Kurallar
Madde 4 Müsabıklar
1 Müsabıkların nitelikleri 1.1 Katılan takımın milliyetini taşımak 1.2 WTF Ulusal Taekwondo Birliği (Federasyon) tarafından önerilmek 1.3 WTF Küresel Sporcu Lisansına (GAL) sahibi olmak. 1.4 İlgili turnuvanın düzenlendiği yıl en az 17 yaşında olan müsabıklar (Gençler Taekwondo Şampiyonaları için 15–17 yaş, Yıldızlar şampiyonaları için 12–14 yaş) Gençlik Olimpiyat Oyunları için yaşlar (IOC) olimpiyat komitesinin kararına bağlı olarak farklı olabilir.
Örnek: 2013 yılında düzenlenecek olan bir Gençler turnuvası için, 1 Ocak 1996 ile 31 Aralık 1998 tarihleri arasında doğmuş müsabıklar yarışmaya katılmaya uygun yaştadırlar.
2- Müsabık Kıyafeti ve Yarışma Ekipmanları 2.1 WTF Faaliyet Takviminle ilan edilen tüm yarışmalarda, müsabık kıyafetleri ve tüm yarışma ekipmanları, PSS, IVR(Elektronik koruyucular, video replay) ve koruyucu ekipmanlar WTF tarafından onaylı olanlardan olmalıdır. 2.2 Her bir Müsabık WTF onaylı kıyafet, gövde koruyucu, kasık koruyucu, önkol korumaları, kaval korumaları, el koruyucu, sensörlü çorap (PSS kullanılması durumunda ) giyecek ve maç alanına girmeden önce bir dişlikle donatılacaktır. Kask yarışma alanına girerken sol kolun altına sıkıca kıstırılacaktır. Kask müsabaka başlamadan önce hakem talimatlarını izleyerek başa giyilmelidir. 2.3 Kasık, kol ve kaval koruyucuları taekwondo kıyafetinin altına giyilecektir. Yarışmacılar kendi kişisel kullanımları için bu WTF onaylı koruyucu ekipmanları, eldiven ve dişlikleri ile birlikte getireceklerdir. Kaskın dışında herhangi bir şeyin başa giyilmesine izin verilmeyecektir. Yıldız kategori sporcular için kask yüz koruyucu ile donatılmış olabilir. Herhangi bir dini öğe kaskın altına veya Dobokun içine giyilmeli ve rakip yarışmacıya engel ya da hasara sebep olmamalıdır. 2.4 Taekwondo yarışma kıyafeti, koruyucu ekipmanlar ve diğer tüm ekipmanlardaki özellikler ileride ayrı ayrı belirtilecektir.
2.5 Yarışma ekipmanları için organizasyon komitesi Sorumlulukları 2.5.1 WTF’ye bağlı şampiyonaların organizasyon komitesi, masrafları kendine ait olmak üzere şampiyonada kullanılacak olan WTF’nin onayladığı aşağıdaki donanımları hazırlamaktan, donanım ve tesisat ve operasyon için ilgili teknisyenler ve ilgili tüm malzeme ve donanımları hazırlamaktan sorumludur. — PSS (elektronik koruyucu) ve PSS ilgili malzeme ve ekipmanlar – PSS şirketinin seçimine WTF tarafından karar verilecektir. — minderler — Kasklar — Rezerv olarak diğer koruyucu donanımlar (sensörlü çorap, eldiven, bacak ve kol koruyucuları, kuki ve dobok) — Instant Video Replay (IVR) sistemi ve ilgili donanım.(her kort için minimum üç kamera, yarı final ve finaller için bir baş üstü kamera dahil minimum dört kamera) TV yayını mevcut olduğunda, yayın akışı inceleme amaçlı olarak video replay masasında kullanıma hazır yapılmalı. (TV yayını video replay masasından görülebilmeli) — jumbo screen (maç fikstürü, sporcu profili, yarışma ilerleyişinin gösterilmesi için) — Seyirci skorboardları (Video Replay ekranının gösterilmesi için) — korttaki skorbortlar (Puanlamanın gösterilmesi için) — Bu maddede belirtilmeyen diğer yarışma donanımları WTF’nin teknik kılavuzunda açıklanmaktadır.
2.5.2 WTF’ye bağlı şampiyonaların organizasyon komitesi aşağıdaki donanım ve malzemeleri masrafları kendine ait olmak üzere antrenman salonunda hazırlamaktan sorumludur. — PSS ve PSS ilgili malzeme ve donanım — minderler (tatami) — İlk yardım malzemeleri — Buz kovası — Koşu bandı ve egzersiz bisikleti — Su şişeleri
2.5.3 Hazırlanacak ekipman sayısı için WTF’nin onayını almak organizasyon komitesinin sorumluluğudur. Anti-Doping Testi 1.1 WTF tarafından uygun görülen ve teşvik edilen Taekwondo faaliyetlerinde, WTF’de Anti-Doping kurallarında açıklanan ilaç ve kimyasal maddelerin kullanımı yasaktır. Olimpiyat Oyunları ve diğer çoklu spor Oyunlarındaki Taekwondo müsabakalarında WADA Anti-doping yasası uygulanacaktır. 1.2 WTF bir yarışmacının bu kuralı ihlal edip etmediğini tespit etmek için gerek görülen her türlü doping testlerini gerçekleştirebilir ve bu teste girmeyi reddeden veya böyle bir ihlali yaptığı ispat edilen galip sporcu final sıralamalarından çıkarılır ve derece kaydı yarışma çizelgesinde bir sonraki sıradaki sporcuya aktarılır. 1.3 Organizasyon Komitesi doping testlerini yürütmek için gerekli tüm hazırlıkların yapılması için sorumlu olacaktır. 1.4 WTF Anti-Doping yönetmeliğinin detayları tüzük parçası olarak yürürlüğe girer.
(Açıklama #1) Madde 4.1.1 ve 4.1.2 Açık şampiyonalarda uygulanmayacaktır.
Katılan takımın milliyetine sahip olmak: Bir müsabık bir milli takımın temsilcisi olduğunda, onun milliyetine temsil ettiği ülkenin vatandaşlığı tarafından katılmak için son başvuru tarihinden önce karar verilir. Vatandaşlık doğrulaması pasaport kontrolüyle yapılır. Aynı anda iki veya daha fazla ülkenin vatandaşı olan bir yarışmacı bunlardan seçtiği herhangi birini temsil edebilir. Ancak; milliyetin değiştirilmesi durumunda, eğer bir sporcu aşağıdaki yarışmalardan herhangi birinde bir ülkeyi temsil ettiğinden beri 36 ay geçtiyse bu sporcunun başka bir ülkeyi temsil etmesine müsaade edilir. İ) Olimpiyatlar İİ) Olimpiyat Seçme Turnuvaları İİİ) 4 yılda bir yapılan kıtasal çoklu spor oyunları İV) 2 yılda bir yapılan kıtasal şampiyonalar Bu süre NOCs ve WTF’nin mutabakatıyla kısaltılabilir hatta iptal edilebilir. WTF bu maddeyi ihlal eden sporcu ve onun üye federasyonuna karşı her zaman disiplin tedbirleri alabilir. Sporcunun 16 yaşında veya daha genç olması durumunda, bu madde iki ülkeden herhangi birinden başvuru olmadığı sürece uygulanmaz. Anlaşmazlık halinde, WTF bir değerlendirme yapacak ve son kararı verecektir. Karardan sonra başka bir temyiz kabul edilmez.
(Açıklama #2) WTF, Milli Taekwondo Federasyonu tarafından önerilen biri: Her Ulusal Federasyon tüm takım üyelerinin cinsiyet ve hamile olmadığı kontrolünden sorumludur ve katılmak için tüm takım üyelerine onların yeterli sağlık ve kondisyon durumunda olduğunu gösterir muayeneleri sağlayacaktır. Ayrıca tüm ülke federasyonları kaza ve sağlık sigortasının tüm sorumluluklarıyla birlikte WTF şampiyonaları esnasında kendi yarışmacılarının ve görevlilerinin sivil yükümlülüklerini üstlenir.
(Açıklama #3) Dişlik: Dişliğin rengi beyaz veya şeffaf renkle sınırlıdır. Bununla birlikte, Doktorun ‘dişlik kullanmanın sporcuya zarar verebileceğini ifade eden teşhisi’ ibraz etmesi üzerine dişlik kullanma zorunluluğu muaf tutulabilir.
(Açıklama #4) Kask: Mavi ve kırmızıdan farklı bir renk kaskla yarışmaya müsaade edilmeyecektir.
(Açıklama #5) Anında Video İnceleme Sistemi: WTF tarafından talep edilen maçlar için video incelemesini sağlayan yayın görüntülerini temin etmek Organizasyon Komitesinin sorumluluğudur.
(Açıklama #6) Bantlama: Ayak ve ellerin bantlanması sporcunun kontrol işlemi esnasında dikkatle kontrol edilecektir. Kontrol hakemi aşırı bantlamadan dolayı Komisyon Doktorunun onayını talep edebilir. Müsabıkların herhangi bir açık yara, kesik veya kanama varmı göstermeleri için tartı esnasında bantları çıkarması gerekir.
Madde 5 Sıkletler
Sıkletler erkek ve kadın kategorilerine bölünmüş ve aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır.
MİNİK ERKEK VE BAYANLAR : -27/-30/-33/-36/-40/-45/-50/-57/ +57 KG YILDIZ ERKEKLER : -33/-37/-41/-45/-49/-53/-57/-61/-65/ +65 KG YILDIZ BAYANLAR : -29/-33/-37/-41/-44/-47/-51/-55/-59/ +59 KG GENÇ ERKEKLER : -45/-48/-51/-55/-59/-63/-68/-73/-78/ +78 KG GENÇ BAYANLAR : -42/-44/-46/-49/-52/-55/-59/-63/-68/ +68 KG ÜMİT ERKEKLER : -54/-58/-63/-68/-74/-80/-87/ +87 KG ÜMİT BAYANLAR : -46/-49/-53/-57/-62/-67/-73/ +73 KG BÜYÜK ERKEKLER : -54/-58/-63/-68/-74/-80/-87/ +87 KG BÜYÜK BAYANLAR : -46/-49/-53/-57/-62/-67/-73/ +73 KG OLİMPİK ERKEKLER : -58/-68/-80/+80 KG OLİMPİK BAYANLAR : -49/-57/-67/ +67 KG GENÇ OLİMPİK ERKEKLER : -48/-55/-63/-73/ +73 KG GENÇ OLİMPİK BAYANLAR : -44/-49/-55/-63/ +63 KG TAKIMLAR ERKEKLER : -54/-63/-72/-82/ +82 KG TAKIMLAR BAYANLAR : -47/-54/-61/-68/ +68 KG
|