Hakemlere için dikkat etmeleri gereken önemli ipuçları

Orta Hakem
Orta hakemin görevi maçı ana hatlarıyla idare etmek ve kesintisiz bir maç olmasını sağlamaktır.Sadec müsabıklar yasak hareketlerde bulunurlarsa veya müsabaka sahasını terkederlerse müdahalede bulunur ki.Buradada amacı en kıdsa sürede müsabakayı başlatmak olmalıdır.Sık sık maça müdahale eden ve gereksiz yerlerde oyunu intikaya uğratan ve maça kendi damgasını vuran bir orta hakem iyi bir hakem kabul edilmez. Müsabıklar kurallı maç yaptıkları sürece orta hakemin varlığını asla hissetmemelidirler.Orta hakemin kesintisiz ve tarafsız bir şekilde maç yönetimi çok önemlidir.;
Güven
Dikkat
Tutarlılık
Adalet
Başkasına güvenme
Duyguları kontrol etme ve bilme yeteneği bir orta hakemin vazgeçilmez temel özellikleri olmalıdır.

Skor Hakemi

Skor hakemleri müsabakada puan çıktığı zaman ,puanı tespit eden  ve müsabaka neticesini direkt olarak tayin eden hakemlerdir.Bu nedenle puanlama konusunda çok iyi teknik bilgiye sahip olmalıdırlar.Puanın
1-Kuralına uygun teknik bir hareketlemi çıktığını
2-Yeterli güç ve kuvvette olup olmadığını
3-İzinli sahada vurulup vurulmadığını çok iyi tahlil etmelidirler.
   Çünki puan alınan bölgelere tekme gelse bile direk puan olmaz.Yukardaki kıstaslara bakılır.Buda Skor  (yan Hakem) hakemlerinin çok dikkatli davranmalarını gerektirir.Çünki karar verme sürelerei çok kısadır ve geri dönüşleri olmaz.Bu nedenle çok iyi tecrübe ve bilgi donanımları gerekir.Sürekli çalışmaları ve pratik yapmaları lazımdır.Çünki bir sene içindeki maç yönetimleri sık olmadığından ,kendi çaba ve gayretleriyle bu pratik müsabaka eksikliğini kapatmalıdırlar.
Skor Hakemleri
A-Ani ve doğru karar verme yeteneğine sahip olmalıdırlar.( Hiç bir zaman tereddüt, duraksama, şüpheye düşmemesi)
kuralların dışına çıkmama ( teknik bilgileri çok iyi pratiğe dökmesi)
B-Güvenilir olamak caimeda söz sahibi olmak.( Kararlarında hiç kasıt aranmıyacak şekilde güven duyulup ,sevilmesi)
C-Objektif ve net olmak( öyle puanlama yapmalı ki,o puanı aynı anda müsabakayı izleyen seyircileer, antrenörler, sporcular, taekwondo uzmanlarıda vermiş olsunlar.)
Genel olarak Orta ve skor hakemlerindeki özelllikler ne olmalıdır.
1-Müsabaka kurallarını çok iyi bilmeli ,bu konuda spor caimasının güven ve itimadını kazanmalı, İsim olarak taekwondo caimasında yer yapmalıdır.
2-Müsabaka başlangıcında iki müsabığıda çağırıp kurallı ve teknik maç yapmaları konusunda uyarmalıdır.
3-Müsabakada mavi ve kırmızı köşe olarak müsabıkları bilmeli. Asla kafasında fovori bir sporcu çizip ona göre müsabakayı idare etmemelidir.
4-Bir müsabık aleyhine verdiği kararı sert asabi bir mizaçla değil, kuralların gereği olduğu imajını vererek normal ton ve uslupla vermelidir.
5-Orta hakemin gerekse skor hakemlerinin kuralların dışında sporcuyla konuşması, muhattap olması ,azarlaması diye birşey söz konusu olmamaz.Hiç bir zaman sporcuyla laf polmiğine girmemeli, kaideler neyse ona göre hareket etmelidir.
6-Kararlarında tutarlı olmalı bunu bir müsabakaya değil idare ettiği tüm müsabakalara yaymalıdır.Bir müsabakadaki tölerans ve cezalandırmayı, tüm müsabakalarda aynı seviyede yerine getirmelidir.Her iki ayrı maçta ,aynı pozisyondaki kararları isabetli olmalı farklılık arzetmemelidir.
7-Müsabaka esnasında yer ve konumunu çok iyi ayarlamalı,asla bir sporcunun dikkatini bozacak diğerine avantaj sağlıyacak bir pozisyonda durmamalıdır.Müsabaka esnasında varlığını sporculara hissettirmemelidir.Duruş pozisyonu her iki sporcuyu yandan görecek tarzda ve münkün olduğunca skor(yan) hakemlerin görüş alanını kapatmıyacak konumda olmalıdır.
8-Spor psikolojisini iyi bilmeli ,sporcunun yüz ve vucut davranışlarından ne yapacağını önceden kestirmeli ona göre dikatli olmalıdır.Müsabakanın analizini harika yapabilmelidir.Öncesini ve sonrasını tespit yeteneği olmalıdır.
9-Spor sağlığı konusunda yeterli bilgisi olmalı, knok-Down (nakavt) olmuş bir sporcunun pozisyonundan 10 a kadar saymanın gerekliliğini tespit etmelidir.Bazen sporcu öyle bir konuma dişebilirki 10 a kadar saymak bile sporcu sağlığı açısından geç kalınmış bir karar olabilir.
10-Sporcu darbe ile yere düşer ,sayılmadan sonra ayağa kalksa bile ,spor sağlığı açısından sporcuyu çok iyi tahlil edebilmeli, maça devamında en olumlu kararı vermelidir.Sporcunun gardını alması yeretli olmamalı, gözleri, yüz hatları,nefesi, rengi  vs, gibi fizyolojik belirtilerden hareketle kararını vermelidir.Çünki orta hakemi ilgilendiren husus kimin kazanıp kaybedeceği değil sporcuların sağlığıdır.
11-Maç içerisinde sporcunun agressif davranışlarını veya maç bitimindeki psikolojik yıkıntıdan dolayı sert mizaçlılığını elimine edecek ,ve sporcuyu rahatlatacak derecede spor ve sporcu psikolojisini bilmelidir.
12-Maç ile ilgili her kararı ve yorumunu müsabaka içerisinde yapmalı.Asla ve katiyetle maç bitiminde toplum içinde müsabaka yönetiminin haklılığı haksızlığı gibi polemiklere girmemelidir.
13-Hakemler sporcuların kendilerini altdatıcı ve etkileyici davranışlarına kanmamak için çok iyi pratik tecrübeye ve bilgiye isahip olmaları gerekir.Bir hakem olarak başlarına gelecek her olumsuz hali önceden bilmeli ve kestirmelidirler.
13-Kılık kıyafeti temiz ,tertipli, ütülü olmalı saç ve sakal (erkekse) traşı düzgün ve taranmış olmalıdır.;
14-Çok güzel fiziksel hazırlık devresi geçirmeli ve maça fizik olarak hazır olmalıdır.Alkol almaması , uykusuz olmaması, kondisyonuna çok iyi bakması lazımdır)
15-Sosyal hayatta diğer insanlarla her zaman iyi davranışlar  ve ilişkiler kurmalı, sadece hakemliği ile değil kişiliği ilede spor caimasında saygın bir konumda olmalıdır.