resim2i.jpg (15221 bytes)

Düşmeler
(genel bilgi)

        Taekwondoya yeni başlayan bir çocuk olarak ilk korkumuz genelde çalışmalar esnasında yere dengesiz düşerek bir yerimizi incitmektir. Çalışmak ve tecrübe ile bu korkunun üstesinden gelinemezse bu korku yetişkinlik dönemimize bile aktarılabilir.Geçmişte bir teknikte sırasında kötü bir şekilde düşmüş ve bir yerinizi incitmişseniz bu uzun zaman tekniklerinizde cesaretinizin kırık olmasına yol açabilir.

Sokaktaki insanların yere düşerken tepkileri daha değişik ve tehlikeli olur. Her insanda otamatik olarak başını koruma refleksi vardır .Bu nedenle ellerini kollarını açarak uzatarak başlarını korumaya çalışırlar.Sonuçta da çok sık olarak kol ve bilek kırıkları ile karşılaşırlar.

Korku ve endişe ,vucutlarının daha gergin olmasına neden olur buda kolayca gerçekleşen incinmelere sebeb olur.Vucudun kuvvetli yere çakılması baş dönmeleri ve şuur kaybı oluşturur.

Taekwondoda el teknikleri olsada bir tekme sanatı olatrak bilinir.Taekwondo talebeleri çok değişik tekme tiplerini öğrenir ve çalışırlar. Bu nedenle sporcunun en az bir ayağı  muhakkak derecede yerden kesilmek zorunda kalır.Buda sporcunun dengesinin azalmasına ve düşme ihtimalinin artmasına neden olur.Taaekwondocular çalışmalar esnasında çok sık olarak düşerler.Bu nedenledir ki emniyetli biçimde yere düşmeyi çok iyi öğrenmelidirler.Doğru dürüst düşme becerisi kazanma ,taekwondoda öğrenilmesi gereken en önemli savunma tekniklerinden biri olarak kabul edilir.

İncinmeler müsabakalar esnasındaki düşmeler sırasında da olur.Veya sokak kavgalarında , saldırılarında itmeler ve çekmelerde de meydana gelebilir.Çamurlu yollarda veya buzda kaymalar sonucunda veya günlük rutin işlerimizde birşeyler taşırken kayıp düşmelerle de karşılaşabiliriz.Sonuçta da burkulamalrdan, morarmalardan tututn da beyin travmalarına kadar ve hatta ölüme kadar ggidebilen sakatlanmalara maruz kalabiliriz. Self defans esasındaki düşmelerimizde   sakatlanmaların önüne geçebiliriz veya düşerken kendimizi üzerimize gelen ikinci bir ataktan koruyabiliriz. Güzel düşme tekniklerini bilirsek, düştükten sonra en kısa sürede savunma pozisyonuna tekrak dönebilmeyi öğrenebilirz. Düşme teknikleri spontan olarak gerçekleştirilmelidir.Çünkü kişi okadar çabuk sürede yere düşerki bilinçli olarak güzel düşmeye çalışamaz. Düşerken en mükemmel pozisyonu alma vücudun bir refleksi olarak gerçekleştirilmelidir ki buda konu üzerinde çalışmayı ve yeterli derecede antrenmanı gerektirir.

Düşmelerde dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır.

1-Başınızın yere çarpmasına asla müsade etmeyin.
2-Kollarınızı asla uzatmayın.Birini kırabilirsiniz.
3-Dirsek ve dizlerinizin üzerine düşmeeyin.
4-Vücüdunuzun hayati organlarını delici kesici aletler üzerine düşerken iyi saklayın
5-Korunmasız kemikleri yere çarparken saklamaya çalışıın
6-Kollarınızoı muhakkak aşılı vaziyette tutatrak üzerine gelen yükü azaltın.
7-Düşerken vücüdunuzun ağırlığını  mümkün olduğunda heryana yayın.
8-Ellerin yere çarpması ile vucudun kütlesinin yere çarpması eş zamanlı olarak aynı anda olmalıdır.
9-Vücüdun gevşek ve rahat olması incinmeleri önler.
10-Münkünse düşünce yuvarlanın.Bu konuda bardakları örnek alın.Eğer kırılgan bir bardak yere dik olarak düşerse aniden parçalanır.Ancak yere belli bir açıdan düşer ve yuvarlanırsa kırılmaz.Çünkü üzerine gelen kuvveti aniden dağıtır.
Geriye düşme, geriye yuvarlanma, yana düşme , öne düşme, öne yuvarlanma ,olduğu yere zıplayarak çalışma vs gibi değişik düşme tipleri vardır.
Ancak taekwondoda en sık geriye ve yana düşmeler yaşanır.
Şimdi bunları sırasıyla incelemeye geçelim.

Sakin taekwondo