C vitamini:


Suda eriyen vitaminlerdendir .Bir çok görevleri vardır.Çoğu hayvan kendi ihtiyacı olan C vitaminini glükozdan sentez ederler.Ancak insanlar C vitamini sentez edemediklerinden bunu dışardan besi yolu ile almak zorundadırlar.Tüm taze sebze meyve ve etlerde birazda olsun C vitamini vardır.
C vitamini içeren gıdalar ısıtılır veya pişirilirse içindeki C vitamini hızla bozularak işe yaramaz hale gelir.

C vitamini kimyasal olarak askorbik asidin sola döndüren enantiyomeridir. Ticari C vitamini genelde askorbik asit kristallerinden veya askorbik asitin kalsyum veya sodyum tuzlarından oluşur.

C vitamininin yararları:
C vitamini kolajenin üretimini sağlar.Kolejen çoğu dokulara sağlamlık veriri- ve dayanıklılığını sağlar. Alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır.Bu nedenle vücudun enfeksiyonlara olan direncini arttırır.Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.Gribe ve nezle karşı C vitamini vücut direncini arttırdığından etkili bir silahtır.
Diş ve Diş etleri için ç.ok gerekli bir vitamindir.C vitamini eksikliğinde diş etleri kanamalı ve iltahaplıdır.
C viştamini vücudun demiri özümlemesinde rol oynar.
Kas kemik ve doku hücrelerini koryarak dış etkenlerden zarar görmesine engel olur.
Organları sağlamlaştırır ve salgı vebzlerinin düzenli çalışmasını sağlar.

C vitamini eksikliği;

Ağır C vitamini eksikliğinde skorbüt ortaya çıkar.
 Skorbütün belirtileri : halsizlik, kolayca kanıyan dişetleri, ciltte morluklar, eklemlerde ağrı ve yuvarlanan saçlardır.
Ağır skorbüt günde 50-100mg C vitamini ile engellenebilinir (1mg = 1 miligram = 1/1000g = 0.001 gram).
c vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştah azalması, yara iyileşmesinde gecikme, deride kuruluk ve çatlamalar eklemlerde şişmeler  olur
Vücur direncinin azalmasından dolayı grip ve nezleye yakalanma riski artar.
Sigara içenlerin , alko alanların ve stres içinde olanların C vi,taminine olan ihtiyaçları artar.Çünkü bu 3 faktör vücut direncini azaltan etmenlerdir.

C vitamini fazlalığı:
Çok fazla alındığı takdirde, mide bulantısı, kusma ve mide krampları görülebilir.Ağız yoluyla alınan fazla C vitamini hafif ve geçici ishale yol açar.


Maydonozda bol miktarda C vitamini vardır

C vitamini açısından zengin besinler:

Brokoli: 1kase (116 miligram)
Portakal suyu: 1 bardak (97 miligram)
Çilek: 1 kase (84 miligram)
Portakal: 1 tane (75 miligram)
Greyfurt: 1 tane (67 miligram)
Mango: 1 tane (57 miligram)
Biber: 1/2 kase (45 miligram

Maydonoz, kuşburnu, karpuz,üzüm , kavun,mandalina,domates, kırmızı biberde, lahana ,patates,karnıbaharda da C vitamini vardır.

Günlük İhtiyaç:

1-3 yaş: 40 miligram
4-10 yaş: 45 miligram
11-14 yaş: 50 miligram
15-51+ yaş arası: 60 miligram

tîbbi çevrelerce kabul edilen günlük gereksinim 50-200mg civarındadır. Bu miktar yeterli sebze ve meyve yiyerek elde edilebilinir, ancak miktarın kendisi sağlıklı yaşam için yeterli değildir.
Hastalık, yaralanma veya zehirli maddelerle temas halinde (mesela sigara dumanı) vücudun C ve diğer vitamin ihtiyaçları artar.

Alım şekli

Yapay C vitaminiyle bitkilerden elde edilen C vitamini arasında herhangi bir kimyasal veya etkisel fark yoktur.

C vitamini çeşitli şekillerde alınabilir. Ağız yoluyla tablet olarak yutulabilir. Ancak eczanede satılan C vitaminlerinin dozu genelde düşük olmakla beraber, kilo başına fiyatı da yüksek olabilmektedir. En ucuz ve en uygun şekli toz halinde, %99.5 veya daha yüksek saflıkta, tıbbi askorbik asit kristalleridir. (Teknik saflık düzeyindeki askorbik asit tüketilmemelidir.)

C vitamini ince bağırsaklarda emilen bir vitamindir.Besinlerle alınan C vitamininin emilimi tabletlerle alınana göre daha kolay olur.

Günlük doz (3-20 gram) küçük dozlara bölünerek büyük bir bardak su veya meyve suyuna karıştırılarak yutulabilir. Asitlikten rahatsız olanlar bir bardak suya askorbik asit koyup yarı miktarda sodyum bikarbonat (kabartma tozu) ekleyerek asitliği yokedebilirler. Bu durumda sodyum askorbat içilmiş olunur.

On yaşından küçük çocuklara yaşları kadar gram askorbik asit verilmesi tavsiye edilir.

Ağır hastalıklarda, özellikle viral enfeksiyonlarda ve kanserde hastalara damardan, günde 20 ile 300 gram sodyum askorbat verilmesi her zaman ağrıların, ateşin ve diğer semptomların hızla azalmasına, kanser dışında çoğu zaman hastanın iyileşmesine ve kanser durumda hastanın ömrünün önemli ölçüde uzamasına yol açmaktadır.