Taekwondoda gereksiz düşünceleri terk etmek
Kendinizi akıl,ruh ve vücudunuzla tarif edersiniz.Vücudunuzu boşaltarak ve doldurarak onu tamamıyla gevşetebilir rahatlatabilirsiniz.Vücudunuzdan tüm gereksiz güç ve yüklenmeleri silip,o an için gerekli olan güç ve enerji doldurmalısınız. Aklınızı tüm gereksiz düşüncelerden ve bunlara bağlı olarak hırs ve hiddetten soyutlayabilmeli sadece o an için gerekli olan kendi düşüncelerinizle doldurabilmelisiniz.Bu şekilde mücadele ettiğiniz rakibi alt edebilme şansınız doğar.
Zihnin silinmesi demek; o an için aklınızı karıştırabilecek tüm duyguların kaybedilmesi demektir.
Misal KORKU ,Hiç bir durumda korkuya düşmemelisiniz.Korku durgusunu zihninizden silmelisiniz.O an için yaşam veya ölüm sizin için fark etmemeli..Yaşam ve ölümü düşünmeye başladığınız anda kokular, heyecanlar, tereddüdüler, sıkıntı ve  gaflet üzerinize çöker.Yaşam sevgisi ve ölüm korkusu arasındaki tercih ,insandaki korku duygusunu başlatan zihnini karıştıran en önemli duygudur.Günlük hayatta bir tehlikeyle karşılaştığınız anda aklınıza gelecek ölüm korkusu sizi paniğe düşüren ve en doğru kararı vermenize engel olacak en önemli faktördür.Yaşam veya ölüm sizin için fark etmemeli ve saldırgan bu kararlılığı üzerinizde görmelidir.Unutmayın köpekler korkan insanlara saldırır.Çünkü gözlerindeki korkuyu okurlar.Kendinden emin ve kararlı insanlardan ise kaçarlar.
İslam orduları komutanı Amr ibnül as kendileri sayıca az olmasına rağmen düşmana saldırmadan önce düşman komutanına bir mektup yolladı ve dedi ki;
-"Üzerinize öyle bir ordu ile geliyorum ki, sizin dünyayı sevdiğiniz kadar onlar ölümü seviyorlar"
Bu sözleri okuyup ta korkmayan ve irkilmeyen bir düşman olabilir mi?
         Taekwondo müsabakasında da ölüm korkusunun karşılığı mağlubiyettir.Zihninizdeki yenilme ve kaybetme duygusu sizde korkuyu, heyecanı, kararsızlığı ve çekingenliği başlatan ve zihninizi allak bullak eden bir duygudur.Bu nedenle zihnin maç öncesinde tam anlamıyla gereksiz düşüncelerden arındırılması gerekir. Zafer veya mağlubiyet sizin için fark etmemeli zihninizi meşgul etmemelidir.Konsantre olmak ve doğru, sağlıklı karar verebilmek için tek noktaya (yani rakibe ) odaklanmalısınız.
Unutmayın güncel hayattaki bir tehlike karşısındaki ölüm korkusunun size bir faydası olmayacağı gibi, müsabakada da yenilme,rezil olma korkusunun hiç bir fayda ve zararı olmayacaktır.Bu duygular aklınızın sakin ve doğru düşünmesine engel olacağı gibi rakibinize de cesaret ve moral verecektir.
      Bu nedenle taekwondodaki mükemmellik, müsabaka başlangıcında sonunuzun ne olacağı yorumunu yapmamaktan geçer.Aklın boşaltılması (Düşüncelerin silinmesi) demek işte budur ki mükemmel konsantrasyon ve motivasyonun il başlangıç noktasıdır.
Zihninizden korku heyecan ve tereddütleri tam anlamıyla sildiğiniz zaman dünya ile uyumunuz başlar.Yani çevrenizi daha iyi algılamaya ve hareketlerinizi ona göre yönlendirme kabiliyetiniz çoğalır.Müsabakada da rakibi iyi gözlemlemeye kendinizin zihni gereksiz düşüncelerle karışık olmadığı için ,onunkileri okumaya, hareketlerini önceden sezmeye ve anında tepki vermeye başlarsınız.

BU nedenle Taekwondocu asla kokmaz ve tereddüde düşmez
Belki mahsustan ,plan gereği ve rakibi gaflete düşürmek için yapabilir.
akla müsabaka öncesinde takılan bir düşünce aklı karıştırır.Korkan bir insan ne kadarda korkularını gizlemeye çalışsa başarılı olamaz.Korkunun olduğu yerde inanç olmaz.Önemli olan rakipten korkularınızı gizlemek değil ,korkmamaktır.Korkmazsanız inanç sahibi olursunuz.Aklınız ve zihniniz serbest kalır daha rahat düşünürsünüz ve karar verebilirsiniz.Taekwondoda zihinden korkunun silinip yerine inanç ve azmin yüklenmesine aklın boşaltılıp doldurulması "boş doluluk "denir.(?)
(kavramı izah ve tercüme edecek kelime bulmada zorlanıyorum kusura bakmayın).
Bir bardak dolusu pekmez olsun.Sizin canınız su istiyor da bu bardak ne kadar dolu olursa olsun sizin için bir anlam ifade etmez. Bardak sizin için boştur ve işinizi görmez.Ama canı pekmez isteyen biri için bu bardak doludur.Çünkü amacını gerçekleştirir.
Zihindeki düşüncelerde böyledir.Çok düşünce ve fikir sahibi olmak değil.O an için gerekli olanlarına sahip olmak gereklidir.
Araba sürerken. yolu gözlemez ,trafiği düşünmez  de evdeki, işteki problemleri, çekleri senetleri, çocuğu çocuğu düşünürseniz bir yere çarparsınız.Önemli olan zihindeki düşüncelerin o an için yapacağınız eylemi destekleyen ve yönlendiren düşünceler olmasıdır.
Rakiple karşılaştığınızda onun üzerinde kontrol sağlamak için gerekli inanca nasıl kavuşabilirsiniz. Çünkü zafer için gerekli inanca ve kendinize güvene kavuştuğunuz anda ondan daha üstünsünüz demektir.Bunu sağlamanın tek yolu ,bu inanç ve güveni sarsacak gereksiz düşünceleri aklınızdan silmek ve hiç düşünmemekten geçer.Sizden daha agresif bile görünse, becerileri ve gücü sizinkinden daha fazla bile olsa ,rakiple karşılaştığınız anda hiç bir görüntü sizin aklınızı sarsmamalı ,zihninizi bulandırmamalıdır.Keskin bir kılıcın gücü nasıl ki şeklinde ve gösterişinde değil,yapıldığı çeliğin sağlamlığı ve dayanıklılığında ise kişinin de gücü şeklinde ve vücudunda değil düşüncelerindedir.
            Düşüncelerinizdeki cesaret ve yiğitlik bir an için kaybolursa, istediğiniz kadar teknik ve fiziki üstünlüğe sahip olun kaybetmeye mahkum kalırsınız.
Bu cesaretten kastımız gurur ve kibre dayanan bir üstünlük ve cesaret duygusu değildir.Kastettiğimiz sürekli çalışma ve antrenman sınırlarını zorlayarak oluşturulan çaba ve gayretin kişinin düşüncelerinde meydana getirdiği kendine güven duygusudur.