Taekwondoda Salon İdaresi ve Başarı Yöntemleri
Sakin Taekwondo Araştırmasıdır.
SAYFA 6

PUANLAMA ve ÖDÜLLENDİRME
Geleneksel Taekwondoda, incelendiğinde kemer dereceleri diye bir kavram yoktu. Taekwondoda kemer sistemi eski Kore kültürünün günlük hayattaki giyim modasından gelir.Orijinalinde tek bir kemer olduğu gibi bugünkü gibi bir kemer sistemi yoktu.Bu kuşağın temel rengi de beyazdı Çünkü o zaman kumaşları çeşitli renklere boyama becerisi pek yoktu.
 Kemer rengi beyaz olunca pratisyenler (öğrenciler) çalışmalarına devam ederlerken kemeri beyaz olunca çok kirlenerek simsiyah kalırdı.Gerçi elbiselerini devamlı yıkarlardı ama kemer önemsiz bir parça olduğu için yıkanmasıyla pek uğraşmazlardı.Üstelik kemerin kirlilik derecesi çalışmanın fazlalığını gösterdiğinden özellikle yıkamazlar çok çalıştıklarını başkalarına göstermek isterlerdi.Bu şekilde bir makam elde ederlerdi.Kemerlerinin eskimesi ve beyazlığının sadece içinde kalması üzerinin siyah renge dönüşmesi bir öğrenci için büyük değer ifade ederdi.Daha sonra kemerler eskiyip yıpranınca tekrar beyaz kemer almak yerine siyah kemer takmaya başlandı.Çünkü eski acemilik görüntüsüne dönmek yerine siyah kemerle ustalık ve tecrübe ifade edilmeye başlandı.
 Daha sonra siyah kemerle beyaz kemer arasında kırmızı renk kemer ortaya çıktı.Bunun sebebi de kırmızı rengin kanı ifade etmesindendir.Öğrenciler çalışırken kan akınca üzerleri kanlanınca gurur duyarlardı.Bunun ifadesi olarak kırmızı kemer takılmaya başlandı.
Bu nedenle uzun süre geleneksel taekwondo 3 temel renk vardı. Beyaz, kırmızı ve siyahtı
             Daha sonraki dönemlerde de bu üç temel rengin derecelerini ifade etmek için diğer renkler meydana geldi.Çünkü günümüzdeki öğrenciler derece ve rütbe elde etmede bu 3 temel renk arasında bayağı bir çalışma mesafesi vardı.Bu nedenle yani başlayanları belli dereceler vererek onurlandırmak ve teşvik etmek için ara renkler (ara dereceler) kondu.Yani konuş gayeleri bir anlam ifade ettiğinden değil sadece öğrencileri motive etmek içindi.
 Buna göre Beyaz,sarı,yeşil,mavi ve siyah renk kategorileri meydana geldi.Bazı çalıştırıcılarda ara renkleri yaptılar.Sarı-yeşil, mavi-kırmızı falan gibi.Ama bunların pek önemi yoktur.

Sporcuları teşvik etmek ve devamlılıklarını sağlamak amacı ile  ara kuşak dereceleri sonradan kondu.Kemer renklerine belirli anlamlar verilip mana kazandırıldığına bakmayın.Aslında bugün taktığımız kemer renkleri bile belli değeri ifade etmekten öte kişileri teşvik etmeye yöneliktir.

        Taekwondoda sporcuları teşvik ve motive eden en önemli güç ödüllendirme yöntemidir. Bu yöntemi sık kullanmanız ve belli kurallara bağlamanız gerekir.Böylece geliştirilecek bir puanlama sistemi ile sporcu öğrenci çalışır ve emek harcar ise belli ödüllere ulaşacağını bilecek daha gayretli, istekli ve devamlılık arz eden bir sporcu olacaktır.
Koskoca profesyonel futbol takımları bile formalarına iki yıldız , üç yıldız taktık diye
kavga ederlerken ve bunu bir gurur vesilesi yaparlarken , kendini ailesine ispat peşinde olan bir minik sporcunun bu konudaki etkilenmesi çok daha fazla olacaktır.Puanlama ve ödüllendirmeden amaç  sporcunun teşvikidir.Aslında sırası ile tüm minik sporcuları teşvik edip ödüllendireceksiniz. Amaç sporculara belli hedeflere belli kurallara uyarak ,disiplinli ve planlı çalışmalar ile ulaşılabileceği şuurunu oluşturmaktır.Puan sisteminin sizin için bir önem ve değeri olmayabilir, ama çocuk için önem taşır.Bu şekilde belli puan limitine ulaşan sporculara belli hediye ve teşvikler verilmelidir.Puanlama ve hediyeler sadece teşvik amaçlı olduğundan bunun önceden sporculara izah edilmesi gerekir.
O ay başında sporculara yapılacak konuşmada, salon kuralları izah edilerek,bu kurallara
uyan sporculara belli puan kartları verileceği (misal.10 ar puanlık teşvik kartı), puanları belli limiti (misal 1000 puanı) bulan sporcuların belli hediyelerle ödüllendirileceğini.Bu şekilde her ay ayın sporcusu seçileceğini, ilan panosunda veya mahalli gazetede ilan edileceğini duyurun.
Her ay en yüksek limite ulaşan yeni sporculardan biri ayın sporcusu ilan edilerek,en yüksek ödüle kavuşturulmalıdır.Elbetteki ayın sporcusu teknik, üst kemer seviyesi sahibi eski sporcular olmayacaklardır.Unutmayın çalışmamız yeni başlayan ve davranış bozuklukları ile salonumuza gelmiş sporcularımıza terapi amaçlı olacaktır.Hedef salonda henüz yeni olan beyaz kemer sahibi yaş guruplarına yöneliktir.

Bu çalışmaya başlamak için öncelikte teşvik puan kartları gerekir.

1-10 puanlık teşvik kartı ( Her gün, her an öğrenciye vereceğiniz bir yüzünde federasyon amblemi, özlü sözler yazan arka yüzünde puan belirten bir kart)

2-100 er puanlık teşvik kartları:

Bu kartlar daha zor hareketleri becerenler için verilmelidir.
Misal sporcu  ayaklarını 180 derece açabildiği anda, ayaklarını baş hizasına kaldırabildiği anda,veya ters takla atabildiği anda verilmelidir.Bir yüzünde federasyon amblemi, takvim ,ders cetveli vs gibi pratik tablolar yer alabilir.

3-sporcu 1000 puanlık bir seviyeye ulaşınca da kartlar geri alınmalı gönül alıcı

basit bir hediye ile sporcu ödüllendirilmelidir.Bu kartların bastırılması masraf gerektirmez az bir maliyetle size bir yıl yetecek kadar kartları bastırabilirsiniz.Bu kartlar dönüşümlü olduğundan sürekli kullanılacak.çocuğun üzerinde taşındığı zamanlarda mahallede veya okulda salonunuzun ve taekwondonun propagandası yapılmış olacaktır.

Puanlamada dikkat edeceğiniz hususlar
1-Sporcunun devamlılığı:
minik sporcunun haftada 3 gün antrenmanı varsa. bu konudaki devamlılığa dikkat etmesi gerekir. Salonda  her antrenman öncesi yoklama yapılmalıdır.Her geldiği gün için puan verilmeli gelmediği gün içinse belli puanı kesilmelidir.
2-Çalışma saatlerine uyması:
  Sporcunun salona zamanında gelmesi ve antrenman başlamadan önce hazır olması çok önemlidir.
Antrenmana başladıktan sonra gelen sporcunun puanı kesilmelidir.Buna dikkat ediniz.Sporculara her işi zamanında yapma ve verilen sözde durma alışkanlığı için bu çok önemlidir.
Bu denenmiş bir yöntemdir.Samimiyetle ifade edeyim.Çocuklar salona geldiklerini göstermek
için sanki siz görmüyormuşsunuz gibi "hocam ben geldim" "hocam ben buradayım" gibi etrafınızda dolaşacaklardır.Aslında dertleri puan almaktan ibarettir.Yine antrenman sonunda salon ayrılışında da "Allah’a ısmarladık hocam "diye kapınızda sıraya gireceklerdir.Dertleri yine puan olsa da bu alışkanlığı bir iki ay içinde dışarıdaki hayatlarına taşıyacaklardır.
 3-Taekwondo elbisesi ve bakımı:
 Sporcunun temiz bir dabok ile çalışması çok önemlidir.Bir çocuk okula formasız gitmez.Çünkü
okula bir değer ve önem verir.Taekwondo çalışacaksa da bu kesinlikle dabok ile olmalıdır.Bu hem bir çalışma ciddiyeti doğurur, hem de sporcu için üniforma olmasından dolayı bir gurur kaynağıdır.Üst seviye sporcuların, yeni sporcuların yanında kesinlikle daboksuz çalışmalarına fırsat vermeyin.Çünkü minik sporcular doğru olanı değil  gördüklerini taklit etme durumundadırlar.Bu salonunuz için ciddi bir kural olmalıdır.Maalesef çoğu salonda sokaktaki pantolon veya kazak ile taekwondo çalışan kişiler var.Bu salon ciddiyetine vurulan en büyük darbedir.
Bu manzarayı gören bir sporcu velisi hemen olumsuz notu verir ve çocuğunu sakak görüntüsünü andıran salondan çeker. Buna dikkat etmeniz bir puanlama sistemi oturmanız gerekir.
4-Teknik yeterlilik:
Yeni taekwondoya başlayan bir sporcuda zaten böyle bir şey söz konusu değildir.Amaç teşvik etmektir.
Çünkü taekwondoda adımlar, temel hareketler çok çalışılan ve sık tekrarlar isteyen ve miniklere sıkıcı gelen hareketlerdir.Taekwondoda bir iki ay boyunca temel tekniklerin üzerinde durulması monotonluğu getirir. Sporcu sıkılarak salona gelmemeye başlar.
Bir iki tekrardan sonra çocukların sıkıldığını  ve hareketleri yapmamaya veya yarım yamalak yapmaya başladıklarını görürsünüz.Burada teşvik çok önemlidir.Onları sürekli gözlemlediğinizi ve en iyi yapana teşvik puanı vereceğinizi hissettikleri anda hareketlerini size beğendirmek için yarışa gireceklerdir.
 5-Arkadaşları ile iyi geçinmesi:
Her sporcu üst seviye sporcuları selamlamayı, teknik değişimine partnerini selamlamayı,mola istediğinde ve çalışmaya katıldığında yardımcı asistanı selamlamayı ihmal etmemelidir.Salonda yardımlaşma ve paylaşma havası hakim olmalıdır.
Bu ilişkileri kurmaya çalışan sporcu mükafatlandırılacağını bilmelidir.Tabi ki bu hareketleri sürekli takip edip denetleyeceğiniz diye bir şey söz konusu değildir.Önemli olan sporcunun kendinin gözlendiği ve takip edildiği yani kendisi ile ilgilenildiği izlenimine sahip olmasıdır.
6-Salon içi yarışmalar: Bu yarışmaları sık yapınız ve usta sporcuların arasına yeni başlayan sporcuları yerleştirerek onları teşvik ediniz.
Misal: bağırma yarışması yapınız.En çok ve en güzel bağıran sporcuyu ödüllendiriniz.Usta sporcular bağırıp çağırdığında sıra kendisine gelen yeni sporcu minikte var gücü ile bağıracaktır.
En iyi kahkaha atma yarışması yapınız.Sıra kendine gelen minik sporcu kahkahalarla gülmeye çalışacaktır.Çünkü herkes bağırıp çağırıyor ve herkes gülüyor.Böyle bir ortamda sıkılma ve eziklik duygusu olmaz.
Bu çalışmalar içine kapanık çocukları guruba katmanın ve sosyalleştirmenin en pratik yoludur.Bunlar uzak doğuda psikiyatriklerin uyguladıkları ve sokak ortasında yaptıkları yöntemlerdir.
Şurası kesin ki; yarışma sonunda yeni çocukları birinci getirip ödüllendiriniz.Zaten üst kemerler bu çalışma ve yarışmanın neden yapıldığının bilincinde sizle beraber hareket edecekler minik sporcuları teşvike çalışacaklardır.
7-Aileden gelen aylık periyodik kontrol cetvelleri:
Bu tablo önemlidir.Çocuk puan alabilmek ve hediye kazanmak için aile içinde ,tabloda yapılması istenilen kurallara harfiyen uyacaktır.
Taekwondo da başarılı olabilmek için giriştiği bu gayret zamanla 3-4 ay gibi bir sürede kendisinde bir alışkanlık yaratacak aynı olumlu davranışları sürekli yapmaya başlayacaktır.Taekwondo ile birlikte çocukta başlayan olumlu gelişmeler aileyi  memnun edecek, taekwondoya devamlılık konusunda itici bir güç olacaktır.

Bu puan kartları bol bol her çalışmada öğrencilere dağıtılmalıdır.Bir hareketi öğrencinin iyi yaptığını hissettiğiniz anda hemen o akşam sporcu evine giderken.teşvik puanını verin.Tabi ki her yeni öğrenciye haftada 3-5 tane verecek şekilde ayarlamalısınız.)

 Bu hediyeler ne olabilir:

-Özel olarak hazırladığınız teşvik teşekkür belgesi

-Daboklarına koyacakları özel armalar( federasyon arması,ying-yang sembolü,yıldız vs)

-Üzerinde taekwondo ile ilgili klişeler olan .kalem,basit elektronik saat, cep takvimleri atkı. vs gibi ucuz olarak yaptırabileceğiniz promosyonlar)

-bir yılını dolduran sporculara dabok, taekwondo ayakkabısı gibi daha değerli hediyeler

-Her ay muhakkak surette ayın örnek sporcusu seçilmelidir.Bir spor panosu olmalı ve bu sporcu panoda tanıtılmalıdır. Tabi ki bu sporcu  2-3 aylık acemi sporculardan seçilmelidir.Mahalli gazetelerde haber gücünden faydalanılmalı bu sporcular haber yapılarak toplumun ve ailelerinin ilgisi çekilmelidir.
Önemli olan ayın sporcusunu seçmek değil.yeni spora başlamış çocuklarım özgüvenlerini sağlamak ve teşvik etmektir.
Sizin için sıradan bir haber veya fotoğrafın önemi yoktur ama kendini ispat etmek isteyen bir çocuk bu resmi çerçeveletip odasının baş köşesine asacak, okulda veya mahallesinde tüm arkadaşlarına gösterecektir. Hem kendine güveni artacak hem de salonunuzun propagandasını yapmış olacaktır.
Bu çalışma taekwondoya yeni başlamış bir sporcu için beyaz ve sarı kemer sporcular için çok verimli sonuçlar doğuran bir çalışmadır.
   7-12 yaş arası çocuklar için çok mükemmel bir teşvik yöntemidir.Unutmayın salonunuzdaki minik sporcular her zaman için daha çoktur.Bu nedenle de çalışma ağırlığınız onlar üzerinde daha çok yoğunlaşmalıdır.sarı kemeri aşan bir sporcu artık salonun kurallarına uyan, sosyal havasına girmiş ve devamlılık arz etmiş bir sporcu haline gelmiştir.mavi kemer sporcular artık sizden teşvik ve hediye bekleyen değil, size bu tür çalışmalarda acemi sporcular için yardımcı olacak yapıya gelmişlerdir.

 

geri.jpg (11119 bytes)