• KALP DURMASI ( cardiac arrest)

Bir sporcu,spor yaşamına başlamdan önce ve en az 6 ayda bir olmak üzere tam bir sağlık kontrolünden geçmelidir.Bütün testleri yaptırmalıdır.Ancak bu sayede herhangi bir rahatsızlığı olupolmadığı tespit edilebilir.Bu yapılmazsa tabiki çıkacak sonuçlarada katlanılması gerekir.

Eğer sporda ilerlemek ve diğer ülkelerle boy ölçüşmek istiyorsak spor sağlık merkezleri kurmalı ve buralarda uzman spor hekimlerinden oluşan komisyonlarla sağlık kontrolleri , kondüsyon testleri yaplmalıdır.Bütün bunlar hayal olmaktan öte gerçekleştirildiğinde muhakkak ki bir sporcu daha kaybedilmiyecektir.

 

Ani (AKUT) kalp durmasına geçmeden önce kalbin natomik yapısı hakkında bilgi vermekte fayda vardır.

Kalp 2. ve 8. kaburgala arasındaki ,orta hattan daha cok sol tarafa doğru yer alır.Kalp 4 odacıktan meydana gelmiştir.Üstekilere kulakçık alttakilere ise karıcık denir.AORT vucudumuzun en büyük damarı olup, sol karıncıktan çıkan kanı tüm vücuda dağıtır. Vücudumuzda oksijeni alınan kan toplar damarlarla sağ kulakçığa gelir,oradan sağ karıncığa geçer.Sağ karıncıktan akciğerlere gönderilip temizlenerek (oksijenlendirilerek) sol kulakçığa gelir.Sol kulakçıktan sol karıncığa, oradanda aort yoluylatekrardan dolaşıma katılır.Bu olay dakikada 60- 80 defa tekrarlanır.

  • KALP VE DOLAŞIM DURMASININ SEBEPLERİ

1=ANOKSİ(Nefes alamama soluk alıp verememe)

Bunlara daha çok trafik kazalarında bogulmalarda rastlanır.Bunun yanısıra bizi ilgilendiren yönü judo müsabaka ve anteremanlarında  boğma teknikleri sonucu sık sık rastlanmasıdır.Ayrıca karete. taekwondo müsabaka ve anteremanlarındada tekme ve yumruk darbesi sonucu yine rastlanmasıdır.

2=SİNİR SİSTEMİYLE İLGİLİ

NERVUS VAGUS diye bilinen sinir boyunda veya diğer bölgelerde darbelerle uyarılması sonucu kalp atımıyavaşlar hatta durur.

3=KANAMALAR

Aşırı miktar kanamalar neticesinde olur.Müsabakalarda oldukça az görülür.

4=KALP KASINDAKİ BOZUKLUKLAR

5=DİĞER SEBEPLER 

  Zehirlenmeler,kalp ameliyatları vs.

KALP VE DOLAŞIMIN DURDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER

Derinin soluk mor bir renk alması,vucudun soğumasınabzın ve kalp seslerinin alınmaması ve göz bebklerinin genişlemesidir.Bunların dışında en önemli belirti " dolaşım durmasından kuşkulanuldığı zaman kalbin durduğunu kabul etmektir"

TEDAVİ ŞEKLİ :                                     

Tedavi için yaklaşık 4 dakikalık bir süremiz vardır.Bu 4 dakika süre içinde kalbi çalıştırabilirsek bir rahatsıslık görülmez.Ama 4 dakikayı geçen zamandan sonrabeyinde hasar meydana geleceğinden sinir sisteminde bozukluklar olabilir.Tedavi için hasta hemen sıet üstü yatırılır.Başı geri itilir.Bacaklar yaklaşık 75 derece yukarı kaldırılır.Sternum kemiğinin (iman tahtası kemiği) alt kısmına kuvvetli bir yumruk vurulur.Bu kalpte birden düzelme yapabilir.Yine aynı yere el ayası konur. Diğer el onun üzerinde ritmik olarak basturılır.Dakikada 60-70 defa bastırılmalıdır.Aynı sırada dakikada 20-30 defada suni solunuma devam edilmelidir.Bu ağızdan solunum yada ambu denilen cihazlarla yapılmalıdır.Bu işlekler yapıldıktan 2-3 dakika içinde kalp çalışmaya başlar.Bundan sonrada bu işlemlere en az 30 dakika devan edilerek suni solunum ve dolaşım sağlanarak sporcunun hayatı kurtarılabilir.