Hakemin ring hakimiyeti

Deneyimli bir hakem her zaman için müsabakayı tam bir görüş açısında tutmak için en uygun yerde doğru zamanda durur.Bu hiçbir zaman tesadüfü değildir.Zaman içinde pratik yapıla yapıla Kazanılmış bir tecrübedir.
Orta hakem hareketsiz pozisyonda durduğu anda asla yan hakemlerin ve kenar ring yönetiminin (Hakem komitesi ve Teknik komite , zaman tutucu ve skor tutucu bilgisayar görevlileri ) görüş açısını kapatacak pozisyonda olmamalıdır.

Maça başladığı anda orta hakem yarışmacılarla bir üçgen oluşturmalı ve bunu müsabaka sonuna kadar hareketli pozisyonlarda bile sürdürebilmelidir.

Orta hakem müsabıklara , müsabakayı kontrol edebilecek ve anında araya girebilecek kadar yakın ancak müsabakanın seyrine engel teşkil etmeyecek kadar da uzak durabilmelidir.Bu mesafeyi sürekli sağlamalıdır.

Müsabıkları sürekli olarak değerlendirmeli ve  yapabilecekleri aksiyonları önceden tahmin ederek doğacak aksiyonu iyi gözlemleyebilmek  için en uygun konumunu almalıdır.

Hakemin hareketleri akıcı,düzgün ve ağırbaşlı olmalıdır.Pozisyondan pozisyona geçerken ayakları ile bir buz pistinde kayıyormuş görüntüsü vermelidir. Adımları kısa kısa ,dengeli ,gevşek bir yürüyüş adımı olmalıdır.
Hakemler hareketlerinin sınırlarını yani nerede hareketlenip nerede durmaları gerektiğini iyi bilmelidirler.Müsabıkların tekniğine göre hareket miktarlarını iyi ayarlamalıdırlar.Tecrübesiz hakemlerdeki müşterek hata şudur.Acemi hakemler genelde sabit durmazlar ve 50 cmlik bir alanda sürekli sağa sola hareket halindedirler.Bu çok gereksiz bir davranıştır ki hem seyircilerin ve hem de müsabıklarının dikkatini dağıtır..Şunu unutmamak gerekir ki seyirciler hakemi değil müsabıkları seyredeceklerdir.Bir hakem ringde hiç dikkat çekmemelidir. bu nedenle mümkün olduğunca  en az biçimde hareketlenerek dikkat çekmemelidir.En kısa hareketlenme ile en uygun konuma geçe bilmelidir.

Eğer müsabıklar belli bir noktada sabit dövüşüyorlarsa hakem kesinlikle sabit çakılı durarak maçı yönetmelidir.Eğer yer değişimi gerekiyorsa bunu akıcı olarak ve göze çarpmadan yapabilmelidir.
usta hakemler maçta hareketlerini çok iyi koordine ederler ve maçı genelde sabit durarak ve çok az hareketlenerek idare ederler.Bu müsabıkların nereye hareketleneceğini ve hangi teknikleri yapacaklarını önceden tahmin ederek olur.Tecrübeli hakem demek çok az hareketlenen hakem demektir.
Acemi hakemler ise müsabıklardan daha fazla hareket ederler ve kan ter içinde kalırlar.Çok çabalayıp kan ter içinde kalmak çok iyi maç yönetmek değildir.Unutmamak gerekir ki hakem müsabakanın bir parçası değildir.Yardımcı faktördür.Taekwondo müsabakasında göze çarpan tek obje müsabıklar olmalıdır.

Eğer müsabıklar ringin kenarına doğru hareketlenirlerse, hakem en ufak bir hareket yapmadan pozisyonu değerlendirebilecek bir yer tutmalıdır.Çünkü müsabıklardan biri önde olduğu zamanlar her an için kenara ve köşeye gitme eğilimindedirler.Bu hareketlenmelerini ve nereye sıkışacaklarını bilerek ona göre yer tutmak en önemlisidir.Bu pozisyonlarda dikkat edeceği en önemli husus köşe hakemlerinin görüş açısını tıkamamaktır.Çünkü bu pozisyonlar genelde müsabıkların puan kazandığı veya kaybedeceği konumlardır.Çıkacak puanların yan hakemlerin görüş açısından kaçmaması için asla onların önüne geçmemelidir.
Müsabıklar hakemden önce köşeye hareketlendikleri anda,hakem onları takip etmeli ancak 12 metrelik sahanın dışına çıkmamalı müsabaka sahasının dışında olmalıdır.( 10 metrelik alanın dışında 2 metrelik saha içinde)Burada dikkat etmesi gereken nokta müsabıklara engel olmamalı ve en az iki hakemi,n görüş sahasını net bırakmalıdır.Yandaki şekilde köşeye sıkışmalarda orta hakem pozisyonunu siyah nokta ile görüyorsunuz.

Müsabıkların köşeye yaklaşmaları yavaş yavaş olursa orta hakeminde yavaş yavaş köşe pozisyonunu alması lazımdır.Bu konumunu köşe hakeminin pozisyonuna göre hazırlaması gerekir.Müsabaka sahasında 3 orta hakemden 2 tanesi köşededir.Bir tanesi ise alan kenarının ortasındadır dolayısı ile pozisyonunu buna göre almalıdır.
orta hakem her zaman müsabıkların hareketlenecekleri alanın zıttın da durmalıdır.Yani müsabıkların üzerine doğru hareketlenmemesine dikkat etmelidir.Köşeye sıkışan müsabıkların vuruştan hemen sonra yana hareketlenebileceğini tahmin etmemeli ve onların hareket yolu üzerinde durmamalıdır.