Sporcularda Bitlenme

Taekwondo salonları toplu yaşanılan mekanlar olduğundan,bitlenme vakaları da görülebilen mekanlardır.Bitlenme asla kötü hijyen ve sağlık koşulları anlamını taşımaz.Son derece temiz ve tertipli kişilerde bitlenebilir.Bu vaka bit adı verilen 2-3 mm büyüklüğünde bir parazitten oluşur.Kirli beyaz veya gri renktedir.Veya iyi gizlenebilmek için insanın saç rengine göre de bir renk alabilir.İnsanın başında kan emerek beslenir .Bu tür bit sadece insana özgü bir parazittir.Dişileri 8-10 gün boyunca insan saçına Lendini ( halk arasında sirke denir) denen 100-300 kadar yumurta bırakır.Yani hızla yayılır.Yumurtalardan 6-10 gün içinde parazit çıkar.Bit insan saçında yaşar.Vücudun diğer yerlerinde 1-2 gün içinde ölürler.
Ense ve kulak arkaları bitlerin en sık yerleştiği alanlardır.kaşınma bitin tükürüğüne karşı vücudun bir refleksidir.
bitlenme tanısı kolay konur .Direk olarak bitin kendisi veya sirke denen yumurtası görülebilir.Yumurtalar 1mm büyüklüğünde saç teline yapışık beyaz-gri renktedirler.Dökülmeleri zordur.Bitlenme esnasında yumurtalar varken kaşınma olmaz.
Bit çok kolay bullaşır.Bitli kişinin saçına dokunmakla, tarakla,saç kıllarından veya havlulardan bulaşabilir.
Bit parazit halinde iken saçlar çok kaşınır.Ancak bit görünmeyebilir.Bitin görünebilmesi ve yere düşmesi saçın ters taranması ile olur.
Bitlenmeye karşı bir önlem yoktur.Erken tespit çabuk defedilmesi açısından faydalıdır.Bu nedenle anne ve babaların çocukların saçlarını sık kontrol etmeleri şarttır.Hişjyen açısından haftada 2 kez banyo elzemdir.Bu bitin tespitini kolaylaştırır.Banyoda bit dökülebilir ve görünür.
Saçın kazınması bitin önlenmesi açısından önemli değildir.
Bit keşfedildiği zaman yöntem başın bit şampuanları ile yıkanması, bit toz ve jellerinin kullanılmasıdır.
Saçın yıkanırken sık dişli bir tarakla taranması sirke denen yumurtaların dökülmesi açısından faydalıdır.Bu tür ilaçların 7-10 kez kullanılması gerekir.Ayrıca giyilen elbiselerin kaynatılması (65 derec üzerinde yıkanması)veya naylon torbaya sıkıca konarak ağzı kapatılarak 7-10 gün bekletilmesi gereklidir.Çünkü elbise kıvrımlarında yerleşebilirler.
Salondan bir sporcuda  bit görünürse tüm salondaki çocukların kontrol edilmesi şarttır.Gerekirse hepsinin bit tedavisine girmesi gerekir.

Bit şampuanı veya Kreminin kullanılması

-Saç normal bir şampuanla yıkanır.

-Durulanır.

-Havlu ile kurulanır.

 

-Tıbbi saç kremi çalkalanır.

-Ovuşturarak kremin saça iyice nüfus etmesi sağlanacak şekilde uygulanır. (Özellikle ense ve kulak arkalarına dikkat edilerek.)

-10 dakika saçlar kremli olarak beklenir.

-Bol su ile durulanarak kurutulur.

İlaçlar saç biti ve sirkelerini öldürür. Fakat ölü bit ve yumurtalar saç telleri arasında kalır. Bunlar ince uçlu bir tarak veya elle özenle temizlenmelidir.