Taekwondo Sporcuları ve grip salgını
  Taekwondo salonları toplu antrenman yapılan yerler olduğu için ortam salgın hastalıkların yayılmasına oldukça müsaittir. Müsabaka periyotları özellikle kış mevsimine girerken başlayan sporcular için performanslarını etkileyen en önemli hastalıklardan biride griptir.Özellikle kış aylarında ortaya çıkan bu salgın hastalık çoğu sporcuyu müsabaka gününde yakalar.Çünkü Ocak ve Şubat aylarına doğru müsabaka günü için yüksek antrenman yapan ve dirençleri düşen sporcular grip virüsüne kolaylıkla yakalanabilirler.Bu nedenle bu hastalık hakkında gerekli bilgiye sahip olmak ve koruyucu tedbirleri almak gerekir.
Grip hastalığını Hemifilus influenza adı verilen bir virüs yapar. Bu virüs dünyada en yaygın virüs türü olmuştur.Bu virüs nedeniyle milyonlarca insan vücut direncinin düşmesi nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdir.hali hazırda virüsü ortadan kaldıracak bir etken ilaç bulunmamıştır.

İnfluenza virüsünün A,B,C olmak üzere üç çeşidi mevcuttur.
A tipi:İnsanlarda ve kümes hayvanlarında (kuş,tavuk,domuz vs)
B tipi:Sadece insanlarda
C tipi: salgınlara pek neden olmaz ve hafif hastalık yapar.
A tipi virüsün alt tipleri yani değişik çeşitleri de mevcuttur.
Grip hastalığı kendini yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları ,halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı , titreme, öksürük ile belli eden bir hastalıktır. Ağır seyrederse buna boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük , göz akıntısı eşlik eder.Ateş 39 derece ulaşırsa kişiyi 3-4 gün yatağa mahkum eder.1 hafta içinde belirtile kaybolsa da 2 hafta süre etkisini sürdürür.Yani maç saatinden 2 hafta önce bu ağır tabloya yakalanan bir sporcu maç gününe kesinlikle düşük performans ve vücut direnci ile çıkar.


Gribin en nemli yanılgısı sporcuların bunu soğuk algınlığı ile karıştırmaları ve antrenmanlarına devam etmeleridir.Soğuk algınlığı kendini hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösterir, halsizliğe yol açmaz, yatak istirahatı gerektirmez.Soğuk algınlığında yüksek ateş olmaz.Sporcular bu konuda bilgi sahibi olmadığından hastalığı basit görürler ve doktora gitmezler.Antrenman periyotlarını aksatmamak için dinlenmeye çekilmezler.Ancak acı sonucunu müsabaka gününde görürler.

Grip Nasıl Bulaşır ;

 

Grip virüsü çok hızlı yayılır.
öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.
Hapşıran kişinin yaydığı virüsler havada gezinir dururlar yere inmezler.Bu nedenle nefes alma yolu ile sağlam kişiye bulaşırlar. Bu nedenle dojanglar gerek darlıkları ve gerekse kış aylarında havasız olmaları nedeniyle bu mikrobun çok kısa sürede bulaştığı yerlerdir.Mikrobu kapmış ancak henüz belirtileri başlamamış kişilerde yani hastalığın kuluçka süresince de bulaştırma mümkündür. Bulaşma yolları oldukça basit ve bulaşması bu kadar kolay olan bir hastalığın bulaşma yollarına karşı önlem almanın çok zor olduğu hatta olanaksız olduğu açıktır.
Korunma yöntemleri;
Bu hastalıktan korunulması çokzordur.Bu konuda en önemli koruyucu tedbir AŞILAMAdır.
Sporcular bu konuya çok dikkat etmeli ve grip aşısını muhakkak olmalıdırlar

Grip Aşısı Nasıl Etki Eder?
Grip aşısı ile, vücudumuza grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan özellikle dış yüzeyindeki ve çekirdek yapısındaki antijen olarak adlandırılan bazı protein yapıdaki parçacıklarını vermekteyiz. Böylece, bu cansız parçacıklar savunma mekanizmalarımızı harekete geçirmekte ve virüse karşı savunma elemanları oluşarak aynı zamanda savunma hafızasına alınmaktadır. Sonrasında gerçek virüs ile karşılaşıldığında, çok hızlı bir şekilde virüs daha hücrelerimize ulaşamadan yok edilebilmektedir.
Ekim ayı grip aşısının vurulacağı aydır.Kış periyoduna girerken maçları başlayan sporcularda bu ay aşı vurulması çok önemlidir.
Karantina tedbiri:
Hasta olan sporcu kesinlikle salon alınmamalıdır.İnfluenza virüsü çok hızlı bulaşarak salgına yola çar.Hastalık belirtileri olan sporcu doktora baş vurmalı istirahata çekilmeli ve salondan tecrit edilmelidir.