Taktik Bilgiler

Bu sayfa devamlı surete artacaktır. Ana sayfadaki ayın taktik yazılarının eski versiyonlarını bu sayfada yayınlayacağım.Bu yazılar çeşitli dergilerden alıntılardır.Belki hatalarım olabilir .Büyüklerim beni uyarırlarsa sevinir hatalı olanları düzeltirim.Elinizde yazılar varsa msari@hay.net.tr adresine beklerim
TAKTİK NEDİR?
Taktik, müsabakalarda en iyi sonucu alabilmek için tecrübe,fizik üstünlük ve teknik özellikler koordinasyonunu rakibe karşı saldırı olarak kullanabilme sanatına denir.Taktik kullanabilmek veya verilen bir taktiği mükemmel yapabilmek var olan becerilerin eğitimle geliştirilmesine bağlıdır.
Teknik beceriler ne kadar üstün oluşa olsun kondisyonunuz yoksa veya tem tersi kondisyonunuz çok iyi fakat teknik becerileriniz yoksa,tespit ettiğiniz taktiği müsabakada uygulayamazsınız.Bunun yanında Çok iyi teknik eğitimi olan veya kondisyonu mükemmel olan bir sporcunun maça çıktığında rakibe göre tespit edilmiş bir taktik anlayışı yoksa müsabakada başarılı olamaz .Zira uluslararası maçlarda rakipler genelde iyi eğitimden geçmiş denk müsabıklar olarak turnuvalara gelirler.Bu nedenle müsabaka sonucunu sporcular kadar kenar yönetiminden verilen taktiğin tam olarak yapılabilmesi belirler.
Teknik uygulamada sporcunun araştırmacılığa yönelik zihinsel antrenmanı da pek çok defalar yapması gerekir.Yani sporcu maça çıkmadan maçı yaşamalı ve zihninde birkaç defa tekrarlamalıdır.Bu tür zihinsel antrenmanlarla maçlara motive olmalıdır.
TAKTİĞİN TEMEL UNSURLARI
taktik1.jpg (6938 bytes)Sporcunun verilen taktiği uygulayabilmesi 4 temel unsura bağlıdır.
1-Teknik bilgi
2-Kondisyon kazanılmışlığı(Yeterli güç)
3-Moral yapısı ve eğitimi(Psikolojisi)
4-Zihinsel eğitim
     8-12 yaş: Temel teknik (Antrenman) devresi,ilk taktiklerin kazanıldığı devre
     12-15 yaş:İnşaat(Gelişme) devresi,daha çok teknik daha az taktik kazandırılan devredir.
     +15 yaş:Performans devresidir.(Üst düzeyde antrenman devresidir.)Taktik ve özelliklerinin önem kazandığı devredir.
TAKTİĞİN YÖNETİMİ
A-ENGEL OLMA
Rakibin uyguladığı veya uygulayacağı tekniklere şiddetle karşı koyma ve teknikleri bozma
B-ETKİLEME
Cesur ve yüksek moralli olduğunu belli ederek mücadeleyi sürdürmek,bu şekilde rakibin üzerinde etkinlik kurmak.Tam tersi olarak rakibin üzerinde aldatıcı yanlış düşünceye neden olmak.Kuvvetli iken yumuşak görünmek,kuvvetsizken kuvvetli görünmek.Bazende cesaret,çekingenlik,korku,hırs ve heyecan gibi duyguları gizleyip rakibin sizi deşifre etmesine mani olmak
TAKTİK İÇİN GEREKLİ BİLGİLER
1-Müsabaka kurallarını çok iyi bilmek
2-Müsabaka alanı tanımak.Müsabaka alanı,kenarları,köşeleri ve orta kısımında hareket ve tekniklerin ayarlanması.Hangi tip teknşiği ne zaman hangi bögede uygulanacağını bilmek bu konuda pratik ve teorik donanıma sahip olmak.
RAKİBİN TANINMASI
A-Nasıl müsabakaya başlıyor,yürüyüşü,dövüş karakterini nasıl(Yumuşak mı ,sert mi ,değişken mi?)
B-Dövüş stilinin yönü,sol veya sağ teknikler mi kullanıyor veya her maçta ayrı bir teknşmi kullanıyor.
C-Hangi tip teknikleri devamlı olarak kullanıyor.Kombine ve kontratakları neler.
D-Atağa karşı,çoğunlukla anındamı yoksa blok altından sonramı cevap veriyor.Veya atakları savurduktan sonramı müstakil atak yapıyor.
C-Kondisyon durumu nasıl kuvvetlimi dayanıklımı zayıfmı?
F-Boyu,kilosu,hareket kabiliyeti ve bütün bunlar dikkate alınarak onun durumuna göre uygulanacak değişik tekniklerin belirlenmesi.
G-Rakibin son müsabakalarındaki psikolojik reaksiyonları,seyircihakem ve karşısındaki müsabığa karşı davranışları nelerdir.
H-Rakip saldırıdamı yoksa savunmadamı daha iyi
İ-Rakibi tali ataklarla deneyip reaksiyona göre teknik uygulama(Saldırır gibi yapıp rakibin geri gittiğine eminseniz ondan sonra atağınızı direk veya kombine ataklar şeklinde uygulamalısınız).Şayet atak yaptığınızda rakip atağınıza atakla cevap veriyorsa derhal ileri geri uygulaması ile alt etme yoluna gitmelisiniz.
J-Tekniklerde ısrar etme veya derhal değiştirme yeteneği(Bunun için en önemli yöntem antremanlardavamlı ve değişik teknikleri binlerce kez eksersiz ederek insiyatif alışkanlığının doğması gerekir.)
İlk denemelerinizde özel tekniğiniz geçerlideğilse yani rakip yutmuyorsa aynı teknikte ısrar etmek size fayfa yerine zarar getirecektir.
DİNLENME NASIL OLMALI
A-Yorulma durumlarında yada pasiflikten kurtulmak ,pasif görünmemek için yapılacak hareketler(Rakibin etrafında saha dışına çıkmadan ,enerji harcamadan daire çizerek dolanmaktır.)Rakibe atak yaparmış gibi gösterip ayak değiştirip yine geri çekilmek bu gibi hareketleri dengeli ve sistemli bir şekilde uygulamak.
B-Aktivite göstererek rakibi pasif duruma düşürmek.Beraberlikte üstünlük kararıyla maç alımını sağlamak.
C-Maç esnasında puan varsa bu puanı iyi korumak.Bu puanın korunmasına öncelik vermek.
ÇİRKİN TAKTİKLERİ BİLMEK
A-Rakibin kasığına vurmak,yakın döğüşte diz,dirsek veya çekme itme gibi ani hareketlerin bilincinde olmak ve bu hareketleri hakeme gösterebilmek için öncedeb eğitimli olmak.
B-Sargı gezlerinin çözülme yeri ve zamanına dikkat etmek,kemerin çözülmesini sağlamak vs
C-Nasıl sakatlanılacağını bilmek,bu konuda eğitilmek,ayrıca sahte sakatlığı bilm4e konusunda eğitilmek.
D-Rakibe ceza aldırmak.
Tabi bunlar çirkin taktiklerdir.tekrarla uygulamak maçta aleyhinize durum yaratır.Mert ve dürüst bir sporcuya yakışmaz.Ama malesef maçlarda yapılıyor.Bir puan öne geçen sporcu maçın sonuna hadar bu tür hareketlerle maçı oyalıyor 3-4 ihtar alıyor laf olsun torba dolsun misali hakemde ihtar veriyor ihtarın bir işe yaramadığına kendide biliyor maçı gene kazanıyor.)Taekwondoda sert kurallar gelmedikçe maçın seyir zevki   ve kalitesi düşük olur. .Seyircide bu işi sokak kavgası kalitesinde izlediği için salonlar dolmuyor.
İYİ TAKTİK
Verilen taktiği iyi uygulamak için
1-Çok iyi bir teknik
2-Kondisyon 
Gereklidir.İyi bir tekniğe sahip değilseniz rakipten gelecek ataklara ne kadar tektik uygulamaya gitsenizde başarılı olamazsınız.Kondisyonunun 2. raunda kesiliverirse teknik ve taktik üstünlük rakibe geçer.Taktik uygulama teknik ve fiziksel kapasitenin sağlanmasından sonra müsabaka devresinde rakibe karçı yardımcılarla alınnacak ve yapılacak bir uygulamadır.Bu nedenle genç sporcu kardeşlerimizin önce çok iyi bir antereman devresi geçirmesi gerekşidir .YAz geldiolullar kapandı salonlar genç kardeşlerimizi bekliyor.