğretimin yapılması sırasında mümkün olduğu kadar planlara sadık kalınacak, zaman içinde değişen ihtiyaç, imkân şartlara bağlı olarak gerekli değişiklik ve düzenlemeler yapılacaktır.

 

8.   Taekwondo Öğretim süreci boyunca sürekli değerlendirmeler yapılacak, bireylerin öğrenmeleri ile ilgili eksiklikler zamanında fark edilecek gerekli düzeltici ve tamamlayıcı öğrenme etkinlikleri devreye konulacaktır.

 

9.Taekwondo Öğretim sürecinin sonunda öğrencinin başarısı uygun ölçme araçları ile     

Ölçülecek ve değerlendirilecektir. Bilişsel alandaki öğrenmeler içinde gerekirse test usulü sınava tabi tutulacaktır. Ancak öğrencinin gerçek performansı iş ve performans testleri ve bu bağlamda hazırlanacak olan kontrol listeleri ile ölçülecek ve değerlendirilecektir. Bu değerlendirmelere ek olarak Taekwondo öğretimi sırasında oluşturulmuş olan öğrenci dosyaları da değerlendirmenin ayrılmaz bir parçası olarak kullanılacaktır.

10.Kursiyerlere zaman zaman kötü alışkanlıklarla ilgili konferansa götürelerek zararlı alışkanlıklardan korunma bilinci aşılanacaktır.

 

11.Taekwondo kursiyerleri Milli ve Manevi duygularının aşılanmasında

Şehitlik ziyaretleri ve yetiştirme yurdu ziyaretleri tertip edilecek ve bedeni gelişimininin yanında ruhi gelişimi de kurs süresince verilecektir.

12.Bu program 15 kişilik bir öğrenci grubu alan antrenör diplomasına sahip öğretmeni yada alanında en az 1.kademe Taekwondo belgesine sahip antrenörü kapsar. Bu öğretimi yapmak için yeterli sayıda spor ekipmanlarının bulunduğu ve spor yapılabilecek salonları ya da gençlik ve spor il müdürlüklerindeki spor salonlarında yapabilirler. Yine Taekwondo öğretimi yapılırken mesleğin ya da işin yapılma süreci esas alınmıştır. Bu sıraya uymak esastır. Ancak bu süreci etkilemeyecek ünitelerin öğretiminde ünitelerin sıralamasında gerekli değişiklikler yapılabilir.

 

 

genel amaçları:

Bu kurslar ilgili eğitim ve öğretim etkinliklerini başarıyla tamamlayan her kursiyer;

 

 

·        Taekwondo tekniklerini uygulayabilecektir.

·        Atak ve kontratak tekniklerini uygulayabilecektir.

·        Oyun alanını tanıyıp ve oyun kurallarını uygulayabilecektir.

·        Kursu tamamlayan öğrenci Taekwondoyla ilgili genel bilgilere sahip olabilecektir.

·        Kursu tamamlayan öğrenci temel el ve ayak teknikleriyle yapılan poomse diye adlandırılan ve sabit ve mantıksal sıraya göre çizilen hareket serilerinin bazılarını yapabilecektir.

 

 

 

 

 

 ÜNİTE DAĞILIM TABLOSU

Süresi (saat olarak)

Ünite Adı 

 

 

 

Teorik

Uygulama

Temel ayak teknikleri                                                  10                           30

 

           

 

Temel el teknikleri

 

 

      10

         30  

Diz çekme ve diz çekmenin tekniğe adaptasyonu

 

 

      10

         10

Müsabaka alanınının tanımı ve oyun kuralları

 

 

      10

         10

Toplam

 

 

       40

         80

 

            120 saat kurs

ÜNİTE 1: TEMEL AYAK TEKNİKLERİ

 

ÜNİTENİN AMAÇLARI:

 

BU ÜNİTEYLE İLGİLİ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYAN KURSİYER

 

·        AYAK TEKNİĞİNE UYGUN TEMEL DURUŞ YAPABİLECEKTİR.

·        TEKNİĞE UYGUN ELDİVENE VURUŞ YAPABİLECEKTİR.

·        TEKNİĞE UYĞUN KOMBİNASYON YAPABİLECEKTİR.

·        TEKNİĞE UYĞUN ÜST SEVİYE VURUŞ YAPABİLECEKTİR.

·        TEKNİĞE UYĞUN SPECİAL BANDATOLYO CAGİ VE DÖNER TEKMELERİ YAPABİLECEKTİR.

 

ÜNİTENİN İÇERİĞİ:

DURUŞ

·        Temel duruş

·        Sporcunun gard duruşu

·        Sporcunun steps duruşu

·        Sporcunun ileri geri steps çalışması

·        Sporcunun mesafe kontrolü

 

 VURUŞ

·        Sporcunun diz çekmesi

·        Diz çekmenin ana kurallarının anlatılması

·        Dizi hızlı karna çekebilme

·        Kalçayla topuk acısının dar olması

·        Diz çekerken parmak uçlarının kapalı olması

·        Diz çektikten sonra pal ding tekniğinin boş atılması

·        Diz çekerken eldivene vuruşta basamaklama atılması

·        Diz çektikten sonra direkt eldivene vurulması

 

ÜST TEKNİK CALIŞMASI

 

·        Dizi yukarı çekilmesi

·        Dizin yukarı çekilirken boş alana atılması

·        Diz çekilirken partnerinin karşısında atılması

·        Dizin tolyo çagi tekniğine adaptasyonu

·        Diz çekilerek direk üst seviyeye attırılması

·        Diz çekildikten sonra eldivene attırılması

·        Çalıştırıcının bandatolyo attırırken basamaklama olarak ilk önce destek elinden tutturulup kolundan cekilerek ivme kazandırılmalı ve dönerek diz cektirilmeli

·        Daha sonra duvardan destek alarak ivme sağlanmalı ve tekrar diz cektirilmeli

·        Daha sonra çalıştırıcı yardımıyla kolundan tutularak boşluğa tekniği savutturulmalı

·        Calıştırıcı serbest bırakarak dönerek yarımay şeklinde boşluğa teknik attırılmalı

·        Sporcunun ağırlık merkezinin değiştiğinde dengesini kaybettirilmemeli ve bu yetiyi sporcuya vermeli

·        Düzgün model olarak antrenör atmalı ve sporcuya model oluşturulmalı

·        En son olarak tekniğin cıkış zamanı düzgünlügü tam olarak yaptırıldıktan sonra cok tekrarla teknik otomatikleştirilmelidir.

TEMEL EL TEKNİKLERİ

 

ÜNİTENİN AMAÇLARI:

 

 Bu üniteyle ilgili eğitim ve öğretim etkinliklerini başarıyla tamamlayan her kursiyer;

·        Temel el tekniklerini öğrenecektir.

·        Temel alt ve üst blokları öğrenecektir.

·        Poomseye uygun teknikleri ve poomsenin yapılışında kullanılan teknikleri öğrenecektir.

 

ÜNİTENİN İÇERİĞİ:

Alt ve üst blok tekniği:

·        Abkubiaremagi tekniğinin duruş ve blok alışlarını

·        Abkubi montonğmagi tekniğinin öğretilmesi

·        Abkubi olgolmagi tekniğinin öğretilmesi

·        Abkubi baroçiriği tekniğinin öğretilmesi

·        Abkubi banda çiriği tekniğinin öğretilmesi

·        Divitkubi sonnalmontongmagi tekniğinin öğretilmesi

·        Abkubi sonnalçiği tekniğinin öğretilmesi

 

ÜNİTENİN ETKİNLİKLERİ:

·        Elle yapılan saldırı ve savunma tekniklerinin bilgisini edinme_sunma

·        Blok tekniklerini yaparak gösterme

·        Blok tekniklerini uğulama

·        Saldırı tekniklerini uyğulama

·        Teknikleri birbirine bağlayarak kombine yapma

 

ÜNİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

·        Alt blok ve üst blok ve ileri tekniklerin uygulanmasındaki tekniklerin kontrol listesi

ÇALIŞMALARI YAPILMASI

 

ÜNİTENİN AMAÇLARI:

 Bu ünite ile ilgili eğitim ve öğretimini tamamlayan her kursiyer;

 

·        Her türlü tekniği diz çekerek istenilen sürede ve istenilen yere atış yapabilecektir.

·        Kontra ve kombine teknikleri istenilen düzeyde ve istenilen düzgünlükte vuruş yapabilecektir.

·        Tekniğin öğrenimindeki adaptasyon düzeyini asgariye indirecek ve yanlış teknik atımları azalacaktır.

 

 

ÜNİTENİN İÇERİĞİ:

·        Diz çekeminin önemi anlatılacak

·        Diz çekmenin kuralları anlatılacak

·        Dizi çekerken destekli ve desteksiz yaptırılacak

 

 

DİZ ÇEKME KURALLARININ UYGULAMALI ANLATIMI

·        Diz çekmenin temel anlatımı yapılacak

·        Neden diz çekme yapılmalı, diz çekmez isek teknik bozukluğun Sebepleri anlatılacak

·        Diz hızlı bir şekilde karna çekilecek

·        Gövde biraz öne eğik olacak

·        Diz karna yakın olacak

·        Topuk ile kalça açısı dar olacak

·        Parmak uçları öne eğik olacak

 

DİZ ÇEKMENİN UYGULAMA ALANLARI

·        Dizi en ugun boş alanda yaptırılıp hatalar kontrol ettirilecek

·        Dizi duvara yakın bir mesafede yaptırılıp acı alanları kontrol ettirilecek

·        Dizi partnere yakın bir şekilde çektirilip yanlışlıklar partner tarafından kontrol ettirilecek.

 

ÜNİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

·        Diz çekme teknikleri kontrol listesi

VE OYUN KURALLARI

 

ÜNİTENİN AMAÇLARI:

 

Bu üniteyle ilgili eğitim ve öğretimini tamamlayan her öğrenci

 

·        Taekwondo müsabaka alanını tanıyabilecektir.

·        Taekwondo oyun kurallarını uygulayabilecektir.

·        Tataminin ebatlarını ve kullanım şeklini bilecektir.

 

 

ÜNİTENİN İÇERİĞİ

Oyun Alanı

·        Tanıtımı

·        Ölçüleri

·        Yüzeyi

·        Sınır çizgilerini

 

 

 

OYUN KURALLARI:

 

·         SPORCULAR

·        Müsabaka sahası

·        Müsabaka katılım kuşak şartı

·        Müsabaka süresi

·        Ceza puanlar

·        İhtar ceza puanları

·        Altın vuruş kuralları

·        Müsabakada beraberlik halinde ki durumlar

·        Müsabakada 7 fark durumu

·        Müsabakada 12 sayıya ulaşma durumları

·        Hakemin beraberlik halinde uyguladığı kriterler

·        Sınır ihlali durumları

·        Puan alma ve puan verme durumları

·        Raunt araları mola süresi

·        Kaç raund olduğu

·        Kaçar dakika olduğu

·        Beraberlik durumundaki uzatma raund kuralları

 

 

 

Ünitenin etkinlikleri

·        Oyun sahası ve oyun kuralları ile ilgili bilgi sunma ve edinme

·        Oyun kurallarını yerinde uyğulama ve sonuçlarını anında acıklama

 

 

 

ÜNİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

·        Oyun sahası ve oyun kuralları kontrol listesi

 

 

PORĞRAMIN DEĞERLENDİRİLMESİ

·        Her ünitedeki ürün ve süreç kontrol listeleri ile kursiyer dosyası esas alınarak kursiyerlerin başarısı belirlenecektir. Bu bilgilerin ışıgı altında porğramın eksik ve yanlışlıkları düzeltilecektir.

 

PROĞRAMIN UYGULANMASI İÇİN GEREKLİ ARAÇ VE GEREÇLER:

 

ARAÇLAR:

 

·        Taekwondo tatamisi olan spor salonları

·        Sefğuard mavi ve kırmızı

 

GEREÇLER:

·        Taekwondo elbisesi

·        El ve ayak koruyucu

·        Dişlik

·        Ayak üstlügü

·        Eldiven