"Müsabaka Taktiği ve içgüdü"

Çoğu müsabık taekwondocunun içine düştüğü hata maç öncesi rakiplerinin hatalı ve zayıf noktalarını araştırmaktan çok onların şahsiyetleri ve etiketleri ile ilgilenmektir.Hiç bir beklenti içinde olmazlar.Rakibin maç stratejisini bilmeden, çok zayıf atak planları kurarak maça başlarlar.Rakibin maç stratejisini önceden tespit etmediklerinden herhangi bir baskı kuramazlar. Rakibini tanımayan ve öğrenmeyen  bir sporcu ona karşı korkuları ile baş başa kalır.Bu bir sporcu için en büyük cahilliktir.
Nasıl ki bir planınız olmadan bina inşa edemezseniz, bir taktiğiniz olmadan da maç içinde mantıklı bir adım atamazsınız.Çünkü maç başlar başlamaz ancak bir veya iki saniye kadar durma ve kendinizi kontrol şansınız vardır.ilk 8-9 sn içinde nakavt olma durumu söz konusu olduğu gibi maçı son bir veya iki saniyenin tespit ettiği durumda ortaya çıkabilir.Eğer maçın başında oyun planınız yoksa sizi çok sert bir tepki bekliyor demektir.
            Müsabakanızın ön keşfini muhakkak yapınız. Rakibin etiketi ile kaygılanmak yerine,onun tekniklerini analiz ederek hazırlanın.Rakibinizin bir önceki maçlarını analiz edin .Arkadaşlarınızın , müsabıkların, antrenörünüzün rakip hakkındaki tavsiyelerini dinleyin.Ancak sonunda kendi içgüdülerinize güvenin
             Rakibinizi daha önce görmemiş ve tanımıyor iseniz maça muhakkak rahat ve basit tekniklerle başlayınız.Rakibin direkt üzerine gidip üstünlük kurmak yerine bekleyip daha tekinli davranın.Onu size üstünlük kurmasına da izin vermeyin.Müsabakaya zor ve riskli tekniklerle başlamayın.Maçın 3 raunt olduğunu hesap ederek ilk raundu rakibi tanımak ve çözmek için kullanın.Kapalı duran ve risksiz davranan rakip karşınına basit teknikler kullanarak maça başlayın.Eğer saldırı yaparsa kontra tekmeler atmaya hazırlıklı olun.Bu davranış sizin puan vermemenizi ve basit tekniklerle puan alıp rakibi tanımanızı sağlar.
Bu arada da rakibi analiz ediniz.Saldırınıza karşı tepkilerini ölçünüz.Rakibin vuruş alanına dans ederek girin çıkın.Yapacağınız aldatıcı boşa düşürme hareketlerinize karşı nasıl davrandığına bakın.Gerimi kaçıyor,kontra çıkarmaya hazır mı,tekmenizin içine mi giriyor veya hiç tepki göstermeden konumunu muhafaza ediyor mu öğrenin.Tıpkı satranç oynar gibi hamlenize karşı hangi hamleleri yaptığını anlayınız Kontra atak yapıyor mu? Teknik mi veya kaba kuvvet mi dövüşüyor? Blokları nasıl öğrenin? Ancak ön yargılı olmayın. Unutmayın iyi ataklarınıza karşı iyi bloklar yapması, kontralar çıkarması veya  sert olması illa da  yenilmez demek anlamına gelmez.Veya zayıf görüntüsü sizi  maçı kazanacağınız şeklinde bir kanaate düşürmesin.Burada yapmanız gereken kazanıp kazanamayacağınızın tespiti değil rakibi tanımanızdır.
Bu ufak çaplı basit araştırmalar rakibinizin dövüş sitilini ortaya çıkarabilir.

Taktiksel hareketler
Taktik güçlü ve denk bir rakibi yapacağı reaksiyoner hareketleri ve oyun planını önceden tahmin ederek başarılı bir şekilde yenmektir.Müsabakanın seyri boyunca en zor durumlarda en doğru kararları en çabuk hızla verebilmektir.

Amaç:
*Müsabaka süreci içinde en verimli şekilde mücadele etmeyi sağlamak.
*Fiziksel ,ruhsal ve teknik potansiyeli en üst seviyeye çıkarmak, fiziksel güç tüketimini en aza indirmek enerjiyi en verimli şekilde kullanmak,rakibin direnişini en kolay şekilde kırarak üstesinden gelmek.

Taktik faktörler:
*Uyulması gereken müsabaka kuralları içerisinde kalmak şartı ile müsabaka hareket ve tekniklerinde değişlikler ve farklı organizasyonlar
*Gücü en verimli şekilde kullanmak ve müsabaka süresine yaymak,
*Aldatıcı ve rakibin psikolojisini çökertecek hileler ve maksatlı hareketler.


Müsabakayı sürdürebilme yeteneği nelere bağlıdır:
1-Dikkat ve konsantrasyon:
*Bilgi toplama ve bilgileri değerlendirerek bir sonuca ulaşma
*Ani değişim ve hareketleri önceden kestirebilme

2-Adaptasyon:
*Fiziksel gücün dağıtımını en iyi şekilde yapmak.Enerjiyi 3 raunt boyunca yetecek şekilde kullanmak.
*Tekniklerin uygulanması (tam zamanında ve etkili olarak)
*Puan tablosunu (Skoru) kontrol etmek ve ona göre strateji değişimi yapmak.

2-Rakip hakkındaki bilgilere ulaşmak:
*Saldırgan veya savunmacı bir yapıda mı?
*Sağ veya sol gard lamı dövüşüyor ,hangi ayağını daha etkili ve verimli kullanıyor?
*Kendine özel teknikleri nelerdir?


  Taekwondo müsabakaları genelde güce değil taktiğe bağlı müsabaka kategorileri içinde yer alır.Müsabakanın sonucuna yarışmacıların birbirlerine karşı teknik olduğu kadar taktiksel becerileri de etki eder.Taekwondo müsabakaları birebir ferdi müsabakalardır.Maçı sonucunun tayini için müsabıklar arasında kontak şarttır.Bu nedenle maç kazanılması için ferdi olarak rakibe müsabaka tekniklerini uygulayarak üstünlük kurmak gerekir.Taekwondoda her tekniğin karşı tekniği olduğundan ve rakibinde aynı donanımlara sahip olduğu bilindiğinden müsabaka sonucunu etkileyecek temel faktör taktiktir.

OFANSİF EYLEM TAKTİKLERİ:
Taekwondoda saldırı hareketleri refleks hareketler değildir.Akılda planlanan ve daha sonra yapılan hareketlerdir.Bu nedenle daha önce çok uzun süreli çalışılmaları gereken hareketlerdir.Tüm ataklar eğer patlayıcı güç taktiksel hareketle çakışırsa son derece verimli olur.İyi bir taktik mücadele için öncelikle tüm teknik hareketleri ,tek veya kombine atak çeşitlerini, rakiple aradaki mesafeyi koruyabilme becerilerini,direkt (riskli)  veya aldatıcı (dolaylı) hareketleri bilmek gerekir.

ATAK ÖRNEKLERİ:
Öncelik sırası olmaksızın atakları 2 kategoride inceleyebiliriz
1)Ataklar 2) Kontra ataklar
ATAKLAR
Rakibin üzerine giderek basit veya kombine tekniklerle puan alma teşebbüsüdür.
Ataklar kullanım sıklığına veya etki derecesine göre belli sınıflara ayrılabilirler.
*Rakibi atağa ikna için yanıltıcı hareketler yaparak atak yapmak(rakibi boşa düşürmek)
*Tek veya kombine ataklar
*Defansif hareketlerle ilişkilendirilen ataklar
KONTRA ATAKLAR:
Rakibin atağına bağımlı olarak yapılan karşı saldırıdır.
Rakibin atağını bekleyerek atak yaptığı anda çok güzel tek veya kombine ataklarla iyi bir ceza kesilebilir.Kontra atak ya atağa karşı direk vurarak veya rakibin atağı boşa alındığı anda yapılır.

RAKİBİN ARAŞTIRILMASI:
Rakibin araştırılmasının amacı rakibin taktik manevralarını, teknik kapasitesini,fiziksel kondüsyonunu, psikolojik motivasyonunu kavramaktır.
İlk anda özellikle cevap bulması gereken sorular şunlardır:
*Rakibin umulmadık, sürpriz  bir atağının nasıl üstesinden gelebilirsiniz?
*Göz önüne alacağınız en önemli atağı hangisidir ve bu tekniği kontrol etmek için planınız nedir?
*Rakibin dikkatinin dağıldığı anlık pozisyonlar hangileridir bunları nasıl bulabilirsiniz?
*Rakibin fiziksel kondisyonu maç sonlarında nasıl bir durum arz edebilir?
*Rakibin mesafe kontrolü nasıldır ve mesafeyi hangi tarzda kapatıyor?
*Rakibin ruhsal motivasyonu nasıldır

 TAKTİKSEL DÜŞÜNCE:
Taktiksel düşüncenin anlamı:
*Komplike durumlar altında en doğru kararı verebilmek
*Kararı verdiğiniz anda ,eyleme geçebilmek
*En doğru hareketi, en doğru biçimde yapmak
Taktiksel düşünce müsabakanın ortasında sergilenecek atak veya kontra atağın seçiminde önemli bir rol oynar. Müsabıkın zora düşmesini önler veya zor bir pozisyondan çabuk kurtulmasını sağlar.
Teknikleri kuru kuruya değil belli taktik uygulamalar dahilinde çalışarak antrenman yapmak kişideki taktik düşünebilme yeteneğini arttıran en önemli çalışmadır.

 TAKTİKSEL ÇALIŞMANIN İÇERİĞİ:
1.ADIM: Müsabaka gelişim durumlarını kavramak ve analiz etmek
2.ADIM:Özel taktik problemleri sık çalışarak taktik düşüncelerle çözmek
3.ADIM:Bunları yaparken ruhsal ,fiziksel yetenekleri ve fonksiyonları geliştirmek.

TAKTİKSEL ÇALIŞMADA OLMASI GEREKENLER:
*Müsabaka kurallarını bilmelisiniz
*Üst seviye sporcuların taktik varyasyonlarını sürekli seyretmeli bilgi sahibi olmalısınız.
*Rakibin fiziksel ve psikolojik kondisyonunu bilmelisiniz.
*Bir yarışmada her zaman için kendinize mahsus olarak taktiksel hareketler geliştirmelisiniz ve antrenmanının sık yapmalısınız.
*Her zaman için antrenör ile aranızda güvenli bir iletişim kurmalısınız.
*Taktiklerinizi hayata geçirebilmek için mükemmel bir fizik kondisyona sahip olmalısınız.Tekniklerinizi refleks hale gelecek kadar sık çalışmalısınız.
*Doğan fırsatları değerlendirebilmek için serilik( hız) antrenmanları yapmalısınız.
*Yanıltıcı hareketleri çok çalışmalısınız.