Taekwondoda çift yumruk

Çift yumruk hemen hemen tek yumruğun aynısıdır.Tek yumruğun atış şekli ile benzerdir ancak buradaki tek fark aynı anda iki elinde kalça bölgesinden kıvrılarak eş zamanlı olarak atılmasıdır.
Başlangıç anında yukarı bakan yumrukların vuruş yapılan son anda aşağıya bakması gerekir.Bu dönüş hareketini bir makalede izah etmiştik. Bu hareket ile ön kol kemikleri ve aralarındaki membran kıvrılarak yumruğa gelen kuvvetin kol dirseğine ulaşıncaya kadar sıfırlanması hesap edilir ve dirsek sakatlanmaları önlenir. Bu makalemizi okuyunuz
Yumrukta oluşan zıt kuvvetlerin giderilmesi
Çift yumruğun değişik versiyonları vardır.Her iki yumruk orta seviyeye (göğüs hizasına)atıldığı gibi şekil3 te görülen bir yumruk çeneye diğer yumruk ise solar pleksus( göğüs) bölgesine atılabilir.Yine burada esas olan iki yumruğun eş zamanlı olmasıdır.
Çift yumruk genelde ilk teknik olarak atılır.Rakipten saldırıyı beklemeden ilk vuruş sizden gelmelidir.Genelde saldırı hissi alındığında rakibin hareketi beklenmeden yapılır.Yani çift yumruk bir savunma değil ilk saldırı tekniğidir.
ki yumruğun eş zamanlı atılmasınız nedeni güçün arttırılmasına yöneliktir.Tekme atma imkanınız yoksa ve saldırgana az zarar vermek ve korkutmak bu teknik denenir.İki yumruğun ortak gücü saldırganı yıkabilir ve etkisiz hale getirebilir.Çift yumruk genelde rakibin üst göğüs (solar pleksus) bölgesine atılır .Çeneye vuruşlar tercih edilmez.
Bu konuda daha evvel yazılmış makalemizi okuyunuz.
Taekwondoda yumruk neden ikinci plandadır.


Tabi ki çift yumruk bir müsabaka tekniği değildir.Bir savunma tekniği olarak sokak tehlikelerinde kullanılır.